13.8 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăActualitateFonduri europene pentru „Primul student din familie”!

Fonduri europene pentru „Primul student din familie”!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), în parteneriat cu Ministerul Educației, a lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”. Deși programul se referă la studenți, de el vor beneficia și elevii din anii terminali. În cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare și care, în același timp, să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.

 

Bugetul total este de 50 de milioane de euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni: pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă depășește 44,97 milioane de euro (contribuția UE – 38,225 milioane euro și contribuția națională – 6,745 milioane euro); pentru regiunea dezvoltată București-Ilfov, suma totală disponibilă este de 5,029 milioane euro (contribuția UE – 2,012 milioane euro și contribuția naţională – 3,017 milioane euro).
Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse până pe 31 mai 2024 de instituții de învățământ superior de stat și particulare și de unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.
Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/lună, pentru o perioadă de minimum 12 luni și maximum 21 de luni.
Pentru studenți vor fi finanţate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de minimum 12 luni și maximum 24 luni.
„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU) și este finanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027, și din bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente