fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Actualitate / Ziua Universală a Iei

Ziua Universală a Iei

Astăzi se sărbătorește acasă și oriunde pe glob unde trăiesc românii „Ziua universală a Iei”. Sau „Ziua Portului Popular”, în Basarabia.

Academicianul Mircea Malița spunea așa despre această piesă din vestimentația țărănească sau tradițională căreia i se pierd urmele în negura vremii: „Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei și ne duce în acela al istoriei. Pentru mine el nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile și cu poveștile populare; el rimează cu perfecta și armonioasa așezare a comunității libere, care a știut să străbată toate intemperiile istoriei prin neântrecutul său sistem de autoghidare și adaptare.

Două românce au făcut celebră ia în lume: Regina Maria și nemuritoarea rostitoare a dorurilor și rosturilor universului nostru rural, Maria Tănase.

Distribuie:

Check Also

A fost operaționalizat Sumal 2, sistemul care ar trebui să elimine tăierile ilegale de păduri din România

Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *