fbpx
17.7 C
Ploiești
joi, 13 august, 2020
Acasă Actualitate Zona cervicală, sub lupă

Zona cervicală, sub lupă

Primele 7 dintre cele 33-34 de vertebre ale coloanei vertebrale, situate imediat sub craniu, alcătuiesc ceafa şi sunt numite cervicale.

Vertebrele cervicale, numerotate de la C1 la C7, suportă greutatea capului, asigură mişcările acestuia şi protejează nervii care pleacă de la creier către tot restul corpului. Prima vertebră cervicală se conectează de baza craniului. Privită din lateral, coloana cervicală este uşor de curbată spre faţa corpului. În tubul gol format de inelele vertebrale se află măduva spinării – alcătuită de milioane de fibre nervoase, măduva se întinde în interiorul coloanei şi conectează creierul cu restul organismului.
Simptome deranjante
Durerile acute de ceafă sau senzaţia de gât înţepenit nu sunt de cele mai multe ori cauzate de vertebrele în sine, ci de obiceiurile şi activităţile noastre de zi cu zi, precum mişcări bruşte sau forţate, postură vicioasă a corpului, gesturi repetative, poziţie de somn greşită, care duc la suprasolicitarea sau lezarea muşchilor, ligamentelor ori tendoanelor care le leagă. Durerile care persistă mai mult de 3 luni indică o afecţiune degenerativă a coloanei, precum spondiloza.
Ce este spondiloza
Deşi este mai frecvent întâlnită la vârstnici, spondiloza nu îi ocoleşte nici pe tineri. Afecţiunea apare din cauza modificărilor degenerative ale coloanei, cauzate de îmbătrânire şi de uzura vertebrelor şi discurilor intervertebrale, care pot duce la apariţia osteofitelor („ciocuri”). Spondiloza poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale, dar mai frecvente sunt spondiloza cervicală şi lombară.
Spondiloza cervicală
Apare cu precădere la persoanele de peste 40 de ani şi se instalează pe fondul unei predispoziţii genetice, dar contribuie în mare măsură şi traumatismele, poziţiile vicioase, surplusul de greutate, sedentarismul, fumatul. Schimbările degenerative, chiar şi severe, sunt de multe ori asimptomatice, dar se pot manifesta cu durere în zona cefei, care se accentuează la oboseală şi stat în picioare şi dispare după odihnă. Neglijată, spondiloza poate avansa şi provoca crize dureroase ce persistă săptămâni sau luni, însoţite de limitarea mişcărilor gâtului, contracturi gât înţepenit, dureri extinse în umăr, migrene sau chiar complicaţii neurologice (amorţeli şi furnicături în mâini şi picioare, tulburări de echilibru, tulburarea coordonării mişcărilor picioarelor, disfuncţii ale vezicii urinare etc.).
Cum se tratează
În multe situaţii medicul va pune diagnosticul doar pe baza tabloului clinic, dar dacă e nevoie va apela la ajutorul investigaţiilor: radiografie de coloană, tomografie, RMN.
Tratamentul vizează calmarea durerii, îmbunătăţirea mobilităţii şi încetinirea evoluţiei bolii. Cele mai eficiente metode sunt fizioterapia, kinetoterapia, corectarea posturii în timpul activităţilor zilnice, iar dacă durerea este severă medicul va prescrie analgezice şi antiinflamatoare.

 

Caseta specialistului
Dacă apar simptome precum rigiditatea şi amorţelile în zona gâtului, umerilor sau împiedicarea în timpul mersului, posibil, din cauza stenozei cervicale, ce este de făcut?
Stenoza cervicală este îngustarea canalului prin care trece măduva, la nivel cervical. Se diagnostichează printr-un examen clinic şi un RMN de coloană cervicală. Această îngustare (stenoza) apare din cauza unei combinaţii de factori (hernie de disc, îngroşarea unor ligamente, apariţia unor „ciocuri” de os). Dacă apar simptome, tratamentul este chirurgical şi implică excizia acelor elemente care comprimă măduva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CJ Prahova zice că finanțează apolitic, pentru 100 de localități, proiecte în valoare de 23 milioane lei

Cifrele dovedesc însă exact contrariul! În ședința extraordinară de la începutul acestei săptămâni, Consiliul Județean Prahova a votat un proiect de hotărâre, inițiat de președintele...

Accident mortal, după ce un șofer a deschis portiera la mașină fără să se asigure

Accidentul rutier a avut loc pe DC 90, în localitatea Pietroșani. Un șofer care se afla într-un autoturism care staționa, posibil pe fondul neasigurării...

Autoturism în flăcări pe Autostrada A3

Incidentul a avut loc pe Autostrada A3 București – Ploiești, în zona km 62. La fața locului s-a deplasat un echipaj de stingere și...

Incendiu la Albești-Paleologu

Pompierii militari au fost solicitați să intervină, la Albești-Paleologu, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins mai multe furaje depozitate. La fața locului s-au...

Pericol public pe șoselele din Prahova. Șoferi în stare de ebrietate, depistați la volan

Polițiștii au continuat seria de controale în trafic pentru prevenirea accidentelor rutiere, mai mulți conducători auto fiind depistați, la volan, în stare de ebrietate,...

Românii au acces la cartea electronică de identitate

Cetățenii pot opta însă și pentru CI simple, fără cip Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor...