fbpx
-2.7 C
Ploiești
marți, 19 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Virușii pandemiei, virușii ignoranței. Când și cum scăpăm de ei?

Virușii pandemiei, virușii ignoranței. Când și cum scăpăm de ei?

„Noi suntem mai siguri pe situație decât eram în primele zile când aveam 1 sau 3 cazuri. Atunci eram în ceață, medicii nu cunoșteau situația. Acum situația este mai sub control, lucrează anumite mecanisme, avem acest centru de triere, lucrează perfect mecanismul. Important să nu avem în creștere numărul cazurilor active. Până când este sub control”, declara premierul Ion Chicu în plină creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus nu numai față de alte țări la aproximativ același număr de populație, dar și față de situația la zi de până la suspendarea stării de urgență în Republica Moldova.

Chișinăul bate recorduri la infectări cu coronavirus
Primele două săptămâni ale lui iunie au demonstrat că Republica Moldova a intrat într-un colaps medical total. Incapacitatea actualei guvernări, a statului ca atare, să gestioneze pandemia de COVID-19 nu mai poate fi ascunsă sub nici un preș declarativ al celor trei persoane – președintele Dodon, premierul Chicu și doamna ministru Dumbrăveanu – care, în exclusivitate și absolut autoritar, au bifat în timpul celor 60 de zile a stării de urgență, acțiuni de luptă cu pandemia și o „nestrămutată grija” pentru populație… pardon, electorat. Ori, hotărârile Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale erau exclusiv rodul inițiativelor președintelui, statisticele (cifre uscate, fără o analiză de unde provin infecțiile și care sunt cele mai frecvente surse de infectare, însoțite doar de sloganul „Stați acasă!”) prezentate de ministrul sănătății și asistenței sociale Viorica Dumbrăveanu nu puteau fi rostite fără a trece cenzura președinției, iar, înaintea sau de-asupra lor, „aserțiunile” președintelui ajuns la televizor „olecuță doftor”, iar în cotidian cel mai iresponsabil individ raportat la COVID-19, se încadrau exclusiv unui context de propagandă electorală. Declarații despre tratative cu China pentru sute de mii de măști (care, odată aduse cu mare întârziere, s-au dovedit a fi numai bune de aruncat la gunoi), avioane pline cu ajutoare din Rusia pe gratis (fake-news-uri prezidențiale), toate au fost dezbrăcate de caftanul minciunii de cum numai a fost suspendată starea de urgență. La puține zile cifrele celor infectați și decedați au început a întrece alarmant statisticele de până la restricțiile din cele 60 de zile – 150-200 de infectări zilnic în prima săptămână după relaxare. Apoi primul record pe 13 mai – 252 cazuri de infectare. La această dată Republica Moldova era pe locul 4, după Belarus, Rusia și Marea Britanie, cu 1.133 de cazuri la o populație de 3,5 milioane (cifră cam exagerată în statistici), adică 323 de cazuri la un milion de locuitori. După care statisticile cresc ca pe drojdii: 298, 366 două zile la rând, iar recordul negativ absolut e atins pe 11 iunie – 406 cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore! Așa încât deja ne-am „ridicat” pe locul 2 în Europa, depășind doar Republica Belarus, care nu a introdus nici o restricție pe perioada pandemiei.
Ei bine, la începutul pandemiei, când numărul îmbolnăvirilor zilnice rar trecea de 100, cei trei oficiali se îmbulzeau la microfoane și ecranele televiziunilor cu datul cu părerea, comunicarea cifrelor, recomandări adresate cetățenilor și asigurări că suntem în vârful pandemiei (președintele Dodon, desigur, fiind primul și cel mai „televizat”). Acum zilnic raportează circa 300 și peste infectări subalterni mai mărunți – secretari de stat, șefi de agenții și chiar comunicatori de presă. Iar premierul, la nici o lună de la laudele că „totul e sub control”, se disculpă: „Revine pe agendă COVID-19, cu îngrijorare remarcăm de facto valul doi, am avut antirecord pe plan mondial. A fost nevoie să relaxăm activitățile economice, nu mai putem aplica starea de urgență, de „stai acasă”, pentru că nu mai avem rezerve. Și dacă blocăm economia intrăm în altă criză. Din păcate, în această săptămâna (15-21 mai – n.r.) vom avea o reînnoire a acestor recorduri. Putem să avem și 500-600 de cazuri pe zi”. Când ai aproape 12 mii de infectări, dintre care peste un sfert lucrători medicali, și peste 400 de decese mai poți spune că „totul e sub control”?

Eroi înmormântați ca sinucigașii și scuar pentru plimbat câinii
„Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale”. E mărturia unui tânăr medic ieșean, specialist în Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, care a participat 15 zile la misiunea umanitară din Republica Moldova.
Da, sistemul medical de la Chișinău se sufocă, iar secțiile de terapie intensivă au ajuns să nu mai dispună de locuri. Pacienții încep a fi plasați pe coridoare. Creșterea numărului de îmbolnăviri a făcut ca multe spitale din centrele raionale să fie pline până la refuz, iar pe responsabilii din sănătate să redeschidă secții COVID în spitalul Ministerului Sănătății și în cel al Cancelariei de Stat. Însă cel mai grav este faptul că lucrătorii medicali au ajuns la capătul puterilor și dacă această creștere continuă în același ritm, degrabă nu va mai avea cine să îngrijească pacienții. În situația când Chișinăul se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali, iar circa 17% din asistenții medicali și moașe au ajuns la vârsta pensionării, dar continuă să activeze, sistemul de sănătate având nevoie de serviciile lor, criza de cadre medicale se aprofundează. Tot mai mulți medici se văd nevoiți să demisioneze. La început din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță în procesul acordării asistenței medicale. Acum mulți lasă mâinile în jos pentru că nu văd când ar urma să fie atins vârful epidemiologic, când numărul de cazuri va începe să scadă și, respectiv, se va reveni la normal. Mai ales că se confruntă cu un management defectuos din partea conducerii spitalelor și cu tot mai dese cazuri de corupție. I. P. s-a văzut nevoită la un moment dat să-și procure măști pe bani proprii. Și când a surprins farmacista scoțând măști dintr-o cutie cu inscripția „Ajutoare umanitare”, a și luat-o la rost. „Cu ce suntem noi de vină, ce ne aduce șefu’ în farmacie, aceea vindem”, se dezvinovățea farmacista. În timp ce mai marii din vârful piramidei puterii se înțeleg de fac comerț politic cu milioanele în „culioc”, de ce managerii spitalelor sau ai unor secții nu s-ar înțelege cu proprietarii farmaciilor private să câștige un ban în plus pe timp de pandemie? Și pe sănătatea colegilor subalterni, care se confruntă continuu și în prezent cu un deficit acut de măști?
…Șeful secției de COVID-19 de la Spitalul Raional Cahul, Anatolie Malcov, a demisionat recent din cauza condițiilor în care se află secția. Un adevărat dezastru – în toată secția a rămas doar cu o infirmieră și o asistentă medicală, nu există nici măcar un ventilator. „Timp de două luni am avut grijă singur de 55 de pacienți cu coronavirus, îi consultam zi de zi, le administram tratament. Noaptea secția rămânea fără medici, asistentele medicale erau nevoite să sune la departamentul de triaj pentru consultații. Când am spus că mă voi adresa după ajutor, mi s-a spus că ori directorul dă interviu, ori nimeni altul. Când am propus planul meu de îmbunătățire a situației, mi s-a spus să scriu cerere sau să-mi dau demisia”.
…Anatol Ciubotaru este demis din funcția de director al Spitalului Clinic Republican în toi de pandemie, cap de acuzare fiind faptul că a făcut teste la COVID-19 pentru 3 medici subalterni la un laborator privat. Chirurg-cardiolog de zile mari, știa pe de rost starea plămânilor fiecărui pacient, nu a fost acceptat nici măcar ca simplu chirurg, deși mai avea 6 luni până la pensie. La numai câteva zile după demisia lui, întreg cabinetul de miniștri, aparatul premierului, împreună cu șeful lor, au efectuat aceleași teste la un laborator privat, văduvind bugetul de circa 150 de mii lei. Dat afară la Chișinău, medicul-chirurg Anatol Ciubotaru ajută în prezent Germania să facă față pandemiei, valorificându-și cunoștințele și experiența în cadrul proiectului „SARS-Covid 19” al Școlii Superioare de Medicină din Hanovra.
…Prima doctoriță răpusă de coronavirus, dar și cea de-a doua victimă, Ecaterina Litvinschii (avea sub 80 de ani), este înmormântată nu lângă soțul ei, după cum i-a fost ultima dorință, ci la margine de cimitir, ca un câine. În aceleași zile, primarul Ion Ceban solicita chișinăuienilor propuneri pentru a stabili unde să amenajeze locuri de plimbat câinii de campanie…

Dodon e peste tot –„unde nu te așteptai, acolo îl aflai”
Președintele Dodon face de la o vreme zilnic vizite „în teritoriu”. Trecând printr-un sătuc din raionul Ungheni, vede un tablou nostim. În fața oficiului poștal o coadă destul de lunguță, în temei băbuțe și printre ele câte un bătrânel. E ziua de pensie, îi explică o bătrânică care tocmai ieșise din oficiu. O curiozitate îl face totuși mai atent: bătrânelele respectă distanța socială, doar că cea care iese pe ușa oficiului își scoate atentă masca și i-o înmânează celei din capul cozii. Același lucru se întâmplă și cu următorul ieșit din oficiu. „A cui o fi masca, multe cuvinte de „bogdaproste” mai obține”, se dă cu părerea consilierul de pe banca din față. „E-he-he-e!, câte voturi ași câștiga, dacă ar fi masca mea!”, și-a zis în sinea lui președintele.
Un cititor mai puțin avizat despre situația din Republica Moldova, la sigur, va califica rândurile de mai sus ca fiind un început de pamflet. Bine ar fi, dar, sărmanii de noi, nici cât un sfanț pamflet. Este purul adevăr și realitatea crudă.


Igor Dodon nu renunță de a fi în prim-plan nici măcar pe „vremuri de ciumă” – dânsul insistă să prezideze ședințele Centrului unic de comandă și gestionare a crizei, vorbește continuu, bruind mesajele Vioricăi Dumbrăveanu, ministrul sănătății, și chiar ale premierului Ion Chicu. În timp ce tuturor li se recomanda insistent „Stați acasă!”, iar unii ce au venit la Chișinău după medicamente lipsă în teritoriu au fost amendați cam aiurea, „zeul” Dodon iese la plimbare cu toată cimotia și bodyguarzii. Locul plimbării augustei sale persoane nu este identificat nici de SIS, nici FSB sau FBI, nici de vreun OZN care monitorizează evoluția pandemiei pe Terra. Și poate că lumea nici nu ar fi știut de curajul și patriotismul prezidentului odrăslit de Sadova, dacă el însuși nu ar fi postat pe rețelele de socializare un text înduioșător, însoțit de poze cu prima doamnă și cei trei copii. „Un pic de respiro și o scurtă plimbare în această perioadă strictă de izolare și carantină”. La o zi, plină de criticile acide ale internauților în spațiul virtual le va retrage. Dar cei mai mulți își vor da seama că asupra lui nu are nici o putere nu că legea, dar nici coronavirusul.
Acum, când ciuma se întețește, Dodon cutreieră în lung și în lat republica. Fără mască, fără mănuși, dar utilizând resursele administrative. Obligă primăriile și autoritățile să-i organizeze întâlniri electorale cu populația, implicând copii, femei gravide, fețe bisericești, veterani și medici (!). Veteranilor le înmânează medalii, copiilor le dă să guste bucățica de pâine pe care a rupt-o din colac și a dus-o în gură – mă rog, că „e de la iepuraș”. Lucrătorilor medicali le înmânează gramote. Adică un soi de diplome de laudă, tipărite în grabă la nu se știe care tipografie. Căci de, a declarat anul 2020 „Anul Lucrătorului Medical”! Se lăuda că deja a vizitat 20 de raioane și are zeci de întâlniri cu poporul. Și că are în plan să fie prezent în toate raioanele, în cât mai multe sate. „Eu în fiecare zi, chiar în condiții de pandemie, am contact cu sute și mii de oameni. Dar uitați-vă la oponenții mei politici – Maia Sandu când face conferință de presă și nu-i nimeni în sală, doar microfonul, își pune masca, se teme de microfon ca o sa se molipsească”. Atitudine plină de prostii. Acțiunile președintelui Dodon sunt un exemplu prost pentru multă lume în condițiile în care zilnic numărul cazurilor noi de COVID-19 crește. E o corupere totală a procesului electoral – Dodon nu și-a declarat candidatura pentru ca să poată cheltui milioane din contul statului.
Ca la noi la nimeni! S-ar cere măcar un minim de respect față de normele mondiale de securitate medicală. Inconsecvența celor care stau astăzi la cârma statului ne costă deja prea mult. Și bani, și vieți. Virusul nu dă niciun semn de retragere. Nici cel care bagă lumea în spitale, nici cel al ignoranței și iresponsabilității colective, ce s-a cuibărit adânc în noi și de care nu pare că vom scăpa degrabă.
Nicolae MISAIL,
Chișinău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...