Adevărat cocktail de nutrimente, urzica are în componenţă numeroase vitamine – cele din complexul B, C (de 6 ori mai mult decât portocalele), provitamina A şi E. De asemenea, este una dintre vegetalele cu cel mai mare conţinut de proteine complete (în jur de 8 g/100 g de frunze proaspete). Urzicile sunt sursă de potasiu, calciu de 4 ori mai mult decât iaurtul, zinc, magneziu, mangan, siliciu, bor. Şi concentraţia de fier este semnificativă – 7,8 g la 100 g de frunze proaspete, fiind de mare ajutor vegetarienilor şi nu numai.
La acestea se adaugă şi antioxidanţii (flavonoide), care sprijină, printre altele, acţiunea sistemului imunitar, precum şi conţinutul de aminoacizi (18 dintre care 8 esenţiali).
Ce beneficii are
Graţie conţinutului de siliciu, urzicile aduc beneficii sistemului osos (osteoporoză), pielii (acnee, eczeme, psoriazis) și rinichilor. Au acţiune diuretică şi detoxifiantă la nivel renal, sunt adjuvant în problemele articulare şi reumatism şi au efect antiinflamator. Datorită cantităţii impresionante de fier, urzica este o plantă antianemică, fiind indicată femeilor cu ciclu menstrual abundent, în oboseală şi anemie. Remediile cu urzică susţin digestia, reduc absorbţia zahărului şi nivelul acidului uric.
Leacuri cu urzici
Remediu antialergic. Într-un litru de apă care fierbe se pun 15 g de frunze de urzici, 15 g de pătlagină şi 15 g de rozmarin. Se opreşte focul şi se lasă 15 minute la infuzat. Filtrează şi consumă lichidul obţinut zilnic, într-o cură de 21 de zile. După 5 zile de pauză, poţi relua.
Pentru efect de detoxifiere. Se adaugă 15 g de frunze de urzică şi 15 g. de rădăcină de păpădie într-un litru de apă şi se fierbe. Când dă în clocot, se opreşte şi se lasă 20 de minute la infuzat. Se bea infuzia pe parcursul unei zile, 21 de zile. Pentru efect depurativ, se poate face şi o cură cu extract de urzică (400 mg pe zi), 2-3 săptămâni, de 5 ori pe an.
Previne tulburările urinare şi hipertrofia benignă de prostată
Fierbe 5 minute, în 250 ml de apă, 1 linguriţă de rădăcină uscată de urzică şi lasă 10 minute la infuzat. Bea 1 cană de 3 ori pe zi, într-o cură de 6 luni.
Suc de urzică, pentru efect mineralizant
Se pun într-un blender 1 pumn de frunze de urzică, 5 frunze de mentă şi jumătate de măr, pentru un gust mai plăcut. Se bea în fiecare dimineaţă.
Pentru acţiune antiinflamatoare, în caz de dureri articulare
Într-un litru de apă se adaugă 1 pumn de urzică şi se stinge focul când atinge punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează şi se bea de-a lungul zilei, într-o cură de 10-15 zile.
Cum prepari urzici cu orez
Ai nevoie de 1 kg de urzici, 1 legătură de ceapă verde, 100 g de linguri de orez, 3 linguri de ulei, 3 fire de usturoi verde, 1 lingură de bulion, 1 praf de sare şi de piper, după gust.
Preparare: Urzicile fierte 10 minute se scurg, iar după ce s-au răcit, se taie mărunt. Apoi, se toacă şi ceapa verde şi se pune la călit în ulei, 3 minute. Se adaugă orezul spălat, se lasă la foc mic 2 minute, apoi se adaugă apă treptat. Când orezul e aproape fiert, se pun urzicile, usturoiul verde tocat, bulionul, se mai adaugă apă şi se presară sare şi piper. Când orezul e fiert şi apa a scăzut, se opreşte focul.7