21.2 C
Ploiești
miercuri, 1 mai, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletApendicita - simptome care trebuie să vă alerteze

Apendicita – simptome care trebuie să vă alerteze

O durere în partea dreaptă resimţită de copii poate să-i pună în gardă pe cei mai mulţi dintre părinţii care se tem să nu fie vorba de o apendicită. Această afecţiune poate da complicaţii şi nu este anunţată de fiecare dată de durerea intensă.

Cele mai frecvente cazuri de apendicită apar după vârsta de 6 ani.

Apendicita este un tub subţire, în formă de deget, care este legat de intestinul gros. Este poziţionat în partea dreaptă jos a burticii copilului. Iniţial, s-a crezut că nu are un rol anume în organism, dar un studiu efectuat de cercetători americani a indicat faptul că susţine sistemul imunitar, prin protejarea florei bacteriene de la nivelul tubului digestiv. Apendicita este de fapt o umflare a apendicelui urmată de o infectare a acestuia şi reprezintă o urgenţă medicală, deoarece acel mic organ se poate rupe. Perforarea apendicelui poate să conducă la apariţia altor infecţii, de aceea, dacă apendicita nu este tratată în timp util, este posibil să fie fatală. Întrucât apendicele nu este un organ vital, eliminarea acestuia nu este dăunătoare.

Motive pentru care se blochează apendicele

Atunci când interiorul apendicelui este blocat de ceva, este o chestiune de timp până când apare o infecţie. Inflamaţia poate fi provocată de acumularea de mucus, paraziţi intestinali sau chiar materii fecale. Apendicele se umflă din cauza bacteriilor care încep să se dezvolte cu rapiditate. Apoi, alimentarea cu sânge este întreruptă, ceea ce atrage cedarea sa, manifestată prin spargere sau rupere. După perforare, apendicele lasă să pătrundă în exteriorul său reziduurile care l-au blocat, iar acestea se extind în abdomen , provocând o infecţie serioasă, ameninţătoare de viaţă, numită peritonită.

Ce presupune tratarea apendicitei

Planul de tratament depinde de stadiul bolii. De pildă, unii copii pot avea nevoie să ia antibiotice o perioadă. De asemenea, o operaţie laparoscopică, care nu necesită incizii mari, nu este recomandată în cazul perforării apendicelui. În schimb, metoda clasică de îndepărtare a acestui organ inflamat se numeşte apendicectomie şi este cel mai frecvent tip de intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru copii. Majoritatea copiilor se recuperează fără probleme pe termen lung după această intervenţie, chiar dacă trezeşte temeri părinţilor din cauza necesităţii anesteziei generale. Chirurgul face o tăietură în partea dreaptă jos a abdomenului, găseşte apendicele şi-l elimină. În cazul în care depistează că organul s-a rupt, introduce un tub pentru a drena reziduurile eliminate după perforare. După operaţie, copilul va mai rămâne în spital 4-5 zile, dacă apendicele nu s-a rupt, şi până la 2 săptămâni, în situaţia în care a avut loc perforarea. Iniţial, nu va avea voie să bea şi să mănânce, apoi, treptat, îşi va relua alimentaţia obişnuită.

ATENŢIE
Un apendice iritat duce rapid la o infecţie bacteriană şi se poate rupe chiar şi în câteva ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente