20.6 C
Ploiești
luni, 20 mai, 2024
spot_img
AcasăMozaicIneditMisterul gigantului de la Cerne Abbas, dezlegat

Misterul gigantului de la Cerne Abbas, dezlegat

Despre gigantul de la Cerne Abbas, Anglia, a auzit mai toată lumea: o uriaşă reprezentare antropomorfă, cu origine necunoscută, în care apare un bărbat gol, înarmat cu o bâtă, şi cu un organ sexual erect şi supradimensionat (testiculele au un diametru comparabil cu cel al capului personajului, reaminteşte site-ul HotNews.ro.
De-a lungul timpului gigantul a cunoscut toate interpretările posibile, ba chiar a fost considerat o creaţie preistorică, una cu puteri vindecătoare, motiv pentru care cuplurile care nu puteau avea copii, recte bărbaţii cu disfuncţii erectile, veneau aici pentru a petrece puţin timp în compania reprezentării care, chipurile, ar fi rezolvat problemele.
Doi profesori de la Universitatea Oxford, Helen Guttos şi Tom Morcom, susţin însă că au descâlcit misterul uriaşei reprezentări, iar realitatea este ceva mai puţin spectaculoasă. În studiul pe care l-au publicat la începutul acestui an în revista Speculum, cei doi afirmă că gigantul a fost creat în secolul al X-lea, undeva între anii 905-980, de preoţii de la o mănăstire din apropiere. Cum calcarul în care acesta a fost creat nu poate fi datat, specialiştii au analizat depunerile sedimentare care s-au adunat în jurul geoglifei, începând cu momentul realizării sale. Ei spun că gigantul s-a vrut o imagine a eroului mitologic Hercule. O figură bine-cunoscută în Antichitate, dar şi în Evul Mediu, fapt confirmat de numeroase cronici medievale în care acesta apare descris ca un erou capabil să ucidă monştri sau chiar unul care putea învinge moartea, putea stabili ordinea şi care aducea pacea şi civilizaţia. De altfel, subliniază autorii studiului, un vârf al asocierii sale cu monarhii occidentali a fost atins la finalul secolului al IX-lea şi începutul secolului al X-lea.
Cel mai probabil, adaugă cei doi specialişti, locul în care apare uriaşa reprezentare antropomorfă era cel în care se aduna armata regilor din sudul Angliei, înainte de a porni la luptă împotriva vikingilor.
O altă dovadă în sprijinul afirmaţiei lor este dată de detaliile care s-au pierdut de-a lungul timpului, dar care pot fi urmărite cu ajutorul săpăturilor arheologice. Astfel, studii mai vechi arătau că personajul avea reprezentarea unei mantii pe braţul stâng, ba chiar ar fi purtat un cap în mâna stângă. Alături de bâta din mâna dreaptă, toate sunt elemente asociate cu Hercule, aşa cum cheile erau un simbol al Sfântului Petru.
Şi mai important este faptul că penisul supradimensionat nu pare a fi altceva decât un detaliu adăugat recent. În reprezentarea originală, e posibil ca gigantul să fi avut organele genitale acoperite. O primă variantă a organului sexual, ceva mai redusă, ar fi fost adăugată în secolul al XVII-lea, la cererea lordului Denzil Holles, proprietarul terenurilor din zonă şi un rival al lui Oliver Cromwell.
Contribuţia lordului Holles s-ar fi vrut astfel o caricaturizare a lui Cromwell, cel supranumit şi „Hercule al Angliei” de către contemporani, iar penisul ar fi fost o aluzie la falsul său puritanism. Ulterior, în 1908, indivizi necunoscuţi au refăcut organul sexual, astfel încât să încorporeze şi buricul care acum nu mai este vizibil.
Este foarte posibil, concluzionează cercetătorii englezi, ca, începând cu secolul al XI-lea, preoţii de la mănăstirea locală din Cerne să fi ajuns să îl venereze pe gigant asemenea unui sfânt, ba chiar să îl asocieze cu un sfânt local, Eadwold. De aici şi una dintre multele interpretări date reprezentării, respectiv aceea a unui pustnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente