fbpx
-2.7 C
Ploiești
marți, 19 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Premier „cu greutate” la vremuri grele și dezastrul Republicii Moldova

Premier „cu greutate” la vremuri grele și dezastrul Republicii Moldova

Erodarea imaginii unui guvern are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp până când oamenii vor începe să observe că „regele este gol”. Cu totul alta este dinamica acestor procese pe timp de criză. Pandemia COVID-19, fiind cea mai mare provocare, pe care o are de înfruntat omenirea în ultimele decenii, a accelerat erodarea imaginii guvernului de la Chișinău. Astfel am ajuns să constatăm, într-un termen mult mai scurt decât ar fi fost în mod normal, că Ion Chicu este cel mai slab premier pe care l-a avut vreodată Republica Moldova.

De la aruncat curcani peste gardul președinției la fotoliu de premier
Ion Chicu este cel de-al doilea călărășean după Igor Dodon din marea politică de pe malurile Bâcului, care și-a început cariera politică încă în 1998, când a candidat pe listele Partidului Reformei, condus de Mihai Ghimpu. Întrucât partidul lui Ghimpu nu a ajuns în parlament, tânărul aspirant în sfera politicului s-a orientat rapid, lipindu-se de gașca comunistă de la Ministerul Economiei. Chiar dacă a deținut mai multe funcții pe vremea Zinaidei Greceanîi, rămânea a fi un anonim, până în 13 noiembrie 2019, când președintele Dodon l-a desemnat pentru funcția de premier. Nici în funcția de ministru al finanțelor în guvernul lui Pavel Filip Ion Chicu n-a strălucit, rămânând o figură opacă, ce nu s-a remarcat prin nimic.
Urmărind ascensiunea lui Ion Chicu, constatăm fără mare greutate că „tehnocratul” de la Pârjolteni este o copie fidelă a „marelui statalist” de la Sadova. E modelul clasic de birocrat conjuncturist moldovean post-sovietic, fără imaginație, care a însușit legea subordonării orbești și docilității absolute față de orice șef. A trecut cu lejeritate prin toate guvernările, indiferent de culoarea politică: de la Partidul Reformei al lui Ghimpu, la PCRM-ul lui Voronin, la PDM-ul lui Plahotniuc, ajungând, în final, băiat de mingi la PSRM-ul lui Dodon.
Dacă cei din generația lui Voronin se declarau „stataliști”, cei din generația lui Chicu vor să fie numiți „tehnocrați”. În acest context, „tehnocratul” Chicu este acea persoană care niciodată nu etalează o opțiune politică clară, incolor din punct de vedere identitar, posesor de pașaport românesc, dar prin care „curge sânge de om” (pentru că românii nu sunt oameni?!), poate ghici din privire ce așteaptă șeful de la el, are un simț animalic al momentului când trebuie să sară în altă barcă, pentru a se oploși mereu la un loc călduț. Deși nu o declară deschis, și el, și șeful său sunt xenofobi, rasiști, șovini, homofobi și ostili față de valorile occidentale, în realitate fiind fascinați de metodele putiniste de guvernare, fiind convinși că toate relele se trag de la faptul că „nu-i disciplină”. Acesta este de fapt portretul „tehnocratului” din Pârjolteni, care se află astăzi, la conducerea Guvernului Republicii Moldova.
„Tehnocrații” de această speță nu se atașează niciodată de nimic până la capăt. Cel mai bun exemplu este participarea lui Ion Chicu la mitingul PDM, care a finalizat cu aruncarea curcanilor peste gardul președinției și la care s-a cerut demisia președintelui Dodon. Fiți atenți cu ce explicație „tehnocrată” a venit Ion Chicu: „Eu am fost prezent în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru că am fost informați ca membrii Guvernului să vină să liniștească lumea, să spună că trebuie să păstrăm calmul” (?!!!). Probabil și curcanii au fost aruncați peste gard pentru a „păstra calmul”. Ca un tehnocrat veritabil, Ion Chicu declara atunci că „imediat după ce s-a finalizat evenimentul din PMAN m-am dus la Ministerul Finanțelor, la locul de muncă, pe urmă am aflat în ce au degenerat toate aceste manifestații”. Straniu cum președintele Igor Dodon nu l-a decorat cu „Ordinul Republicii” sau măcar cu medalia „Meritul Civic” pentru curajul de a se deplasa în PMAN și de a liniști lumea, în timp ce statul se afla în captivitatea odiosului oligarh!

De la finanțe în guvern „pro-european” la acuzator al „comisarilor” europeni


Chiar dacă nu i-a reușit să liniștească lumea la mitingul democraților, Chicu s-a „retras la locul de muncă”, așa cum îi stă bine unui tehnocrat veritabil, unde s-a refăcut rapid. Atât de rapid, încât pe 8 iulie, exact peste o luna de la aruncatul curcanilor în curtea președinției, devine consilier prezidențial! După cum spuneam, pe lângă multe alte virtuți, titularul unei cariere „tehnocrate” de succes trebuie să poată ghici din privire ce așteaptă șeful de la el. Astfel, pârjolteneanul Chicu, ajungând în fotoliu de consilier prezidențial și intuind cam ce i-ar place lui Dodon, lansează la 17 octombrie 2019, pe pagina sa de Facebook, un atac în stilul Kremlinului la adresa mai multor oficiali europeni, acuzându-i de „dezastrul” în care a ajuns Republica Moldova: „Eu cred că un „Danke shon” special trebuie să-l adresăm „comisarilor” europeni, care au scris și dictat „istoria de succes” după 2009, culminând cu jaful veacului. Anume un Fule, anume un Schuebel și mulți alții, care se ofereau să facă poze cu „reformatorii” de aici, POARTĂ VINA PENTRU DEZASTRUL ÎN CARE A AJUNS Țara noastră! Unde-s toți acești funcționărași europeni? Își asumă vreo răspundere? Nu cred”. Desigur, fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, și ex-comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, au jefuit cele trei bănci! Foștii și actualii colegi ai lui Chicu nu au nici o atribuție la această trebușoară! În altă ordine de idei, trebuie să fii mare derbedeu să-i ataci pe Füle și Schuebel, știind că poziția acestora a fost determinantă la eliminarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.
Cel mai interesant este că exact în ziua învestirii în funcția de premier, această postare a dispărut de pe pagina de Facebook a lui Chicu. Cel mai probabil postarea a fost ștearsă pentru a nu afecta imaginea de „tehnocrat” și „politica externă echilibrată”, pe care o promovează cu abilitate!

Republica Moldova, în loc să se „transforme în șantier” devine un cimitir
Epidemia COVID-19 i-a surprins pe cei doi călărășeni isteți în plină campanie electorală. Toate resursele statului urmau a fi mobilizate pentru a-i oferi lui Igor Dodon încă un mandat prezidențial de 4 ani. Umblatul pe la Moscova după „credite miraculoase”, etalarea unei mutre serioase la TV, declarațiile izolaționiste antioccidentale, toate astea erau parte a campaniei de PR pentru alegerile din toamnă. Deja premierul Chicu, după revenirea sa de la Moscova, promitea râuri de lapte – gaze ieftine, credit de 500 de milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor, casarea munițiilor din teritoriile ocupate și vizita lui Dmitri Medvedev la Chișinău. Cel mai ridicol este că Ion Chicu reușea să obțină „sprijinul Rusiei pentru reforme, inclusiv pentru reforma justiției” de la Chișinău (?!). Doar o justiție putinistă ne mai lipsește acum în Republica Moldova pentru o fericire deplină!
Ce s-a ales din toate astea? Premierul Chicu își plimbă fundul în mașină luxoasă guvernamentală, iar moldovenii cum au plătit prețuri exorbitante pentru gazul rusesc, așa și îl plătesc în continuare (chiar dacă prețul barilului de petrol a scăzut până la 26$), din cele 500 de milioane pentru reabilitarea drumurilor nu a ajuns la Chișinău niciun cent, Dmitri Medvedev, care trebuia să vina în vizită la Chișinău, a fost demis.

Azi – alegeri la Hâncești, mâine – situație excepțională
Atitudinea Guvernului Chicu, care a permis ca mii de oameni să meargă la vot în circumscripția Hâncești, ca a doua zi după alegeri (sic!) să declare stare de urgență este greu de calificat în termeni politici. O altă tâmpenie, pentru că altfel nu poate fi numită, a fost decizia Guvernului de a scoate armata, cu tot cu tunuri și mitraliere, în stradă pentru a patrula parcurile în vederea asigurării respectării restricțiilor pentru combaterea răspândirii virusului. Aceasta decizie „tehnocrată”, în afară de consumul inutil de combustibil, iritarea cetățenilor și expunerea la contaminare a militarilor, nu are nici un efect. S-a gândit măcar pentru o clipă Ion Chicu ce se va întâmpla dacă COVID-19 va „intra” în cazărmile Armatei Naționale?
Lista „performanțelor” tandemului Dodon & Chicu este foarte lungă. Din păcate pentru noi, nu există capitol la care aceștia să nu fi gafat: începând cu comentariile idioate ale consilierului premierului, Vitalie Dragancea, în adresa liderilor opoziției la lansarea de fake news-urilor despre Maia Sandu de consilierul lui Dodon, criticate dur de ambasadorul UE și terminând cu partajarea membrilor CSM în plină pandemie. Din păcate pentru cetățenii Republicii Moldova aproape toate guvernele care s-au perindat la putere în cele degrabă trei decenii de independență au pus interesele personale și agendele electorale mai presus de interesele societății.
Epidemia COVID-19, ne-a pus pe toții în fața unei alte realități, care nu ține cont de agenda politică a lui Igor Dodon. În seara zilei de 26 martie, în ajunul jubileului de 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România în 2018 (apropo, guvernarea actuală nu a rostit cu această ocazia niciun cuvânt, măcar de protocol diplomatic), Ion Chicu a declarat că dacă „continuăm așa (noi sau ei?!) la data de 10 aprilie putem atinge cifra de 2.000 de infectați”. Și că: „Dacă vom fi iresponsabili – vom muri mulți!”. Pentru mai multă veridicitate, această afirmație ar trebui ușor parafrazată: „Voi veți muri pentru că noi, guvernarea, suntem iresponsabili”. La sfârșitul lui mai numărul celor infectați a depășit cifra de 8.000, iar a deceselor de 300!
Experiența tristă a altor state, care se confruntă cu epidemia COVID-19, ne demonstrează că, pe lângă toate, lupta cu acest virus este, în primul rând, o lupta a resurselor. Voi explica de ce: de resursele disponibile depinde capacitatea de a asigura locuri suplimentare în spitale, de a plăti munca medicilor, de a cumpăra medicamente, teste etc. În funcție de resursele disponibile depinde cum va fi despăgubit businessul pentru pierderile pe care le suportă… În aceste condiții, avem nevoie ca de aer, mai mult ca niciodată de un guvern ce să poată relansa relația cu UE. Este evident pentru orice om cu mintea trează că altă soluție pentru salvarea economiei de la un dezastru iminent, decât relansarea dialogului cu UE, nu există. Chiar cu riscul de a intra prea mult pe câmpul ipoteticului, deschiderea pe plan extern pe care a avut-o guvernul Sandu, ne-ar fi situat astăzi în cu totul alte condiții de a gestiona epidemia COVID-19.

Ion Chicu, candidatura perfectă pentru a rata asemenea misiune
Șansele premierului Chicu să relanseze relația cu Europa sunt nule. Astfel, Republica Moldova are nevoie de un nou guvern. Avem nevoie de un premier care nu ar umbla pe la Moscova după cai morți să le scoată potcoavele pentru proiecte electorale, dar care ar relansa imediat dialogul cu Bruxelles-ul, Bucureștiul și cu instituțiile financiare globale ca BM, FMI, BEI etc. Altfel criza COVID-19 riscă să se transforme într-o criza umanitară de proporții și un dezastru economic, dintre cele care nu am mai cunoscut.
În încheiere, aș vrea să revin la acuzațiile premierului Ion Chicu, adresate oficialilor europeni pentru „dezastrul” în care a ajuns Republica Moldova. Adevăratul dezastru al Republicii Moldova este cauzat anume de personaje ca Igor Dodon, Ion Chicu, Zinaida Greceanîi & Co. Ei sunt cei care au intrat în această criză cu o țară în izolație TOTALĂ. Ei sunt cei care folosesc suferințele oamenilor pentru a-și face PR de doi bani și care au subordonat toate activitățile statului intereselor personale (electorale). Ei sunt potențialii responsabili pentru criza umanitară care poate surveni ca rezultat al extinderii pandemiei de corona-virus. Anume, „statalistul” de la Sadova și „tehnocratul” de la Pârjloteni și reprezintă cel mai mare dezastru al acestei țării.
Doar scăpând de ei, Republica Moldova poate avea o altă șansă! Mai bună.
Silviu TĂNASE,
directorul publicației „Timpul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...