joi , 23 ianuarie 2020
Home / Actualitate / Zona cervicală, sub lupă

Zona cervicală, sub lupă

Primele 7 dintre cele 33-34 de vertebre ale coloanei vertebrale, situate imediat sub craniu, alcătuiesc ceafa şi sunt numite cervicale.

Vertebrele cervicale, numerotate de la C1 la C7, suportă greutatea capului, asigură mişcările acestuia şi protejează nervii care pleacă de la creier către tot restul corpului. Prima vertebră cervicală se conectează de baza craniului. Privită din lateral, coloana cervicală este uşor de curbată spre faţa corpului. În tubul gol format de inelele vertebrale se află măduva spinării – alcătuită de milioane de fibre nervoase, măduva se întinde în interiorul coloanei şi conectează creierul cu restul organismului.
Simptome deranjante
Durerile acute de ceafă sau senzaţia de gât înţepenit nu sunt de cele mai multe ori cauzate de vertebrele în sine, ci de obiceiurile şi activităţile noastre de zi cu zi, precum mişcări bruşte sau forţate, postură vicioasă a corpului, gesturi repetative, poziţie de somn greşită, care duc la suprasolicitarea sau lezarea muşchilor, ligamentelor ori tendoanelor care le leagă. Durerile care persistă mai mult de 3 luni indică o afecţiune degenerativă a coloanei, precum spondiloza.
Ce este spondiloza
Deşi este mai frecvent întâlnită la vârstnici, spondiloza nu îi ocoleşte nici pe tineri. Afecţiunea apare din cauza modificărilor degenerative ale coloanei, cauzate de îmbătrânire şi de uzura vertebrelor şi discurilor intervertebrale, care pot duce la apariţia osteofitelor („ciocuri”). Spondiloza poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale, dar mai frecvente sunt spondiloza cervicală şi lombară.
Spondiloza cervicală
Apare cu precădere la persoanele de peste 40 de ani şi se instalează pe fondul unei predispoziţii genetice, dar contribuie în mare măsură şi traumatismele, poziţiile vicioase, surplusul de greutate, sedentarismul, fumatul. Schimbările degenerative, chiar şi severe, sunt de multe ori asimptomatice, dar se pot manifesta cu durere în zona cefei, care se accentuează la oboseală şi stat în picioare şi dispare după odihnă. Neglijată, spondiloza poate avansa şi provoca crize dureroase ce persistă săptămâni sau luni, însoţite de limitarea mişcărilor gâtului, contracturi gât înţepenit, dureri extinse în umăr, migrene sau chiar complicaţii neurologice (amorţeli şi furnicături în mâini şi picioare, tulburări de echilibru, tulburarea coordonării mişcărilor picioarelor, disfuncţii ale vezicii urinare etc.).
Cum se tratează
În multe situaţii medicul va pune diagnosticul doar pe baza tabloului clinic, dar dacă e nevoie va apela la ajutorul investigaţiilor: radiografie de coloană, tomografie, RMN.
Tratamentul vizează calmarea durerii, îmbunătăţirea mobilităţii şi încetinirea evoluţiei bolii. Cele mai eficiente metode sunt fizioterapia, kinetoterapia, corectarea posturii în timpul activităţilor zilnice, iar dacă durerea este severă medicul va prescrie analgezice şi antiinflamatoare.

 

Caseta specialistului
Dacă apar simptome precum rigiditatea şi amorţelile în zona gâtului, umerilor sau împiedicarea în timpul mersului, posibil, din cauza stenozei cervicale, ce este de făcut?
Stenoza cervicală este îngustarea canalului prin care trece măduva, la nivel cervical. Se diagnostichează printr-un examen clinic şi un RMN de coloană cervicală. Această îngustare (stenoza) apare din cauza unei combinaţii de factori (hernie de disc, îngroşarea unor ligamente, apariţia unor „ciocuri” de os). Dacă apar simptome, tratamentul este chirurgical şi implică excizia acelor elemente care comprimă măduva.

Check Also

SUA: Vladimir Plahotniuc indezirabil. Igor Dodon acceptabil?

Decizia SUA de a-l declara pe Vladimir Plahotniuc indezirabil pe teritoriul acestui stat, după ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *