13.4 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Viitorul Republicii Moldova: în mâinile partidelor sau a electoratului?

Viitorul Republicii Moldova: în mâinile partidelor sau a electoratului?

Articol de: Nicolae MISAIL; www.ziarulploieştii.ro

Așadar, dizolvarea Parlamentului de la Chișinău, despre care subiect mai bine de un an de zile s-au făcut numeroase declarații, precum și acțiune pe care, la diferite etape, diferiți actori politici și-au dorit-o când mai aprig, când mai cinic (în funcție de situația lor de moment), inclusiv parlamentari și inclusiv înalți funcționari mai puțin abilitați în acest act politic, s-a realizat. Președintele Maia Sandu a semnat pe 28 aprilie curent decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova și a fixat data alegerilor anticipate pe 11 iulie 2021. După publicarea decretului prezidențial în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, mai multe partide politice s-au lansat, prin acțiuni și declarații, nemijlocit în pregătiri propagandistice, fără să mai aștepte termenul legal de 60 de zile destinat campaniei electorale propriu-zise.

Șansa de a alege calea spre normalitate să o folosim cu înțelepciune
Președintele Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova la nici o oră de la anunțarea avizului Curții Constituționale care înlătura ultima barieră în calea anticipatelor – neconstituționalitatea instituirii de către legislativ a stării de urgență pe întreg teritoriul republicii din 30 martie 2021. Cei cu cerul gurii negru nu au ezitat să o învinuiască că avea decretul scris cu mult înainte, urmând numai să-l semneze la momentul potrivit. Chiar dacă și a fost așa, oricum, operativitatea cu care a acționat președinția nu a mai lăsat nici o șansă opoziției prezidențiale de a mai pune vreo piedică. „Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului, în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul ce pleacă”, a declarat șefa statului în briefingul de presă cu această ocazie.
Astfel, alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe data de 11 iulie 2021. După alegeri președintele speră ca împreună cu o majoritate stabilă din noul legislativ să identifice și să numească „un guvern responsabil,” care să scoată republica din criză și să facă ordine, așa încât toate instituțiile statului să lucreze pentru binele oamenilor. Dar până atunci, actualul legislativ urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și buna desfășurare a alegerilor. „Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune”, a făcut apel către alegători în cadrul aceluiași briefing Maia Sandu.
Decizia Înaltei Curți care a pus capăt unui război de peste patru luni dintre președinție și legislativ, precum și decretul de dizolvare a Parlamentului a făcut ca rețelele de socializare să explodeze. Pe cât unii s-au grăbit cu osanalele, alții fac apel de o mobilizare „la maximum” către electoratul proeuropean. „Maia Sandu a mai onorat o promisiune electorală. În Republica Moldova s-a produs un eveniment istoric, când președinția și o minoritate parlamentară a obținut o victorie mare în fața unei majorități parlamentare șantajabile și profund corupte”, a explodat cu o susținere neașteptată spre forțele proeuropene controversatul „politolog” Victor Gurău. „Stimați cetățeni! Președintele țării și-a îndeplinit misiunea față de popor cu brio. Acum este rândul nostru, al poporului. Să nu greșim”, avertiza reputatul istoric Mugur Andronic. Unele voci însă mai rămân încă în derivă. Chiar dacă Maia Sandu a oferit formațiunilor eurounioniste perspectiva de a accede în Parlament, în ce măsură partidele unioniste se vor uni într-un singur bloc, pentru a nu irosi șansa pe care o au și „pentru a nu-i dezamăgi pe cei peste 40% de susținători ai Unirii cu România”, se întreabă cu îngrijorate acestea.


„Câștigătorii sunt PAS și Maia Sandu, iar perdanți socialiștii” …
…au titrat mai multe surse media în ziua următoare, adunând claie peste grămadă opiniile reprezentanților partidelor parlamentare. Împărțite în două tabere, acestea au curs gârlă după evenimentele din seara lui 28 aprilie, majoritatea luând în colimator decizia CC, dar prea puțin fiind entuziasmați de ea. „CC a emis verdictul, Maia Sandu – decretul. Este o victorie a cetățenilor. Am toată certitudinea că după 11 iulie va exista o majoritate parlamentară europeană, de dreapta, care să relanseze relațiile cu partenerii externi”, declara vicepreședintele PAS Mihail Popșoi. „Era o decizie previzibilă a Curții. A câștigat legea. Decât să prelungim circul, mai bine să mergem în față cetățenilor”, se resemna și Vasile Năstase de la Platforma DA. „E prematur să spunem că cetățenii au de câștigat. Asta vom stabili după 11 iulie. Mai degrabă câștigătorii sunt PAS și Maia Sandu, iar perdanții sunt socialiștii pe care PAS i-a trimis în lockdown”, se dă cu părerea democratul Nicolae Ciubuc. „E greu să găsești o explicație logică, sănătoasă, dar și care să aibă substrat juridic. CC a demonstrat că e total capturată”, inculpa socialistul Grigore Novac chiar la televiziunea publică Moldova 1. „Lupta politică e altceva decât lupta cu virusul și cu moartea. Păcat că nu a înțeles acest lucru nici Președinția, nici deputații care au contestat decizia la CC, nici judecătorii Înaltei Curți”, și-au plâns în batistă deputatele Marina Tauber de la „ȘOR” și Ruxanda Glavan de la „Pentru Moldova”, învinuind deputații PAS că ar fi pus presiuni asupra CC prin protestele organizate „la ușa Curții”. Ceea ce a și condus la adoptarea deciziei privind declararea neconstituționalității stării de urgență. „Nu mai încape nicio îndoială că, prin decizia sa, CC și-a arătat adevărata misiune: cea de bâtă politică în mâna președintelui Maia Sandu”, mai afirma categoric și profund disperată Tauber. Altminteri, deloc în treacăt fie spus, cei de la „ȘOR” nu exercitau presiuni când veneau (și mai vin și în prezent) cu hoardele de „susținători” plătiți (!) la ușile și chiar pe coridoarele instanțelor judecătorești în zilele când au loc ședințele de judecată în dosarul liderului Ilan Shor? Cine ca cine, dar tocmai Tauber e „omul potrivit la opinia nepotrivită”, când se știe nelipsită și cea mai vocală apărătoare a idolului său politic și acuzatoare a judecătorilor la „manifestațiile” de această anvergură. În ultima vreme am impresia că Marina Tauber seamănă tot mai mult cu Ana Pauker, singura deosebire fiind portretele care le-au călăuzit activitatea politică: militanta comunistă de la București sub portretul lui Stalin, iar vicepreședinta „ȘOR”-iștilor sub cel al lui Ilan Shor.
Dar dacă opiniile politicienilor sunt oarecum de la sine de înțeles, atitudinea presei de la Chișinău este departe de a fi una la înălțimea cuvenită și nici măcar echitabilă. Astfel Moldova 1, postul public de televiziune cu acoperire națională și care emite 24 din 24 de ore, cel mai vizionat anume de persoane ce se orientează prea puțin în păienjenișul politicului moldovenesc, în seara de28 aprilie, după decizia CC și după ce Maia Sandu anunță că a semnat decretul de dizolvare a parlamentului și numire a datei alegerilor, îl invită la un dialog în direct de o oră pe nimeni altul decât …Igor Dodon. Mai mult, sunt deja două săptămâni de la acea zi pe care chiar unele media o numesc istorică, dar nici șefa statului, nici vreun reprezentat al CC nu s-au bucurat de o favoare similară celei oferite lui Dodon de postul TV „național”. Or, în cele două săptămâni înainte de Săptămâna Mare, CC s-a aflat în cea mai gravă situație, comparabilă cu situația DNA din România în perioada Laurei Codruța Kövesi, atacată de penalii din eșalonul de vârf al puterii. În acele condiții, patru jurați (exceptând omul PSRM la Curte, Vladimir Țurcanu) au luat o decizie bazată pe lege. Spre deosebire de majoritatea PSRM-ȘOR, care a bătut un record de Carte Guinness: de la prezentarea raportului Comisiei juridice, numiri și imunități asupra legii privind starea de urgență în ședința plenară și până la votarea ei în două lecturi a trecut aproximativ …un minut (!). Uimitoare operativitate! Astfel, socialiștii au demonstrat o dată în plus că știu să joace mai bine „popa prostul” decât șah. Ca și aventura cu demiterea Președintei CC Domnica Manole. De fapt, Igor Dodon a oferit societății și lumii întregi un ultim argument că acest parlament chiar era sărit de pe fix! Cele două hotărâri au avut efectul puchiului GKCP-ist din 1991 la Moscova – în ardoarea de a salva imperiul de la moarte, a făcut această moarte iminentă!

Dodon: „Țara e în pericol! Toți la apărarea statalității!”
În totală disperare, Dodon face un apel similar a lui Stalin la început de război în 1941. „Țara este în pericol! Toți patrioții adevărați, toți stataliștii, să ne unim eforturile pentru apărarea Republicii Moldova!”, este strigătul său de ultimă oră. Pericolul, în tulburarea sa, vine din partea Occidentului, a NATO. „Noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO! Va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO? Noi spunem ferm – Nu!”
De fapt, Dodon, de când îi el pare a fi certat cu logica. Când e vorba de organizarea alegerilor, în perimatele deja intervenții ale sale live „Președintele răspunde”, liderul PSRM afirmă că alegerile ar fi trebuit să aibă loc mai târziu de iulie pentru a evita o explozie de infectări coronavirus. „Vreau să văd care vor fi argumentele atunci când cetățenii vor veni la Președinție în fiecare zi și îi vor aminti Maiei Sandu că în Moldova mureau zilnic 100-200 de oameni (cea mai mare cifră de decese a fost de fapt 47!), iar de la începutul electoralei vor fi 1000 sau 2000”. Ca exact peste 10 minute să facă apel ca în zilele de 9-10 mai să fie scoase toate restricțiile pandemice pentru ca cetățenii să poată merge la cimitire și la parada consacrată Zilei Victoriei (!). Și dacă autoritățile, după decizia CC, au înlocuit starea de urgență cu cea de urgență în sănătate publică, declarând închise toate cimitirele cu 10 zile în ajun de Blajini și alte restricții dure, după magica intervenție a socialistului Dodon s-au răzgândit. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, iar după ea și cea republicană, au anulat, în după amiaza de sâmbătă, 8 mai, toate restricțiile și au dat liber, începând cu ziua de duminică și pentru cea de luni (9 și 10 mai) în toate cimitirele. Iar din 11 mai și procesului educațional în toate clasele fără excepție, cu prezență fizică. Mai mult, s-a dat undă verde petrecerilor cu prezența a 50 de persoane, iar unităților alimentare, inclusiv restaurantele, barurile, vor putea activa deja până la ora 23:00, nu până la 20:00, ca până acum. Cu ce scop această metamorfoză? Ca PSRM să-și poată organiza nestingherit, chiar în apogeul pandemiei, un marș cu circa 15 mii de socialiști și susținători în centrul capitalei în ziua de 9 mai, cosemnând Victoria URSS în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Sa poate special, ca să obțină o explozie a pandemiei în scopul anulării anticipatelor sau transferării lor în toamnă?
Între timp, CEC informează că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.282.783, cifră mai mare cu aproximativ 500 de mii față de scrutinul din 2019. Să se fi reîntors atâția cetățeni de peste hotare din cauza pandemiei sau și aici e prezentă „coada” PSRM-ului? Mai mult, și președintele CEC Dorin Cimil împărtășește un punct de vedere (deocamdată pur teoretic) că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea să nu aibă loc. Și asta pentru că „ar exista riscul să fie demiși toți membrii CEC sau să-și depună singuri mandatele pentru a nu fi cvorumul necesar. Sau demisia mai multor membri ai Guvernului, astfel încât executivul să nu fie funcțional și să nu se poată aloca bani”, a declarat Cimil în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV. De altfel, CEC estimează că pentru buna desfășurare a alegerilor este nevoie de 125 de milioane lei, pe când premierul interimar, Aureliu Ciocoi, afirmă că Guvernul poate transfera doar 98 de milioane din fondul de rezervă. În același timp, Maia Sandu dă asigurări că bani pentru alegerile anticipate se vor găsi.
Procesul de desemnare a candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate începe săptămâna viitoare, adică cu 60 de zile înainte de alegeri. Dar unele partide și-au anunțat deja intențiile – candidează separat sau în blocuri. Un subiect central, de mare interes este cum vor decide în cele din urmă să candideze principalele două partide, PSRM și PAS. Dar și mai important este cum se va mobiliza de astă dată electoratul. Dar despre acestea în unul din articolele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Minutele care au făcut diferența! Ce spun medicii care i-au salvat viața lui Eriksen

Era minutul 43 al partidei Finlanda-Danemarca de la Euro. Aproape de tușă, danezul Eriksen, nederanjat de nimeni, face un pas să preia balonul și...

În 2020, CJ Prahova a suferit foarte tare la proiectele de dezvoltare a județului

Articol de Maria Bogdan      An foarte slab din punct de vedere al investițiilor, la Consiliul Județean Prahova! În 2020, la capitolul transporturi, secțiunea...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de E. Pilaff Turnător dovedit în instanță, pușcăriaș cu acte, om de afaceri, politician și mogul, Dan Voiculescu, zis și Felix, l-a amenințat cu...

Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

    Memoria franco-algeriană este de multă vreme sursă de tensiune. Preşedintele Emmanuel Macron face un gest, a anunţat Palatul Elysee. El a recunoscut,...

Ex-primarul condamnat din Șotriile candidează iar la alegerile locale!

Articol de Maria Bogdan     Pe 20 iunie 2021, în mai multe localități din România, printre care și Șotrile, se organizează alegeri parțiale pentru...

Pepe, dezvăluiri despre divorț: ”Raluca a pus punct!”

După 8 ani de căsnicie și doi copii frumoși, Pepe și Raluca au ajuns la începutul acestui an la final. Au divorțat până la...