joi , 9 aprilie 2020
Home / Mozaic / Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga” 11-16 august 2019, Vălenii de Munte

Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga” 11-16 august 2019, Vălenii de Munte

Continuând o importantă şi frumoasă tradiţie – reluată la sfârşitul lunii august 1968, în perioada 11-16 august a.c., în vestitul oraş prahovean Vălenii de Munte, a avut loc o nouă ediţie a cursurilor Universităţii Populare de Vară Nicolae Iorga, organizate de către Consiliul Judeţean Prahova, Primăria şi Consiliul Local Vălenii de Munte, sub generoase auspicii ale Academiei Române, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Şi-au dat concursul Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, Centrul Judeţean de Cultură Prahova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Biblioteca Judeţeană „N. Iorga” Ploieşti, Centrul Cultural „Nicolae Iorga” al oraşului Vălenii de Munte. După cum se ştie, aceste importante cursuri au fost inaugurate la 2 iulie 1908 de către inegalabilul „Apostol al neamului românesc – savantul de renume mondial Nicolae Iorga”, în pitorescul orăşel de pe Valea Teleajenului, Vălenii de Munte. A fost o adevărată premieră absolută pentru educaţia adulţilor din România, care din 1922 a intrat în conştiinţa publică românească şi europeană, sub numele de Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga”. Referindu-se la locul şi importanţa acestei instituţii, marele istoric şi cărturar român Nicolae Iorga, personalitate enciclopedică a culturii naţionale, preciza: „Am deschis aceste cursuri de vară cu scopul dublu: de a trezi sufletul românesc de pretutindeni şi de a schimba, prin acest suflet chiar formele de stat în care trăia poporul nostru. Totdeauna am fost de părerea marelui Kogălniceanu, că trezirea sufletească a românilor, de sus şi până jos, e necesară”.
La actuala ediţie a cursurilor de vară ale Universităţii Populare Nicolae Iorga, au participat un număr reprezentativ de oameni de diferite vârste şi categorii socio-profesionale din localitate şi judeţul Prahova, din alte centre de cultură ale ţării, precum şi din Republica Moldova.
La monumentul savantului au fost depuse buchete de flori din partea Academiei Române, unui grup de deputaţi ai judeţului Prahova din Parlamentul României, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei şi Consiliului Local Vălenii de Munte, Muzeului Memorial „Nicolae Iorga” Centrului Cultural Nicolae Iorga din localitate şi din partea unor delegaţii de români din Basarabia.
Cu deosebit interes, participanţii au ascultat, în primul rând excepţionalele prelegeri: Premizele unităţii naţionale româneşti, susţinută de acad. Ioan Aurel Pop, Limba română fundamentul identităţii naţionale, conferenţiar acad. Eugen Simion, Atrocităţile maghiare din Transilvania în prima jumătate a anului 1919 – prof. univ. dr. Petre Ţurlea, În apărarea Marei Uniri 1918-1919, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Războiul din Ungaria – Masă rotundă cu participarea profesorilor univ.: dr. Ion Giurcă, Petre Ţurlea şi Sergiu Iosipescu, Mari personalităţi româneşti la Conferinţa de pace de la Paris – recunoaşterea internaţională a Marei Uniri, Academia Română în anul de graţie 1919, acad. Răzvan Teodorescu, „Republica Moldova, riscuri la adresa securităţii”, susţinută de Excelenţa Sa Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.
Participanţii la cursuri au efectuat o vizită de documentare la Castelul Peleş din Sinaia, au participat la desfăşurarea unor parade ale portului popular românesc şi au vizionat spectacole folclorice susţinute de ansambluri specifice din diferite judeţe ale ţării cum ar fi, de exemplu, excepţionalul moment muzical susţinut de grupul bărbătesc Voievozii munţilor din judeţul Covasna, condus de preotul Vasile Antonie Tămaş. De remarcat cele două prelegeri, Scoarţele din Basarabia în contest românesc, prezentată de prof. univ. dr. Varvara Buzilă şi Nicolae Iorga ctitor al Şcolii de muzică psaltică din Vălenii de Munte, 90 de ani de la inaugurare (14 nov.1929), susţinută de prof. dr. Al. I. Bădulescu.
Tuturor organizatorilor şi realizatorilor, sincere şi călduroase felicitări.

Distribuie:

Check Also

Floarea Nopții Sfinte

Crăciunița (Poinsettia), originară din Mexic și supranumită Floarea Crăciunului, Steaua Crăciunului sau Floarea Nopții Sfinte, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *