fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Actualitate / Guvernul a lăsat TelDrum fără Belina

Guvernul a lăsat TelDrum fără Belina

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în ședința Guvernului de joi seară, că Insula Belina și Brațul Pavel reintră în posesia statului român: „Am o veste bună să vă dau: după o lungă perioadă în care Insula Belina și Brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului și ai lui Dragnea, Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul-verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea-de asta a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut -se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Judetean Teleorman; adică beneficiarul îl știți foarte bine, TelDrum. Practic, preluarea va fi curată. Sigur, după aia, trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în Insula Belina și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel.

Să încheiem acest episod trist în care anumiți baroni roșii au încercat sa transforme în moșie proprie proprietăți ale statului român.”

Reamintim că, în rechizitoriul DNA prin care fostul vicepremier, Sevil Shhaideh, la acea vreme secretar de stat în MDRAP, a fost trimisă în judecată, se arată: „în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman(condus atunci de Liviu Dragnea), iar după doar cateva zile, cele două proprietăți, cu suprafața de 278,78 de hectare și, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate- tot ilegal- firmei TelDrum. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual, prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.”

Potrivit anchetatorilor, „fiind situate în albia minoră a Dunarii, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.”

Distribuie:

Check Also

La Chișinău, în plină pandemie, oportunități și dileme politice

Valorile europene sunt puse la grea încercare azi în Republica Moldova. Pandemia COVID-19 ne-a găsit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *