fbpx
-7.6 C
Ploiești
duminică, 17 ianuarie, 2021

ZMEURA

Stabilizarea glicemiei, cu fructe, frunze şi lăstari de zmeuri
Se spune că zeiţele Greciei îşi începeau ziua cu o cupă de zmeură proaspăt culeasă sau un pahar de suc de zmeură cu rodie, astfel apărând mitul că „zmeura este elixirul tinereţii”. Cu ani în urmă, zmeurişurile erau spontane, pentru că abia acum vreo 200 de ani să apară zmeura de cultură. Specialiştii spun însă că este o diferenţă considerabilă între cele două soiuri, zmeura de pădure fiind preferată în întreaga lume. România, alături de Serbia, Rusia şi Polonia, recoltează zmeură de cea mai bună calitate, având mare căutare în Europa. Zmeura proaspătă este foarte gustoasă, pe când cea congelată sau preparată termic, deşi îşi păstrează parfumul, are gustul uşor modificat, proprietăţile terapeutice modificându-se şi ele.

O cură de 20 de zile cu zmeură proaspătă, asociată cu trei căni de ceai din frunze de zmeur pe zi, constituie un tratament foarte util în tratarea alergiilor şi a tumorilor benigne în fază incipientă. Acidul elagic, acidul salicilic şi flavonoidele (quercitina) din zmeură conferă efecte de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase, încetinind sau chiar oprind evoluţia tumorilor deja formate. O cură cu 150 g de zmeură proaspătă, consumată de trei ori pe zi, este un adevărat pansament pentru pancreas. Bolnavilor cu afecţiuni diabetice le este utilă o astfel de cură pentru stabilizarea glicemiei. Acestora li se recomandă patru cure pe an, a câte 20 de zile, cu fructe, frunze şi lăstari de zmeur, în vederea stabilizării glicemiei şi pentru stimularea secreţiei de insulină a pancreasului.
Sirop antioxidant, vitaminizant şi energizant din zmeură

Pentru că nu avem întotdeauna la îndemână zmeură proaspătă, siropul preparat din aceste fructe ne poate ajuta să ne bucurăm de efectele benefice ale zmeurei pe tot parcursul anului. Deşi am precizat faptul că zmeura de pădure este de preferat celei de cultură, pentru obţinerea siropului pot fi folosite ambele sortimente. Diferenţa o va face faptul că siropul din fructele de pădure va avea o culoare şi o aromă mai pronunţate. Avem nevoie de 2 kg de zmeură proaspătă, 1 kg şi jumătate de zahăr şi o lămâie. După ce se spală bine zmeura, se zdrobeşte într-o cratiţă şi se acoperă cu un tifon lăsându-se 48 de ore la fermentat. Se amestecă de două ori pe zi cu o lingură de lemn, pentru a împiedica formarea mucegaiului. După acest timp se udă un tifon dublu cu apă şi se stoarce bine, prin el strecurându-se totul şi presându-se fructele fermentate până la obţinerea unui suc mai consistent. Acesta se pune într-un borcan de cinci litri şi se lasă la limpezit timp de 10 ore, după care se scurge în alt vas, cu mare grijă să nu se răscolească drojdia care s-a depozitat pe fundul borcanului. Se adaugă apoi zahărul şi zeama de lămâie şi se pune totul la fiert într-un vas de cinci litri. Se amestecă până la dizolvarea completă a zahărului, lăsându-se să fiarbă la foc mic. Pentru ca spuma formată la suprafaţă să dispară, trebuie să amestecăm aproape tot timpul cât fierbe siropul. După 30 de minute, siropul de zmeură este gata. Se pune fierbinte în sticle, care vor fi bine închise cu dopuri noi şi opărite în prealabil. Până a doua zi, sticlele cu sirop se ţin la sterilizare în pături groase, apoi se păstrează chiar şi un an în cămară, la rece. Siropul se poate folosi oricând, cu precizarea că, băut în cure mai lungi, acest deliciu devine vitaminizant şi energizant.
Leacuri mănăstireşti,
Mariana Borloveanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...