12.4 C
Ploiești
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletDe ce-ţi apar pete roşii pe faţă

De ce-ţi apar pete roşii pe faţă

Înroşirea feţei, persistentă ori trecătoare, însoţită sau nu de mâncărimi ori iritaţii, depăşeşte deseori bariera estetică şi devine motiv de vizită la dermatolog.

Petele roşii apărute pe faţă nu sunt întotdeauna uşor de diagnosticat, întrucât cauzele pot fi numeroase, de la o simplă urticarie la rozacee, dermatită seboreică, eczemă sau chiar alergie la un aliment, medicament, produs cosmetic. Iată câteva indicii care te ajută să îţi dai seama care e originea problemei şi ce soluţii ai la îndemână.

Alergie
Dacă la scurt timp după ce ai început să foloseşti un nou produs cosmetic (cremă, loţiune, fard, fond de ten) ţi-au apărut pe faţă pete roşii, eventual însoţite de mâncărimi, te poţi gândi la o reacţie alergică. Renunţă la acel produs. Data viitoare, cu 24 de ore înainte să foloseşti o substanţă nouă, testeaz-o aplicând o cantitate mică pe încheietura mâinii. Dacă pielea nu se înroşeşte înseamnă că tolerează acel produs. Dacă ştii sigur că vinovat de roşeaţa de pe faţă nu e un produs cosmetic, gândeşte-te dacă nu cumva cauza e un medicament sau un aliment nou.

Cuperoză (rozacee)
Este o afecţiune inflamatoare cronică, întâlnită în special la femeile cu vârste între 40 şi 50 de ani, caracterizată prin înroşirea pielii pe obraji şi nas, ce evoluează treptat. În primul studiu, provoacă îmbujorarea feţei în situaţii de stres, care, spre deosebire de cea cauzată de emoţii, durează mai mult de cinci minute. Pe măsură ce boala evoluează, roşeaţa devine permanentă şi poate fi însoţită de senzaţie de înţepături sau mâncărimi, vase de sânge dilatate, pustule ce pot cauza edeme.
Nu lăsa afecţiunea să avanseze! Deşi nu e vindecabilă, poate fi ţinută sub control cu tratament adecvat, cum ar fi cremele împotriva rozaceei, care diminuează roşeaţa şi inflamaţia. Dacă boala e prea avansată şi cremele nu dau rezultat, poate ajuta tratamentul cu laser.

Dermatită seboreică
Această maladie inflamatoare cronică afectează 35% din populaţie. Se manifestă cu pete roşii acoperite de scuame (aspect de mătreaţă), prezente în special la nivelul scalpului, dar pot apărea şi pe frunte, sprâncene, pleoape, pe pielea din jurul nasului. Boala evoluează în pusee, manifestându-se mai ales în perioade de stres sau oboseală. Nu se vindecă şi trebuie repetat tratamentul la fiecare puseu. Este indicat să folosiţi numai cosmetice speciale, recomandate de medic.

Lupus eritematos
Este o boală cronică autoimună care atunci când afectează doar pielea poartă numele de lupus cutanat. Se manifestă prin erupţii pe piele, inclusiv pete roşii pe faţă, bine delimitate, nu difuze, declanşate deseori de expunerea la soare. Şi lupusul sistemic, o formă mai gravă a bolii, care afectează tot organismul, se poate manifesta cu o erupţie în formă de fluture, ce cuprinde nasul şi pomeţii obrajilor şi care deseori apare brusc după expunerea la soare. Odată stabilit diagnosticul, boala nu trebuie neglijată, fiindcă se poate agrava. Nu se vindecă, dar cu tratament poate fi ţinută sub control. Cu un machiaj atent, inesteticele pete pot fi camuflate.

Cauze banale
Pete roşii pe faţă pot apărea în situaţii obişnuite, de zi cu zi, de pildă după un duş fierbinte, dacă stăm în vânt. Când trecem brusc de la cald la rece sau invers, din cauza aerului poluat. Ajută pielea oferindu-i o curăţare şi hidratare atentă, cu produse de îngrijire delicată.

Cum eviţi problemele
O roşeaţă, iritaţie, erupţie care nu mai trece sau tot reapare trebuie neapărat evaluată de dermatolog. Numai după stabilirea diagnosticului medicul îţi poate spune ce opţiuni de tratament ai. În afară de ceea ce îţi prescrie medicul, este important să iei şi tu câteva măsuri.
* Dacă ai pielea roşie, iritată, trateaz-o atent şi cu blândeţe, folosind doar produse pentru îngrijire delicată.
* Renunţă la produsele cosmetice care îţi creează disconfort.
* Foarte important este să-ţi protejezi pielea de soare – astăzi, există inclusiv creme şi fond de ten cu protecţie solară încorporată.
* Evită să stai la soare între orele 11-16 când razele sunt foarte puternice şi ard imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente