3.7 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Ocolul Pamantului Washingtonul şi Moscova vor trebui să negocieze

Washingtonul şi Moscova vor trebui să negocieze

Summit-ul de la Geneva nu le-a dat speranţă adversarilor Damascului. Preşedintele Joseph Biden nu a reuşit la Geneva să-şi asigure sprijinul omologului său, Vladimir Putin, în problema sprijinului transfrontalier pentru Siria – a comunicat Casa Albă la nivel neoficial. SUA încearcă de multă vreme să obţină prelungirea mandatului ONU pentru folosirea punctului de trecere şi control Bab al-Hawa, situat la frontiera siriano-turcească, însă Rusia se împotriveşte acestui lucru dintr-o serie de motive, consemnează Nezavisimaia Gazeta.

Observatorii consideră totuşi că subiectul nu este închis şi că Washingtonul este gata să negocieze: motiv pentru astfel de ipoteze l-a dat excluderea omului de afaceri sirian Samer Foz, un apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad, din „lista neagră” a Ministerului de Finanţe al SUA.
Despre faptul că Biden şi Putin nu au reuşit deocamdată să ajungă la un compromis vizibil în ceea ce priveşte Siria au informat surse Reuters de la Casa Albă. Potrivit acestora, Moscova a pus la îndoială funcţionarea punctului de trecere şi control Bab al-Hawa, care contribuie la aprovizionarea raioanelor rebele aflate în responsabilitatea Turciei. „La Geneva nu au fost luate niciun fel de angajamente, însă am lăsat să se înţeleagă în mod clar că această problemă este foarte importantă pentru noi, dacă intenţionăm să continuăm colaborarea în ceea ce priveşte Siria”, a declarat agenţiei americane, după încheierea summit-ului desfăşurat în Elveţia.
Administraţia Biden consideră
că problema ajutorului transfrontalier constituie un test referitor la capacitatea Rusiei şi Statelor Unite de a colabora împreună în ceea ce priveşte Siria.
Subiectul Siria nu a fost pomenit în declaraţia finală făcută de preşedintele Putin după încheierea convorbirilor din 16 iunie a.c., de la Geneva. Biden a comunicat însă că a fost dezbătută o „lungă listă” de probleme, dintre care a amintit „necesitatea menţinerii” coridoarelor umanitare din Siria. Washingtonul face o legătură între funcţionarea punctelor de trecere şi control de la frontieră şi starea în care se află populaţia paşnică a Republicii Arabe care locuieşte în raioanele ce nu se află sub controlul Damascului. Biden a arătat că s-a discutat şi tema iraniană, dar nu a precizat dacă discuţia s-a limitat la problema programului nuclear al Teheranului sau dacă părţile au mai abordat şi problema influenţei forţelor iraniene din Siria.
Mandatul pentru folosirea punctului de trecere şi control Bab al-Hawa a expirat oficial la mijlocul lunii iulie 2021. Toate operaţiunile de aprovizionare cu ajutoare ONU a câtorva raioane din Siria au fost sancţionate de Consiliul de Securitate în anul 2014, pe fondul escaladării acţiunilor de luptă. Atunci, lucrătorilor umanitari li s-a permis să se deplaseze prin punctele de trecere a frontierei Bab al-Salam (la frontiera cu –Turcia), Ban-al Hawa şi Al-Yarubiya (frontiera siriano-irakiană), precum şi Al-Ramtha (la graniţa cu Iordania). Cu toate acestea, pe măsura revenirii unora dintre teritorii sub controlul armatei guvernamentale, numărul punctelor de trecere şi control folosite de forţele ONU a scăzut.
„A venit timpul ca acest mecanism să fie diminuat treptat, pentru a fi înlocuit cu livrări umanitare care vor fi realizate în conformitate cu principiile prevăzute în rezoluţiile Adunării Generale a ONU 46/182 – explică, în luna iulie a anului trecut, reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse pe lângă ONU, Vasili Nebenzya. „Mecanismul a fost gândit ca o măsură temporară extraordinară pe care Consiliul de Securitate a aprobat-o pentru a acorda sprijin umanitar unei ţări aflate la conflict”. După cum a afirmat oficialul rus, în ultimii şase ani situaţia în Siria s-a schimbat: sectorul de teren care nu se află sub controlul Damascului s-a micşorat considerabil. În acest sens, Nebenzya le-a cerut partenerilor din Consiliul de Securitate şi altor jucători internaţionali să nu politizeze dosarul umanitar.
Deocamdată, nu este clar modul în care SUA vor să-i schimbe Rusiei părerea în ceea ce priveşte această problemă. Observatorii s-au arătat însă interesaţi de povestea petrecută acum două luni cu excluderea din lista americană de sancţiuni a două companii înregistrate în Dubai ale magnatului sirian Samer Foz, considerat un apropiat al familiei Assad. Restricţiile împotriva activelor acestuia au fost introduse în 2019, din cauza relaţiilor directe cu Damascul. Washingtonul nu a explicat deocamdată schimbarea punctelor de vedere. Foz reuşise multă vreme să nu ajungă pe ”listele negre” ale SUA. După cum a spus omului de afaceri – acest lucru s-a petrecut pentru că investiţiile sale au avut un caracter strict paşnic.
Scoaterea lui Foz de sub sancţiunile americane a ajuns să-i intereseze pe congresmanii americani. Câţiva membri ai Camerei Reprezentanţilor – republicanii Bryan Style, Jim, Bensk şi Joe Wilson – i-au trimis ministrului de finanţe al SUA, Janet Yelien, o interpelare în care au solicitat efectuarea unei anchete în legătură cu relaxarea măsurilor restrictive. De la şeful departamentului se aşteaptă explicaţii în legătură cu motivul pentru care „prietenului Assad” i s-a făcut o favoare. „Anularea sancţiunilor care au legătură cu oligarhul sirian Samer Foz trezeşte o mare îngrijorare – se arată în mesajul parlamentarilor. Foz a fost unul dintre cei mai importanţi sponsori direcţi ai crimelor de război comise de regimul Assad în Siria”.
Potrivit uneia dintre versiuni, sancţiunile au fost ridicate, deoarece activitatea companiilor lui Foz din Emiratele Arabe a fost sistată. Cu toate acestea, publicaţiile siriene apropiate opoziţiei interpretează acest lucru ca un semn că SUA sunt pregătite să facă concesii, pentru a schimba poziţia Federaţiei Ruse şi a Siriei cu privire la ajutorul transfrontalier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CSM PETROLUL PLOIEŞTI, 89-81 CU BC CSU SIBIU ŞI LUPTA PENTRU PLAY-OFF CONTINUĂ!

Final de weekend de excepţie pentru iubitorii baschetului ploieştean, care au avut parte de o victorie mare obţinută de CSM Petrolul, în Sala „Olimpia”,...

Georgeta Popescu este campioana europeana la monobob

Reusita pentru echipa Romaniei, pregatita de Cezar Popescu si Dan Scurtu, la Campionatul European de monobob, unde a obtinut medalii de aur și bronz. Pe pârtia...

Sare în bucate dar și-n sănătate

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e duşmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieţii: menţine apă în corp, reglează transferul de lichide...

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este...

800.000 Euro, finanțare pentru aplicația românească de economii la supermarket

Aplicația românească bonapp.eco, prin care consumatorii pot „vâna” mai ușor produsele care se apropie de termenul de valabilitate, vândute la preț redus de supermarketuri, a...