21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Zece femei saudite, numite în funcţii de conducere

Zece femei saudite, numite în funcţii de conducere

17 august 2020, ştirea zilei: autorităţile din Arabia Saudită au anunţat numirea a zece femei în funcţii de conducere în două dintre cele mai importante locuri sfinte ale islamului, într-un demers menit să consolideze rolul femeilor în această ţară conservatoare din Golful Persic, relatează AFP.
Un comunicat emis de conducerea celor două moschei sfinte din Mecca şi Medina menţionează numirea a zece femei la diferite departamente, în special cu caracter administrativ şi tehnic.
Numirea unor femei în funcţii proeminente ale unor instituţii religioase este un eveniment rar în regatul saudit, care a ţinut mult timp femeile departe de piaţa muncii. Această decizie are drept scop „să consolideze puterea de acţiune a femeilor saudite extrem de capabile şi calificate”, subliniază agenţia Agerpres.
Consolidarea drepturilor femeilor, care a avut loc începând din 2016, a fost realizată la iniţiativa tânărului prinţ moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte din planul său „Viziune 2030”, ce urmăreşte diversificarea economiei regatului şi încetarea dependenţei sale de petrol. Arabia Saudită a înfiinţat noi departamente în care să fie angajate femei, în timp ce altele au fost restructurate, pentru a crea funcţii publice pentru acestea, scrie presa din Golf.
Un raport al Autorităţii Generale de Statistică a regatului, publicat săptămânile trecute, a arătat că numărul femeilor angajate a crescut la peste un milion spre sfârşitul anului trecut, reprezentând circa 35% din forţa de muncă a ţării.
În ultimii ani, Riyad-ul efectuase mai multe reforme care le-au permis femeilor să călătorească neînsoţite în afara ţării, să obţină permis de conducere, iar azi femeile şi bărbaţii se pot amesteca la evenimente şi locuri publice, fără nicio interdicţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...