3 C
Ploiești
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Va fi China următoarea victimă a Afganistanului?

Va fi China următoarea victimă a Afganistanului?

Guvernul de la Kabul întâmpină China cu braţele deschise, în timp ce Statele Unite le face cu mâna în semn de adio, scrie ziarul american National Interest, preluat de rador.ro.

Afganistanul este o ţară susceptibilă la dezastre naturale grave şi repetate, între care inundaţii, cutremure, avalanşe, alunecări de teren şi secete. Această ţară din Asia Centrală fără ieşire la mare e cunoscută şi pentru relieful ei accidentat. Sunt factori care contribuie la reputaţia ei de „cimitir al imperiilor”.
Cum SUA aproape şi-au încheiat retragerea forţelor militare de pe acest pământ îndepărtat, punând astfel capăt războiului american, devine limpede că foarte puţin s-a obţinut în aceşti aproape 20 de ani de război. Talibanii controlează în prezent aproape 188 din cele 407 districte ale ţării, iar alte 135 se află sub o conducere incertă. Mulţi experţi apreciază că e doar o chestiune de timp ca talibanii să recâştige stăpânirea asupra întregii ţări.
Şi totuşi, dintr-un anumit punct de vedere, talibanii sunt nişte nou-veniţi şi ar putea fi uşor eliminaţi.

Pământul necucerit
Porecla de „Cimitir al imperiilor” e potrivită, întrucât nenumărate puteri au purtat campanii militare în regiune – doar pentru a pleca apoi înfrânte şi distruse. Printre ele regăsim Imperiul Maurya (imperiu antic indian din sec. 4-2 î.H. – n.t.), Imperiul lui Alexandru Macedon, Califatul Raşidun, Imperiul Mongol sub Ginghis Han, Imperiul Timurid, Imperiul Mughal, Imperiul Siks, mai multe imperii persane, Imperiul Britanic şi URSS.
Şi nici măcar nu se consideră că acest pământ ar avea mult de oferit. Chiar dacă se ştie că e bogat în resurse naturale, faptul că ţara nu are ieşire la mare face ca accesul la ele să fie dificil. Afganistanul a fost totuşi locul multor conflicte, întrucât a fost considerat vital pentru controlul Asiei de Sud.
În secolul al XIX-lea, Afganistanul a jucat un rol important în Marele Joc – lupta pentru putere dintre Regatul Unit şi Rusia. Deşi niciuna dintre puteri nu-şi dorea de fapt să controleze efectiv teritoriul, în schimb, au căutat să susţină conducători prietenoşi, deşi britanicii au ajuns să fie prinşi în conflicte acolo atunci când marionetele lor de facto nu mai făceau faţă. Armata britanică a mărşăluit de mai multe ori pe acest pământ îndepărtat, cu simplul obiectiv de a menţine statu-quo-ul.
Invazia sovietică a Afganistanului, survenită un secol mai târziu, e considerată în esenţă un „război din Vietnam al URSS” în care Vestul era angajat
într-un conflict prin interpuşi cu blocul comunist.
Sprijinul american pentru mujahedinii islamici va fi contribuit poate la alungarea sovieticilor, dar acest lucru a dus, la rândul lui, la ascensiunea potenţialilor militari regionali şi, în cele din urmă, la apariţia talibanilor.

Urmează China?
Beijingul are planuri mari pentru Afganistan, acum când SUA şi NATO au evacuat practic ţara, conform unui articol din The Daily Beast. Publicaţia scrie că „China e pregătită să-şi facă o intrare exclusivă în Afganistanul post-american prin a sa Iniţiativă Centură şi Drum (BRI)”.
O sursă apropiată guvernului afgan a declarat, sub condiţia anonimatului, pentru The Daily Beast, că autorităţile de la Kabul tratează tot mai intens cu China extinderea până în Afganistan a unui Coridor Economic China-Pakistan (CPEC), de 62 de miliarde de dolari – proiectul-fanion al BRI, care presupune construcţia de autostrăzi, căi ferate şi conducte energetice între Pakistan şi China.
The Daily Beast mai scrie că strategia BRI presupune conectarea Asiei cu Europa şi Africa de către China, prin intermediul unor reţele terestre şi maritime ce ar putea include vreo 60 de ţări. E în esenţă versiunea de secol 21 a străvechiului „Drum al Mătăsii”, care aducea în Europa mărfuri exotice din Extremul Orient. Strategia este aceeaşi: să se promoveze conectarea interregională, răspândind concomitent influenţa Chinei în lume.
Şi nu va fi ieftin. De asemenea, numai construcţia BRI ar putea costa China până la patru trilioane de dolari.
Dacă unii cred că Beijingul şi i-ar putea alia chiar şi pe talibani prin BRI – iar insurgenţii au afirmat că vor sprijini proiectele care deservesc interesele Afganistanului -, regiunea are mult sânge amestecat în nisip şi e improbabil să devină oricând în viitorul apropiat un tărâm al păcii. Conflictul armat şi războiul civil făţiş nu sunt tocmai ideale pentru cei care ar trebui să transporte mărfuri prin Afganistan.
Mai mult, ar putea să apară o versiune de secol 21 a Marelui Joc. India „i-ar putea crea probleme Chinei” în Afganistan, iar New Delhi „are toate motivele s-o facă”, a scris Gordon Chang într-un editorial extern publicat în revista The Hill.
Chang este unul dintre numeroşii experţi în China, care au declarat un lucru ce ar trebui să fie evident: „China va eşua aproape cu siguranţă în cimitirul afgan”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...