2.5 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Actualitate Veolia Energie Prahova anunță că reziliază contractul de termie la primăvară

Veolia Energie Prahova anunță că reziliază contractul de termie la primăvară

Primarul Andrei Volosevici dă asigurări că ploieștenii nu vor avea de suferit


Veolia Energie Prahova a anunțat, săptămâna trecută, printr-un comunicat de presă, că va rezilia, de la 31 martie 2022, contractul pentru alimentare cu energie termică și apă caldă în Ploiești. Acesta ar fi expirat oricum în luna mai. În același timp, operatorul și municipalitatea i-au asigurat pe beneficiari că nu vor avea de suferit în această iarnă, căldura fiind livrată necondiționat.

Veolia ne trece iarna și apoi pleacă
În informarea publică se arată: „Veolia Energie Prahova anunță rezilierea Contractului de delegare prin concesiune în baza căruia asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploiești. Rezilierea înainte de  termen nu va avea niciun impact asupra ploieștenilor, în ceea ce privește furnizarea apei calde și a căldurii pe parcursul iernii care urmează. În ciuda pierderilor financiare importante înregistrate lunar, Veolia Energie Prahova va asigura continuitatea furnizării cu apă caldă și încălzire către ploieșteni, cu mult peste cele 90 de zile stabilite contractual, încetarea contractului având loc abia la data de 31.03.2022, când sezonul rece va fi închis legal.”

Cauzele anunțatei rezilieri
Care ar fi rațiunea acestei hotărâri, având în vedere că, anii trecuți, Veolia nu s-ar fi lăsat dusă cu niciun chip din Ploiești? Ne spun oficialii operatorului: „Decizia vine în contextul conjugat al deteriorării accelerate a situației financiare a concesiunii rețelei de încălzire, al unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile furnizării serviciului public și al creșterii masive a prețurilor la gaze la nivel mondial, toate acestea plasând furnizorul de apă caldă și căldură într-o situație nesustenabilă.”

Acuzații la adresa Primăriei
Conducerea Veolia pune pierderile și pe seama unor sincope contractuale: „dezechilibrul financiar se datorează (n.n.- este cauzat, nu „datorat”) neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către autoritățile locale, inclusiv neplata la timp a subvenției datorate sau neaprobarea la timp a ajustării tarifare cuvenite. Veolia a informat autoritățile locale în această dimineață, în conformitate cu clauza contractuală de reziliere”.

Ce spune primarul
Imediat, primarul Andrei Volosevici a organizat o conferință de presă prin care a încercat să diminueze efectele unui asemenea anunț: „Vom asigura acest serviciu public fără probleme, cel puțin până pe 31 martie. Ploieștenii vor plăti același tarif. Obligația mea este să explic lucrurile și în același timp să liniștesc foarte clar populația Ploieștiului care se încălzește prin sistemul centralizat că nu va fi nici cea mai mică problemă în sensul furnizării căldurii și apei calde în acest sezon.”

Și totuși…
Problema nu este una nouă; ea există încă din mandatul trecut, atunci când a și fost prelungit contractul cu Veolia. Dar astăzi, în fine, la primăvară, un pericol există. Vom explica de ce. Primăria Ploiești și Consiliul Județean, cei doi coproprietari ai sistemului de producere, transport și distribuție a apei calde și agentului termic, au fondat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Termo Prahova”. Pe scurt, ADI-Termie. Președinte a fost numit fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu. ADI are ca sarcină, printre altele, să gestioneze sistemul și să se ocupe de licitația pentru viitorul operator. Întrebarea este: este timp ori se va mișca atât de rapid asociația încât să desemneze un operator înaintea încheierii contractului cu Veolia ori va fi nevoie de un nou compromis, exprimat, ca să zicem așa, ca orice captiv, în prețuri dictate de un monopol asumat?

Volosevici avertizează
Primarul Andrei Volosevici a făcut un apel către partenerii de la CJ Prahova, pentru a urgenta procedurile, astfel încât municipiul să nu rămână fără apă caldă după 1 aprilie: „Este cel mai complicat caiet de sarcini. De mai bine de cinci luni tot solicit să ne grăbim și îmi prezint public îngrijorarea. Primăria Ploiești este captivă, nu are variantă de lucru, dat fiind faptul că face parte dintr-un ADI. În acest ADI, Consiliul Județean este liderul pe tot ceea ce înseamnă partea de caiet de sarcini. Sunt convins că acest subiect este în atenția președintelui Iulian Dumitrescu și a consilierilor. N-am vreun dubiu că, în urma modului în care discutăm, în urma eforturilor financiare care se fac și, nu în ultimul rând, eforturilor financiare pe care le așteptăm de la Guvern, vom reuși să trecem prin acest sezon de iarnă fără probleme, dar am această îngrijorare legată de modul în care se va termina procedura de selecție, în contextul în care nimeni nu poate ști dacă vor fi sau nu contestații.”

Sprijin de la Guvern
Premierul interimar Florin Cîțu a admis că, în condițiile creșterii tarifului la energie și gaze, este nevoie de o intervenție a Guvernului pentru a sprijini orașele în problema asigurării căldurii în această iarnă. Cîțu a insistat pe stabilirea unor criterii în funcție de care să se acorde ajutorul financiar.

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CSM PETROLUL PLOIEŞTI, 89-81 CU BC CSU SIBIU ŞI LUPTA PENTRU PLAY-OFF CONTINUĂ!

Final de weekend de excepţie pentru iubitorii baschetului ploieştean, care au avut parte de o victorie mare obţinută de CSM Petrolul, în Sala „Olimpia”,...

Georgeta Popescu este campioana europeana la monobob

Reusita pentru echipa Romaniei, pregatita de Cezar Popescu si Dan Scurtu, la Campionatul European de monobob, unde a obtinut medalii de aur și bronz. Pe pârtia...

Sare în bucate dar și-n sănătate

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e duşmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieţii: menţine apă în corp, reglează transferul de lichide...

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este...

800.000 Euro, finanțare pentru aplicația românească de economii la supermarket

Aplicația românească bonapp.eco, prin care consumatorii pot „vâna” mai ușor produsele care se apropie de termenul de valabilitate, vândute la preț redus de supermarketuri, a...