13.8 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăEditorialN-AI CUM SĂ ȘTII!

N-AI CUM SĂ ȘTII!

Statistica spune că în primii trei ani de la înființare jumătate dintre firme sucombă, iar 90 la sută dintre companiile care rezistă după această perioadă își încheie viața o dată cu fondatorul afacerii. Însă imediat ce tranziția dintre generații într-o firmă este făcută cu succes, de exemplu de la tată la fiu sau nepot, businessul are toate șansele să fie unul pe termen lung.
De ce am început așa?
Pentru că zilele astea am fost invitat la sărbătorirea a 25 de ani de viață a uneia dintre cele mai mari companii cu rădăcini în Prahova, dar cu mare succes la nivel european, am numit aici BESS-România.
Plecată dintr-un business de familie, compania care activează în “industria de frumusețe” a reușit, nu doar să supraviețuiască, dar să se și dezvolte. Asta și după ce fondatorii au plecat la cele veșnice, iar afacerea a fost preluată cu succes de familie.
Este unul dintre exemplele alea puține pe care le menționează statistica, ca fiind supraviețuitoare de succes.
Unul la a cărei sărbătoare am avut bucuria să particip și să și fiu invitat să spun două cuvinte.
Iar pentru că, la rândul meu, fac parte dintr-o afacere de familie, clădită în jurul Ziarului Ploieștii, care are 33 de ani, cred că vă dați seama că emoțiile și bucuria au fost maxime.
Știu cât de greu este să riști banii economisiți sau împrumutați de la bănci, știu câte nopți albe și certuri cu mine însumi am avut, de câte ori mă întâlneam cu tata, sudând țigară de la țigară, în creierii nopții, în bucătărie și oftând pentru ziua de mâine…știu prin ce trec cei care nu știu să facă diferența dintre viața lor și cea a companiei.
Pentru cei ca noi, înainte de orice este grija salariilor celor cu care tragi la jug, apoi sunt dările la stat, plata furnizorilor, banii pe care îi bagi în dezvoltare și, abia la final, este vorba despre propria persoană.
Asta este rețeta corectă pentru a putea măcar să te gândești la o sărbătoare ca cea de 25 de ani.
Și cu toate astea…ceva care, ținând cont de bucuria momentului, ar fi putut trece neobservat, mie mi-a sărit în ochi, a fost faptul că la un asemenea eveniment, în care s-a sărbătorit nu doar o firmă, ci ideea de business de succes și ideea de curaj, un singur reprezentant al statului a fost prezent.
În rest, nimeni!
Ce dovadă mai clară despre felul cum este văzut și tratat mediul de afaceri!? Cât de puțin respect poate să primească cineva care plătește zeci de milioane, în dări și taxe!? Cât de puțină trebuie să fie aprecierea pentru oamenii de afaceri care aduc plus valoare unei țări impredictibile legislativ și căpușate de clasa politică!?
Cred că am așteptări prea mari.
Atâta timp cât n-ai dat un salariu cuiva în toată viața ta, n-ai cum să știi să apreciezi o asemenea realizare.
….
Felicitări BESS!
Rușine autorităților!

Editorial de Marius Marinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente