fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Actualitate / USTUROIUL VERDE

USTUROIUL VERDE

ANTIBIOTICUL SI ANTIOXIDANTUL NATURAL DIN USTUROIUL VERDE
Allium sativum este denumirea ştiinţifică a usturoiului, plantă care se crede că este originară din Asia. La noi în ţară s-a aclimatizat foarte uşor, cultivându-se în zonele de luncă, precum şi în cele deluroase şi chiar montane. De obicei, usturoiul creste până la 40-50 cm înăltime, având frunze lungi, viguroase şi o inflorescenţă albă. Frunzele se folosesc primăvara, atunci când sunt verzi şi întotdeauna proaspete. Mai există un bulb subteran, care în termeni populari este numit „căpăţână de usturoi” şi care poate fi folosit încă din perioada de formare, până când ajunge la maturitate şi este scos din pământ. Bulbii sunt formaţi, la rândul lor, din alţii mai mici, de formă ovoidă, fiind alungiţi şi comprimaţi pe una dintre părţi, culoarea variind între alb şi roşiatic. Această parte a plantei constituie materia primă pentru obţinerea preparatelor farmaceutice. Usturoiul verde este o combinaţie extrem de specială, având un conţinut bogat de clorofilă (substanţă cu efecte detoxifiante deosebite) şi o serie întreagă de compuşi pe bază de sulf, cu un puternic efect antibiotic şi antioxidant. Atât tulpinile verzi, cât şi frunzele usturoiului conţin cantităţi însemnate de vitamina C, vitaminele B1, B2, B9, potasiu, calciu şi fier

PRIMENIREA PERMANENTĂ A SÂNGELUI SE POATE FACE CU USTUROI VERDE
Despre usturoiul verde, călugării mai bătrâni spun că „înnoieşte sângele şi scoate otrava din plămâni”. Dar, înainte de toate, este o trufanda foarte agreată mai ales de călugării care nu şi-au modernizat modul de viaţă şi pentru care usturoiul verde, în asociere cu pâinea pustnicească, este un adevărat deliciu. În mănăstirile din Gorj şi Mehedinţi, usturoiul verde se mănâncă şi cu „turtă.’” (un fel de mămăligă mai tare, coaptă pe vatră). Este poate unul dintre secretele vieţii sănătoase a monahilor din vârf de munte. La un schit din Parâng am mâncat chiar salată de usturoi, despre care nici măcar nu ştiam că ar exista. Se prepară simplu şi este foarte gustoasă: se iau cam trei fire de usturoi foarte fraged pentru o porţie de salată. Acestea se spală bine, se toacă foarte fin apoi se amestecă şi cu câteva frunze de salată verde sau spanac. Se adaugă un strop de sare, puţin suc de lămâie şi o linguriţă de ulei de măsline, apoi se asezonează totul cu mărar şi pătrunjel proaspăt tocat. Dacă ingredientele sunt netratate şi proaspete, o astfel de salată este un deliciu, dar şi un incontestabil leac. Afecţiunile care pot fi tratate cu această minunăţie sunt în primul rând cele hematologice, respiratorii, cardiace, dar şi reumatice.

AFECŢIUNILE CARDIOVASCULARE POT Fl ȚINUTE ÎN FRÂU CU USTUROI
Usturoiul este benefic indiferent de modul în care îl consumăm. Fitoterapeuţii sunt de părere că trebuie să ţinem cont de faptul că, prin prelucrare termică, usturoiul îşi pierde din proprietăţi, motiv pentru care se recomandă folosirea usturoiului, verde sau uscat, în stare proaspătă. Cel mai eficient mod de tratament cu această plantă minune este administrarea tincturii, obţinută din usturoi crud, prin presare la rece. Această soluţie hidroalcoolică se absoarbe imediat, fiind asimilată cel mai uşor de către organism. Modul de obţinere a tincturii de usturoi este foarte uşor, având în vedere că nu necesită niciun fel de prelucrare termică. Pentru obţinerea unei doze de tinctură, este nevoie de 30 g de bulbi de usturoi (de primăvară-vară). Aceştia se decojesc, apoi se pisează, ca pentru mujdei, şi se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar de 60 de grade. Se păstrează într-un recipient bine închis, timp de 10 zile, agitându-se în fiecare zi de minimum 3-4 ori. După macerare, se filtrează totul printr-un tifon, lăsându-se la decantat timp de o săptămână. (de preferat în frigider). Odată decantată, partea limpezită a tincturii se toarnă încet într-un alt recipient, având grijă ca reziduurile depuse pe fundul sticluţei în care a stat la decantat să rămână acolo. Tinctura trebuie transferată cu grijă dintr-un recipient în altul, pentru că este exclus procesul de strecurare, în urma căruia şi-ar pierde din calităţi. Se poate păstra un an de zile, în sticluţe de culoare închisă. Din acest leac, se administrează câte 10 picături diluate în lichid înaintea meselor principale şi este indicat în infecţiile respiratorii, afecţiuni reumatice, cardiovasculare, digestive, precum și în meteorism.

Distribuie:

Check Also

Gaze la Coslegi, Dârvari, Radila și Pantazi

SC Distrigaz Sud Rețele SRL și Primăria Valea Călugărească au semnat un contract de cofinanțare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *