9.7 C
Ploiești
duminică, 17 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Victorie zdrobitoare a Maiei Sandu, în Republica Moldova

Victorie zdrobitoare a Maiei Sandu, în Republica Moldova

Articol de Nicolae Misail

     Alegerile anticipate parla-mentare din Republica Moldova s-au încheiat cu un succes considerat istoric al partidului pro-european al președintelui Maia Sandu. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 52,80% din voturile cetățenilor, ceea ce înseamnă că poate forma, după redistribuire, o majoritate lejeră pentru a aplica reformele promovate de șeful statului. Oponenții politici ai PAS au înregistrat cea mai usturătoare înfrângere: Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), condus de foștii președinți Dodon și Voronin, a fost votat de 27,17% dintre moldoveni, iar partidul ȘOR (Ilan Șor, care reprezintă populația rusofilă), de 5,74%. Convertirea în mandate de parlamentari va arăta cel mai probabil astfel: PAS- 63 de mandate, BECS-32 de mandate, Partidul Șor-6 mandate.

La Chișinău, un parlament tricolor: roșu, galben, dar nu și albastru

    „Dragi cetățeni, împreună, luptăm împotriva hoției de mulți ani. Am mers cale lungă și grea până aici. E datoria noastră să mergem până la capăt și să scoatem țara din strânsoarea hoților. Duminică, trebuie să ieșim la vot ca să nu le permitem corupților să controleze următorul Parlament. Fiecare vot e important în această luptă a noastră pentru ordine, bunăstare și dreptate. Stimați concetățeni, avem șansa să scăpăm de hoți și să alegem o guvernare integră și bună. Duminică, pe 11 iulie, pe lângă celelalte drumuri pe care le veți face – la biserică, la rude, la meci, vă rog să pășiți cu responsabilitate și încredere pe un drum important – drumul către secția de vot. Drumul spre viitorul nostru prosper. Ieșiți la vot pe 11 iulie!”, a îndemnat cetățenii Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în ultima zi, la capătul campaniei electorale a scrutinului anticipatelor din 11 iulie 2021.

O importantă pagină de istorie și un uriaș PAS către UE

   Așadar, alegerile anticipate pentru un nou parlament al Republicii Moldova au avut loc. După mai multe piedici și sabotări nedisimulate, pe 11 iulie curent, 1.477.574 de alegători din cei 3.282.837 cetățeni cu drept de vot pare să fi decis soarta de mâine a celui de-al doilea, deocamdată, stat românesc. Mobilizarea și dorința de schimbare au adus Chișinăului o victorie bine meritată. Or, miza acestui scrutin, una enormă, a fost nu numai alegerea între Uniunea Europeană și cea Euroasiatică, dar și oportunitatea de a supraviețui perioadei post-pandemice. Cu alte cuvinte, între a rămâne în continuare în zona gri, în prizonieratul mafiei corupților, sau a alege calea, deloc ușoară, a luptei cu corupția, a reformelor necesare, pentru ca finanțările europene, cele românești, cele pe linia FMI să spargă blocajul guvernelor anterioare. Va deveni această zi una cu adevărat istorică sau de o nouă dezamăgire ordinară, ca și după alte scrutine din ultimii ani? – era întrebarea ce sfredelea mintea celor mai mulți alegători care stăteau la cumpene: să meargă sau ba la vot.

   Până la urmă, în pofida cârtirilor că anticipatele nu vor aduce mari schimbări în componența noului legislativ, poate chiar o majoritate și mai nocivă, dimineața zilei de 12 iulie le-a spulberat pe toate. Deja la procesarea doar a 50 la sută din procesele verbale devenise clar că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va avea o majoritate de peste 50 mandate. Cei care au avut o noapte albă, urmărind până luni către amiază cum joacă cifrele, în creștere pentru PAS de la puțin peste 40% până la 52,80%, și în scădere pentru Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), de la circa 35 până la 27,17%, iar pentru Partidul Politic „ȘOR” de la circa 10 la 5,74%, au ținut-o tot într-o creștere de adrenalină. Au fost răsturnate și rezultatele ultimelor sondaje care prevesteau un legislativ bicolor – Parlamentul de la Chișinău, în următorii patru ani va fi tricolor, doar cu „roșu, galben…” numai nu și albastru. Căci în forul legislativ suprem vor fi prezente trei formațiuni politice: PAS, BECS și PP „ȘOR”.

   Altminteri, bilanțul preliminar al alegerilor parlamentare anticipate confirmă că PAS a câștigat detașat scrutinul, obținând 63 mandate, față de celelalte două – 32 și 6, respectiv BECS și PP „ȘOR”. După cum și era de așteptat, nu au trecut pragul două partide, prezente în legislativul dizolvat, PPDA și PDM, acumulând doar 2,33% și 1,81% din sufragii. O surpriză, într-un fel, a fost și eșecul Blocului „Renato Usatîi”, creditat cu doar 4,10% din sufragii, pe când liderul acestui bloc era ferm convins că formațiunea va trece pragul de 7%.

Alegeri corecte, cu decizii ale CEC subminând încrederea alegătorilor

   O primă analiză a acestui scrutin ne oferă certitudinea că s-a pus capac promisiunilor deocheate ale unor politicieni descreierați, cum ar fi lichidarea CNA, anularea funcției de Președinte, instituirea pedepsei cu moartea prin eutanasie, referendum privind alipirea la Rusia și alte matrapazlâcuri pretins politice. Totodată trebuie să recunoaștem că atâta concentrare de corupți, compromiși și oameni cu reputație îndoielnică la metru pătrat pe liste și în cadrul dezbaterilor electorale nu au mai cunoscut alegătorii. Politicieni cu dosare penale pe rol, scăpați din închisori, fugiți de justiție, hoți de bănci, spălători de bani, hrăpăreți de bunuri publice și-au dat întâlniri în studiouri și la întruniri electorale, povestind cum urmează să transforme Republica Moldova într-o grădină de rai, în care cetățenii se vor scălda zi și noapte în lapte și miere, doar alegându-i anume pe ei. Prezența acestora a făcut ca participarea la vot să fie mai mică (48,41%) decât la alegerile din 2019 și cele prezidențiale (peste 50 la sută). Și asta în condițiile unui entuziasm sporit după victoria Maiei Sandu în prezidențiale. Din păcate, o duzină dintre aceștia se vor regăsi și în actuala legislatură.

   Pe de altă parte se atestă o schimbare de mentalitate spre o judecată mai clară în rândurile alegătorilor. Dacă victoria PAS în diasporă cu 86,17% era de așteptat, apoi faptul că la Orhei a obținut cele mai multe voturi (46,70%) față de partidul primarului fugar Ilan Shor (cu 36,98%) denotă deja o schimbare de conștiință. Același lucru l-am constatat și la Bălți, unde PAS a devansat formațiunea condusă de primarul capitalei nordului republicii cu 5% (pe primul loc s-a situat BECS), lăsând-o tocmai pe locul trei. Această înfrângere usturătoare l-a făcut pe Renato Usatîi să-și dea demisia din funcția de primar și de președinte al „Partidului Nostru”, precum și să se retragă din politică. Și bărbații din politică pare că se conformează unor rigori referitoare la locul femeilor pe listele de partid. În actualul legislativ ne vor reprezenta 40 de deputate, ceea ce reprezintă 39,60%, cel mai mare procent din istoria parlamentarismului din ultimii 30 de ani.

   Și doar autoritatea electorală centrală și justiția pare că rămân cramponate în vechile scheme de servilism politic, surde și oarbe la încălcări și fraude electorale. În timp ce președintele CEC, Dorin Cimil, la fiecare sesiune de prezentare a informației privind desfășurarea alegerilor, declara că procesul de votare are loc în regim normal, fără incidente, observatorii de la „Promo-LEX”, precum și majoritatea observatorilor internaționali semnalează deja mai multe scrutine la rând, sute de încălcări și incidente comise de aceleași formațiuni politice și tolerate de CEC și justiție: agitație electorală pe Internet, transport organizat de alegători și mituire electorală, vouchere pentru un anume vot etc. Și de această dată alegătorii din Transnistria au fost transportați organizat la anumite secții de vot, fiind remunerați cu 200, iar conducătorii auto cu 400-500 ruble transnistrene pentru fiecare rută. Cu 15 euro sau 300 de lei erau mituiți alegătorii care făceau dovada că au votat pentru PP „ȘOR”. O halbă de bere, 70 de euro sau un voucher de 1000 de ruble sunt alte cazuri de mituire a alegătorilor semnalate de observatori în cadrul actualului scrutin. La toate acestea nu se va aplica și de această dată nici o pedeapsă, baremi o amendă. De altfel, cum să nu continue asemenea practică, dacă chiar CEC a respins pe ultima sută de metri propunerea de a preveni transportarea organizată a alegătorilor în ziua votării, propunere susținută de doar 4 membri din cei 7 prezenți în ședință?

Sper să fie finalul unei ere grele, sfârșitul domniei hoților în Moldova

   Victoria PAS, și implicit a Maiei Sandu asupra lui Dodon și echipei sale a fost salutată îndată după anunțarea rezultatelor preliminare de mai mulți oficiali europeni și români. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, și Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, au semnat o Declarație comună, prin care afirmă că „UE așteaptă să lucreze în parteneriat cu un guvern și un parlament stabile și puternice pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova. Suntem pregătiți să susținem toate eforturile de a avansa pe calea reformelor care stau la baza Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”. Și Bogdan Aurescu a declarat, luni, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că România „așteaptă cu interes să colaboreze cu noul Guvern din Republica Moldova”. Felicitări Maiei Sandu și alegătorilor „pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană”, precum și asigurări de susținere în continuare a „reformelor și parcursului european” au transmis luni dimineață Klaus Iohannis și Mircea Geoană. Și doar Federația Rusă s-a arătat îngrijorată de neașteptata performanță a Chișinăului. „Cel mai probabil, Moldova va cunoaște o puternică turnură pro-occidentală în politica externă. Cel mai prost scenariu este forțarea evenimentelor din Transnistria, care este considerată a fi un obstacol în calea spre structurile euroatlantice”, a scris Vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosacev, pe pagina sa de Facebook. „Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern se respinge de la Rusia, vom acționa în consecință – vom consolida factorul transnistrean”, a declarat luni pentru „Interfax” și Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

   La rândul ei, Maia Sandu a adresat mulțumiri celor care au acordat un ferm vot de încredere schimbărilor ce urmează. „Vă mulțumesc că ați mers la vot și ați pus umărul la întărirea democrației, încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot e un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim un stat care se îngrijește de cetățeni. Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri ca oamenii să poată vota fără presiuni și corupție electorală. Sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației”.

   Dar urmează alți pași, deloc ușori, după ce, în sfârșit, Igor Dodon s-a recunoscut înfrânt –„Gata cu războaiele”. „Principalul e să nu mai avem alte crize politice”. Acum noua majoritate, alias PAS și Maia Sandu, se vor concentra, după cum a declarat și Igor Grosu, președinte interimar PAS, pe trei priorități. În primul rând – curățarea justiției și lupta cu corupția, astfel ca procurorii și judecătorii corecți să aibă undă verde la recuperarea miliardului furat, confiscarea averilor hoților și celor care operează cu scheme, stoparea fluxurilor enorme de bani furați de la cetățenii de rând. A doua prioritate este atragerea investițiilor și fondurilor europene, noul Guvern asigurând utilizarea corectă a ajutorului de 600 de milioane de euro oferit de UE pentru recuperare economică. Dar și a altor fonduri și investiții ce vor permite a demara proiecte de infrastructură importante și vor genera revigorare economică, crearea locurilor de muncă și oportunităților pentru investiții. A treia prioritate – schimbarea drastică a modului cum funcționează instituțiile statului. „Atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate Parlamentului vor trece printr-un audit, atât financiar, cât și funcțional ca să avem răspunsuri la două întrebări: 1) cât, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor, ca să stopăm aceste scurgeri și pedepsi hoții; 2) cum putem crește eficiența instituției ca să avem servicii de calitate la costuri mai mici. În acest sens vom fi interesați să promovăm în funcții specialiștii integri, marginalizați, amenințați și alungați de sistemul Plahotniuc-Dodon”, prognozează Igor Grosu.

   Am avea nevoie de vreo șase luni ca să vedem dacă aceste premoniții vor deveni realitate. Până atunci, să ne bucurăm măcar de această a doua victorie a democrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul…

Preluarea de către Hidro Prahova a distribuției apei la Șoimari mai durează     Luni, la Primăria Șoimari, a avut loc întâlnirea dintre autoritățile locale...

De ce s-a întors China împotriva Israelului?

Susţinându-i pe palestinieni, China zgândăreşte în mod cinic cea mai emoţionantă chestiune din politica Orientului Mijlociu, pentru a distrage ţările musulmane de la propria...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de Edit Pilaff Cancelarul conservator austriac, Sebastian Kurz, a demisionat întrucât e suspectat că, înainte de a deveni șeful guvernului, a plătit din bani...

CSM Ploiești, 3 victorii din 3 meciuri în Liga Națională de baschet masculin

    Echipa de baschet seniori a CSM Ploieşti a reușit, duminică seară, la Miercurea Ciuc, cea de-a treia victorie consecutivă din acest debut...

Misiune imposibilă: premierul desemnat, Dacian Cioloș, are 10 zile să formeze un nou guvern

    După consultările de luni de la Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier pe liderul USR Plus, Dacian Cioloș. Acesta are...

Se caută voluntari!

    Primăria Ploiești a făcut apel public către ploieștenii care doresc să sprijine voluntar activitățile menite să prevină și să combată efectele pandemiei...