13.8 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăActualitateO prahoveancă, pe scena Emmy

O prahoveancă, pe scena Emmy

Pentru industria cinematografică din țară, 2024 va rămâne o dată de referință. În această zi, la Los Angeles, trei români au primit premiul EMMY. Printre ei se numără și prahoveanca Bianca Boeroiu. O femeie cu o carieră remarcabilă, al cărui succes se numără și prin distincțiile pe care le-a primit în cariera de artist în ceramică și mai cu seamă în cea de makeup artist: trei premii Gopo și un Emmy, echivalentul Oscarului pentru producțiile TV, acordat de Academy of TelevisionArts&Sciences.

Apelul de… „miercuri”
Când a fost cooptată în echipa Netflix pentru producția „Wednesday” (primul sezon a fost filmat la Bușteni, Sinaia și București, în perioada pandemiei), Bianca nu se gândea că serialul TV avea să-i schimbe statutul de artist.
Comedia cu tente horror a avut însă un mare succes, doborând recordurile de rating. Prin urmare, includerea producției pe lista scurtă a premiilor Emmy n-a fost o surpriză pentru Bianca. Emoțiile au venit după telefonul pe care l-a primit tot într-o zi de miercuri – fericită coincidență – și prin care a fost invitată să participe la festivitatea de decernare a premiilor.
„Un moment cu adevărat special, să ştii că ai fost selectat, dar la momentul acela nu mă gândeam la premiu. Este ca la Oscar, cel puțin trei nominalizări și doar un singur câștigător” – se destăinuie Bianca. „Mă gândeam mai mult la ținută, ce rochie să aleg, culorile… Dar, cu cât se apropia ziua galei, tot îmi veneau gânduri – dacă totuși se întâmplă…”

Andthewinneris… Bianca Boeroiu!
„Cu greu poți să explici trăirile, ce se întâmplă cu adevărat în sufletul tău… O descătușare uriașă de energii, bucurie…” – rememorează Bianca acele clipe de vis. „Cu greu îmi găseam cuvintele. La un moment dat, m-am și panicat. Nu pregătisem nici un discurs, ce să spun? Noroc că pe scenă eram toată echipa de machiaj de la Wednesday.
După premiere, mi-am dorit să îm-părtăşescaceast moment special cu familia, i-am sunat și le-am trimis o fotografie cu trofeul. Erau la fel de entuziasmați ca și mine, iar Matei, băiatul meu, foarte mândru…”
Seara României nu s-a încheiat aici. Alți doi colegi de la Wednesday – Adrian Curelea (Art Director) și Adina Bucur (Costume Supervisor), au primit și ei trofeul (n.r. – la revenirea în țară, cei trei „Emmy” au fost invitați de Ambasada SUA, la o recepție organizată în cinstea lor).
După cele trei premii Gopo (și alte nouă nominalizări!), Bianca avea acum și recunoașterea internațională a talentului său.
Despre arta și performanțele care se pot atinge în machiajul profesional sau artistic, vorbește cu pasiune: „În industria de beauty, machiajul re-prezintă o artă în sine, indiferent că este vorba de un machiaj subtil, pentru o zi obișnuită sau de unul specta-culos, pentru un eveniment special.
Wednesday a fost o provocare încă de la început. Un serial cu intrigă polițistă, monștri, forțe malefice, în care s-au cerut multe efecte speciale și machiaje pe măsură.
Prima colaborare pe machiajul de film a fost la un scurt metraj. Producătorului i-a plăcut cum lucrez și mi-a propus un lungmetraj – „Eu când vreau să fluier, fluier”. Așa s-au legat și următoarele proiectele – „Aferim!”, „Miracol”, „Warboy” sau „Un pas în urma serafimilor.”
Măiestria de a „transforma” actorii în perso-najele din aceste producții i-au adus și premiile Gopo.
Până la machiajul de film, povestea artisului laureat Emmy a început însă cu o altă pasiune – ceramica.

Pământ, apă, foc și… suflet
O legendă a folclorului românesc spune că un olar a furat meșteșugul său de la Dumnezeu, care a creat omul din pământ și apă, modelându‑l pe Adam din lutul moale, după chipul și asemănarea sa. Neputând însufleţi vasele, asemenea Atotputernicului, olarul le‑a supus focului, pentru ca dogoarea acestuia să le dea suflet și trăinicie.
Cu cele trei elemente esențiale – pământ, apă, foc – lucrează și Bianca, la atelierul de ceramică deschis la Palatul Copiilor din București. Întâi îmblânzește lutul, apoi cu știință și meșteșug dă formă sculpturii, care este botezată cu foc. Așa prinde ceramica viață, când argila este plămădită cu suflet și dragoste.
„Tainele acestui meșteșug le-am deprins în liceu” (n.r. – Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Ploiești) – povestește interlocutoarea noastră.
„Universitatea de Artă – Facultatea de Arte Decorative şi Design, a fost continuarea fi-rească. Mi-am deschis un atelier și am început să lucrez.”
În spatele acestor puține cuvinte se află însă mulți ani de muncă, talent și dorința de perfecționare în crezul ei artistic.
Consacrarea a venit în același an în care a terminat facultatea: a câștigat premiul Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România pentru Debut, „Bienala Artelor Focului” – secțiunea Ceramică. „Premiul mi-a dat încredere” – recunoaște Bianca. Anul următor am primit și o bursă UAP.
Lucrările ei încep să fie apreciate și căutate nu numai în țară, dar și în alte colțuri de lume – India, Thailanda, Austria, Spania ori Slovacia, unde este invitată să expună. Iar criticii de artă recunosc că „Bianca Boeroiu” este de-acum un „brand” în ceramică.
„Extrem de muncitoare și modestă” – cum o caracterizează tatăl ei, nea Cristel, pentru blejoieni, comuna natală a Biancăi – tânăra artistă a ales să împărtășească copiilor din cunoștințele și experiența sa, să învie această tradiție, care la români vine din negura timpului. „Este o mare bucurie să văd copiii cum se apleacă asupra bulgărului de argilă, cum îl frământă și îi dau formă – spune Bianca. Au imaginație, sunt inventivi și talentați la decorarea pieselor. ”
Astăzi, își împarte timpul și pasiunea între ambele meserii. „Atunci când nu predau, sunt pe platourile de filmare. Sunt și momentele de relaxare, din păcate, puţine, dar încerc să le petrec cât mai mult timp alături de Matei. Participă şi el la cursurile de la Palat, vine cu mine la filmări, zile care devin, într-un fel, şi vacanţele noastre…”
Până la urmă, acest echilibru între carieră și familie este cheia succesului în viața Biancăi Boeroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente