URZICA
SUC DETOXIFIANT ȘI ECHILIBRANT MINERAL CU URZICĂ ȘI FAG
Tot ceea ce îndeamnă la viaţă are menirea de a ne primeni. La începutul primăverii, pe când vârful urzicilor este fragil şi verde, se culeg cu grijă doar vârfurile foarte fragede, adăugându-se și cele dintâi frunzuliţe de fag. Se ia un pumn de mlădiţe şi frunze verzi de urzică şi fag, se spală bine sub mai multe jeturi de apă, apoi se taie cu ajutorul unui cuțit, în bucăți de 1-2 cm.
Acest procedeu se va derula cât mai repede cu putinţă, pentru ca verdeaţa să nu se deprecieze. Se pune toată verdeaţa în blender, se toarnă 100 ml apă de izvor şi se mixează bine amestecul timp 4-5 de minute.
După aceea se filtrează printr-un tifon dublu, astfel încât să se obţină un lichid verde, având consistenţa unei smântâni subţiri. Acesta are un miros puternic, emanând prospeţime şi plăcere de a-1 consuma imediat.
O cură de 10 zile, în care se vor consuma trei pahare pe zi, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale, duce la detoxifierea întregului organism, fiind de mare ajutor în ameliorarea afecţiunilor digestive, dar şi în echilibrarea carenţelor de minerale din organism.
Fiertura de urzică
DETOXIFIERE ȘI REMINERALIZARE CU FIERTURĂ DE URZICI
Ceaiul de urzică este eficient doar în condiţiile în care este făcut după anumite criterii, astfel încât să-şi păstreze toate proprietăţile. Pentru bogăţia de minerale şi vitamine pe care urzicile le conţin, trebuie culese numai frunzele urzicilor tinere. 100 g frunze de urzică tânără conţin: 40 mg vitamina C; 0,250 mg vitamina B 1; 1,400 mg vitamina B2; 2,33 mg vitamina E; 3,45 mg vitamina PP; vitaminele A, K, precum şi multe minerale: 250 mg potasiu; 144 mg calciu; siliciu; 6 mg fier. Efectele miraculoase ale acestor frunze înţepătoare sunt de primenire a sângelui, prin curăţirea de toxine şi prin revigorarea si vitaminizarea organismelor anemice la ieşirea din iarnă.
Pentru prepararea fierturii de urzică, se culege 1 kg de urzici tinere (doar părţile din vârf, crude, nu cele dinspre rădăcină, lemnoase). Se curăţă şi se spală foarte bine, în câteva ape. Se pun la fiert doi litri de apă de izvor, iar când apa clocotește se adaugă urzicile. Se ţin în apa clocotită timp de cinci minute, pasându-se energic cu o lingură de lemn, apoi se lasă la răcit și se storc bine, de preferat printr-un tifon. Lichidul care se obţine în urma acestui procedeu se păstrează în frigider, bând câte o cană pe parcursul unei zile. Urzicile rămase pot fi folosite după preferinţa fiecăruia. Acest ceai de urzici are un efect depurativ si remineralizant extrem de puternic, fiind indicat în: hipocalcemie, hipomagnezie, eczeme, psoriazis, diverse dermatoze, anemie, gută, tabagism, afecţiuni hepatice, adenom de prostată.
Urzicile sunt revigorante datorită stimulării proceselor de producere a globulelor roşii, a leucocitelor şi trombocitelor.
Se recomandă ca pe parcursul unei zile să nu se bea mai mult de trei căni de ceai.