fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Actualitate / 33 de dosare penale privind achiziția de măști și alte echipamente medicale

33 de dosare penale privind achiziția de măști și alte echipamente medicale

În prima conferință de presă online, procurorul șef al DNA, Crin-Nicu Bologa, a declarat că, în perioada stării de urgență, colegii săi au continuat munca în cauzele urgente, în care au fost dispuse măsuri preventive, organizate acțiuni de flagrant și acolo unde exista pericolul dispariției probelor și
în dosare penale de corupție legate de pandemia generată de coronavirus. Din cea de-a doua categorie, DNA a înregistrat 33 de dosare penale din care, în 25 de cauze, procurorii s-au sesizat din oficiu. Ca tipologii de anchete privind pandemia au reieșit: încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, atribuirea, derularea unor contracte de achiziții publice directe a unor echipamente de protecție (măști, viziere, combinezoane, izolete); achiziționarea de măști medicinale, neconforme, considerate periculoase și interzise în UE; stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină. Bologa a comentat: „Noi nu vânăm faptele de corupție, ca să bifăm statistici, să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului de luptă împotriva răspândirii virusului ci, dimpotrivă, vrem să ne asigurăm că aceste forțe ale statului în sectorul sanitar și-au atins scopul, că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupți”. Șeful DNA a confirmat că, în unele dosare sunt vizate și „persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante”.

De la începutul anului şi până acum au fost înregistrate peste 1.000 de dosare penale, dintre care 33 au ajuns la instanțe. Au fost înregistrate 723 de sesizări de la cetățeni, iar în 371 de cazuri procurorii s-au sesizat din oficiu.

Distribuie:

Check Also

La Chișinău, în plină pandemie, oportunități și dileme politice

Valorile europene sunt puse la grea încercare azi în Republica Moldova. Pandemia COVID-19 ne-a găsit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *