3.4 C
Ploiești
vineri, 17 ianuarie, 2025
spot_img
AcasăActualitateVot crucial, duminică

Vot crucial, duminică

Renumărarea voturilor, necesitate sau strategie pentru avantajarea unui partid?

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat, iar în turul al doilea, bătălia se dă între Călin Georgescu și Elena Lasconi. Așa a decis, luni seară, Curtea Constituțională, care a respins solicitarea lui Cristian Terheș de anulare a scrutinului. Decizia a fost luată după ce CCR a cerut, tot la solicitarea lui Terheș, renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi. Biroul Electoral Central a transmis CCR abia luni după-amiază o situație parțială, conform căreia Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidenţiale, s-ar situa pe locul doi, după Călin Georgescu. În acea situație nu erau incluse aproximativ 600.000 de voturi din diaspora, care nu erau numărate. Șeful CCR, Marian Enache, a spus că nu se impune renumărarea voturilor din diaspora, pentru că acestea nu au fost contestate.
Și în clasamentul inițial, din noaptea alegerilor, fără aceste 600.000 de voturi din diaspora, Marcel Ciolacu se situa pe locul doi. Este însă puțin forțată sau cusută cu ață albă această situație, să dispui renumărarea voturilor și iei o decizie înainte de a le renumăra pe toate. Acest fapt alimentează suspiciunea că CCR a răspuns solicitării PSD de a face orice pentru a amâna validarea turului I după alegerile parlamentare. Și asta pentru ca nu cumva USR să nu fie tractat de Elena Lasconi, punând astfel în pericol locul 1 pentru PSD… Fiindcă, ei bine, Lasconi a luat peste 19% la alegerile prezidențiale, cu câteva zecimi de procente mai mult decât Ciolacu, în timp ce, la parlamentare, PSD a urcat la 22%, iar USR s-a blocat la 12%. Dacă Lasconi ar fi fost oficial declarată câștigătoare, foarte posibil ca scorul USR să fi fost altul.

PSD refuză să o suțină pe Lasconi. PNL și UDMR, sprijin necondiționat pentru candidata USR

Acest scenariu este întărit și de poziționarea PSD, după ce a văzut rezultatele la alegerile parlamentare. PSD refuză să o sprijine pe Lasconi explicit, alimentând oarece simpatii față de candidatul Călin Georgescu. Ciolacu, care între timp nici nu mai demisionează de la conducerea PSD, s-a exprimat clar: „Oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România în 8 decembrie.” Pe de altă parte, Ilie Bolojan a dat direcția PNL dinainte de parlamentare și a anunțat susținerea Elenei Lasconi fără nicio condiționare politică. Și UDMR merge fără echivoc cu Lasconi. Președintele Kelemen Hunor a spus: „Există un rău mai mic, avem foarte multe de reproșat doamnei Lasconi, dar credem că în această situație doamna Lasconi este persoana pe care putem să o susținem, pe care să o recomandăm să fie susținută. Cei care aveți încredere în mine, atunci vă rog frumos să țineți cont de această recomandare. UDMR și comunitatea maghiară niciodată nu au susținut nici un candidat cu atitudine antimaghiară, extremistă sau pe cineva care era asociat cu partide antimaghiare. Rămânem consecvenți și nu vom susține niciodată pe nimeni care este asociat ideologiilor fasciste, legionare sau este asociat cu partide care susțin astfel de ideologii”. Mircea Geoană, Reper și Forța Dreptei au recomadat susținerea candidatului proeuropean. De partea cealaltă, AUR, POT și SOS au arătat întreaga susținere pentru Călin Georgescu. Să vedem care ar fi șansele ca Lasconi să păstreze direcția proeuropeană a României. În primul tur, rezultatele au fost următoarele:
-Călin Georgescu (independent)-2.120.401 de voturi, 22,94%;
-Elena Valerica Lasconi (USR)- 1.772.500, 19,18%;
-Ion-Marcel Cioacu (PSD)- 1.769.760, 19,15%;
-George-Nicolae Simion (AUR)-1.281.325, 13,86%;
-Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)- 811.952, 8,79%;
-Mircea-Dan Geoană (independent)- 583.898, 6,32%;
-Hunor Kelemen (UDMR)- 416.353, 4,5%;
-Cristian Diaconescu (independent) – 286.842, 3,1%;
-Cristian Terheș (PNCR) – 95.783,1,04%;
-Ana Birchall (independent) – 42.853 de voturi, 0,46%;
-Ludovic Orban (Forța Dreptei, retras) – 20.089 voturi, 0,22%;
Trebuie să recunoaștem că orice calcul este, fără susținerea clară a PSD, la limită.

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente