fbpx
20.7 C
Ploiești
marți, 11 august, 2020
Acasă Sport Vivi Răchită, despre farsele din vestiar și fotbal cu pistoalele pe...

Vivi Răchită, despre farsele din vestiar și fotbal cu pistoalele pe masă!

Valeriu Răchită are în palmares niște cifre pe care doar când le citești te ia puțin amețeala. Goluri multe, deși a jucat în defensivă toată cariera, și „câteva” trofee – Cupa cu Petrolul, încă una și „vreo” două titluri de campion cu Steaua – „niște” meciuri prin cupele europene, ceva ce e mai greu să găsești în vreun cv de timpuri noi, pe aici, pe la noi, prin zonă.
Dar pe astea le găsiți cu siguranță pe Wikipedia sau pe Google, la un simplu search. Ceea ce nu găsiți, cu siguranță, este spiritul lui Vivi, după ce ”dezbracă” haina sobră a meseriei de fotbalist, antrenor, manager…, Valeriu Răchită este una dintre cele mai joviale persoane pe care le cunosc. Este mai spumos ca o șampanie, obișnuiam să îi spun pe vremuri, când ne intersectam pe la Capitală. L-am provocat și pe el la o discuție, și iată ce a ieșit:

– Nu știu să fi întâlnit multe persoane care să aibă simțul umorului așa de dezvoltat, cum îl ai tu. De când nu am mai vorbit, s-a schimbat ceva? Ești la fel de jovial?
Jovial, sunt! Da, s-au schimbat multe, inclusiv antrenorul secund de la FCSB… Antrenorul principal a rămas același, în lojă.
– Spuneai cândva că dacă n-ai fi fost fotbalist, ai fi făcut carieră în Armată… Eu, de exemplu, te-aș fi văzut actor. Greșesc?
Nu greșești, probabil că aș fi fost actor în Terminator 4. În acest fel, avem și armata, și actorie.
– Să facem un exercițiu de imaginație. Antrenorul Vivi Răchită îl are elev pe fotbalistul… Vivi Răchită. Ce i-ar reproșa cel mai des?
Că vorbește prea mult, că aleargă prea puțin și că este iscoditor…
– Numește cel mai prețios lucru pe care l-ai primit vreodată…
O minge de fotbal la vârsta de 3 ani din partea părinților.
– Desertul preferat? Prăjitura cu blat sau fără?
În anii 90 era prăjitura cu „blat”, acum prefer fără.
– Vreau să îmi spui cea mai tare farsă pe care le-ai făcut-o tu colegilor sau pe care ai văzut-o vreodată în vestiar…
În anii 90 la Petrolul, am redactat la mașina de scris a secretarei clubului o convocare la echipa națională a unui coleg, Ciprian Pura. Bineînțeles, după ce ne-a cinstit și s-a bucurat, a trebuit să-i spunem adevărul la sfârșitul antrenamentului.
– Dacă ai derula puțin filmul vieții tale înapoi, unde ai vrea să te oprești și să pornești din nou?
Nu cred că aș schimba nimic.
– Care a fost cel mai nesuferit, nu neapărat valoros, adversar cu care te-ai luptat pe gazon?
Michael Owen de la Liverpool, pentru că avea o viteză atât de mare încat nici de tricou nu-l puteai prinde.
– Nu vreau să te întreb ce ai iubit mai mult, Petrolul sau Steaua, vreau să te întreb cum de te-au aplaudat pe tine toate galeriile, de la Ploiești, la București și până-n Timișoara, fie ca jucător, fie ca antrenor-manager…
Eh, nu chiar toate galeriile dacă mă gândesc la „groapa” din Ștefan cel Mare sau Giulești, însă consider că mi-am făcut întotdeauna treaba în mod serios și profesionist fapt ce a dus la aprecierea mea în rândul suporterilor.
– Apropo, mă muncește curiozitatea asta de pe vremea când făceam naveta la București, tu la Steaua, eu la Gazeta Sporturilor… Sunt adevărate bancurile cu Claudiu Răducanu sau e mult folclor? S-ar fi mutat într-un bloc-notes? Dar fii sincer, nu diplomat….
Nu doar că sunt adevărate, ci sunt mult mai puține „perle” scoase în spațiul public, decât au fost cu adevărat produse. În Bloc-notes el s-ar fi mutat, dar nu a găsit ușa.
– Și că tot am intrat în folclor, am citit la un moment dat povești cu Liviu Luca, din vremurile de demult ale Petrolului, și despre discuții în birou, cu pistolul pe masă… Cât e istorie romanțată și cât adevăr?
Asta cu pistolul este adevărată. Însă, mai este o poveste cu pușca: înaintea meciului cu Rapid Viena din Cupa UEFA, când am făcut ședința pe vechiul stadion Ilie Oană, în fața unei puști de vânătoare cu lunetă.
– Dacă te pun să alegi, poți? Cupa României cu Petrolul sau titlurile cu Steaua…
Cupa Romaniei cu Petrolul – fiind câștigată cu echipa mea de suflet și din postura de căpitan de echipă…
– Un mesaj pentru cititorii Ziarului Ploieștii?
Ca să citez un clasic în viață: „Sper să fie bine, ca să nu fie rău”!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Românii au acces la cartea electronică de identitate

Cetățenii pot opta însă și pentru CI simple, fără cip Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor...

România, pe locul al treilea pe continent, ca pierderi în industria turistică

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în prima lună a verii, România a avut o scădere a numărului de turiști români de 68%...

Avertisment ONU despre închiderea școlilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că lumea se confruntă cu o „catastrofă generațională” din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei și...

Contracte europene de peste 140 mil. lei, la Sinaia

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat că a semnat, la ADR Sud-Muntenia, contractul pentru Proiectul „Sinaia 3.0 Educație. Social. Mobilitate”, finanțat din fonduri...

Bărbat din Giurgiu, depistat cu Covid, la picnic pe Valea Prahovei

Un bărbat, în vârstă de 41 de ani, din Giurgiu, diagnosticat cu Covid – 19, a fost depistat în timp ce se afla, la...

PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban în august

Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților, a anunțat că PSD va depune moţiune de cenzură în luna august. Acesta a declarat, după ședința Comitetului...