11.9 C
Ploiești
vineri, 17 mai, 2024
spot_img
AcasăInterviuInterviu cu Simona Dolniceanu, candidatul Partidului România în Acțiune pentru funcția de...

Interviu cu Simona Dolniceanu, candidatul Partidului România în Acțiune pentru funcția de primar al municipiului Ploiești

Simona Dolniceanu este candidatul Partidului România în Acțiune pentru funcția de primar al orașului Ploiești. Are o experiență bogată în administrația publică, fiind din 2010 director al Serviciului Public de Finanțe Locale, structură aflată în subordinea Primăriei Ploiești.

– Doamna Simona Dolniceanu, candidați pentru funcția de primar al orașului Ploiești din partea Partidului Prahova în Acțiune. De ce ați ales această formațiune politică?
– Partidul România în Acțiune este produsul ploieștenilor! Cetățenii acestui oraș au cerut o alternativă serioasă, lipsită de obiceiurile și interesele politice. Cetățeanul este președintele acestui partid, iar noi, cei care reprezentăm voința ploieștenilor, suntem acele persoane care îndeplinesc condițiile necesare să putem transforma în realitate voința lor. Este un partid care pune în centrul atenției cetățeanul și nevoile sale, fără discriminări de gen, etnie, origine, statut, clasă socială sau resurse economice.

– Din 1831, orașul Ploiești nu a avut niciodată un primar femeie. Locuitorii-fiindcă aici, cu excepția perioadei comuniste, vorbim despre votul liber al ploieștenilor- nu au ales un primar femeie. De ce credeți că avem un asemenea vot care favorizează în principal candidații bărbați?
– Nu cred că votul ploieștenilor favorizează în special bărbații. Ploieștiul nu a avut, în structura ofertei politice, femei candidate, din cauza partidelor și nu a ploieștenilor. Partidele din România au avut o ofertă discriminatorie în ultimii 34 de ani. Pe vremuri, la sfârșitul secolului 19 și în secolul 20, tendința a fost să se asocieze genul masculin cu oamenii de stat. Acum, după 1989, partidele nu au dat posibilitate ploieștenilor să aleagă o femeie, pentru că ploieștenii aleg ceea ce partidele oferă. Din sondajul pe care l-am făcut reiese clar că ploieștenii dau o favorabilitate unui candidat femeie. Și acesta este un motiv pentru care sunt în cursa electorală.

– Credeți că puteți determina oamenii să „rupă” acest lanț și să aibă și orașul pentru prima dată în istorie un primar femeie?
– Da, sunt convinsă!

– Sunteți director al SPFL. Cât vă ajută experiența în a manageria orașul corect?
– Experiența acumulată în acești ani în instituția în care lucrez, precum și experiența de interacțiune cu edilii acestui oraș, mă detașează serios, cu multe avantaje, față de contracandidații mei sau ofertele făcute de partidele pe care le cunoașteți. Am văzut și studiat o mulțime de situații unde primăria era depășită, incapabilă să ofere soluții sau să înțeleagă mecanismele administrației locale. În toți acești ani, am putut să văd ce pot să fac ca lucrurile să meargă bine, cu o direcție centrată pe interesul cetățeanului. Deci, mă ajută!

– V-ați temut, în clipa în care v-ați depus candidatura, de represalii din partea conducerii actuale a Primăriei?
– Îmi place să cred că represaliile despre care vorbiți sunt acțiuni sau manifestări primitive care nu au ce căuta în societățile moderne, exprimate prin libertate, un drept fundamental câștigat în 1989 și un fundament al Constituției. Când există un astfel de fenomen, frica despre care vorbiți nu se regăsește la mine. Frica este originea unui comportament agresiv și nu cred că bărbații de stat ai Ploieștiului ar trebui să se teamă de o femeie candidat, mai ales că până acum s-a dovedit că oferta politică a plasat femeile într-un rol neînsemnat.

– Care sunt principalele dvs. atuuri pentru a fi aleasă primar?
– Le găsiți pe toate bannerele și afișajele din Ploiești: experiență, deschidere către schimbare, profesionalism. Aș mai adăuga faptul că sunt mamă și acest lucru mă motivează să particip la construirea unui viitor pentru fiica mea, aici, în Ploiești. Apoi, m-am cam săturat să corectez, mai ales în instituția în care lucrez, pe care ați amintit-o, lipsa de cunoștințe a foștilor edili, lucru care îmi dă un avantaj. Eu pot să fiu primar din prima zi, pentru că știu ce și cum trebuie făcut. Am cunoștințele necesare să pot verifica calitatea de lucru a întregului aparat administrativ. Mulți dintre cei care vin la conducerea unei primării nici nu au cunoștințele și calitățile necesare să poată identifica ce este greșit, darămite să mai dea rezultate. Eu nu pierd vremea!

– Enumerați principalele cinci mari probleme ale orașului Ploiești?
– Sănătatea și serviciile medicale. Infrastructura, străzile și drumurile din Ploiești. Educația și condițiile în care elevii noștri își construiesc un viitor pentru Ploiești. Curățenia, mă refer la condițiile de poluare și deșeurile lăsate fără nicio grijă de către primărie. Parcurile și spațiile verzi. Șomajul. Discriminarea în ajutorul acordat prin subvenții între locuitorii de la blocuri comparativ cu cei de la case. Lipsa unui program de atragere a investitorilor. Proiectele pe care primăria le poate iniția pentru atragerea fondurilor europene. Clientelismul politic în achizițiile publice… Ah, scuze, trebuia să spun doar 5, nu?

– Care este primul lucru pe care-l faceți dacă veți fi aleasă primar?
– Să muncesc! Curățenie pe toate planurile, de la vechea problemă a deșeurilor până la vechea problemă a utilității fiecărui angajat al primăriei. Nu plătim oamenii în primărie fără scop, dar ca să le dai scop trebuie să știi ce să le ceri. Eu știu să fac util fiecare funcționar și să îi ordonez către rezultate și eficiență imediată!

– Cum ar arăta, pe scurt, portofoliul dvs. de proiecte?
– Am enumerat temele care vor fi în centrul atenției mele și la o întrebare anterioară: sănătatea și serviciile medicale, infrastructura, străzile din Ploiești, educația și condițiile în care elevii noștri își construiesc un viitor, curățenia – mă refer la condițiile de poluare și deșeurile lăsate fără nicio grijă de către primărie, parcurile și spațiile verzi, șomajul, discriminarea în ajutorul acordat prin subvenții între locuitorii de la blocuri comparativ cu cei de la case, lipsa unui program de atragere a investitorilor și proiectele pe care primăria le poate iniția pentru atragerea fondurilor europene, precum și clientelismul politic în achizițiile publice. Pe lângă acestea, voi pune accent pe specialiști, experți în domeniile necesare pentru dezvoltarea rapidă, cu o echipă deja construită pe care o veți vedea. Atenție, nu politicieni! În primărie nu mai facem politică!

– Ce credeți că îi lipsește orașului pentru a redeveni ceea ce era odată, un oraș plăcut, respirabil, cu viață?
– Exact cum avem afișat pe bannerele noastre: experiență, deschidere către schimbare, profesionalism. Aș mai adăuga dragoste față de oameni, onestitate, responsabilitate și, bineînțeles, ceea ce a lipsit Ploieștiului din 1831, o femeie primar.

Va urma

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente