11.3 C
Ploiești
vineri, 24 septembrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Uniunea Africană, superstructura creată pe modelul UE

Uniunea Africană, superstructura creată pe modelul UE

Pe continentul african există 56 de state. De fapt, 54 de state recunoscute şi două state a căror independenţă este contestată (Sahara de Vest şi Somaliland).
Conform estimărilor, există 1.250-3.000 de limbi şi dialecte vorbite pe întregul continent, iar unele dintre cele mai mari oraşe ale Africii sunt Cairo, Khartoum, Accra, Jahannesburg, Casablanca, Lagos, Nairobi şi Alger.
Continentul ocupă aproape 15 milioane de kilometri pătraţi, cuprinzând şi insulele adiacente. Marea Mediterană separă Africa şi Europa în timp ce Istmul Suezului o separă de Asia. Distanţa dintre punctul cel mai sudic, Capul Agulhas, şi cel mai nordic, Ras Ben Sakka, din Tunisia, este de 5.700 de km.
Africa este considerată de majoritatea paleoantropologilor cel mai vechi teritoriu locuit de om şi locul de unde specia noastră a început să populeze planeta. Aceşti primi oameni moderni au părăsit Africa şi au populat restul lumii în timpul unei migraţii care a avut loc acum aproximativ 50.000 de ani.
Romanii şi grecii au fost primii europeni care au explorat Africa. Creştinismul a intrat în Africa prin Egipt, din Iudeea, în timp ce expansiunea arabă în Egipt, în secolul al VII-lea, a introdus islamul pe continent.
Înainte de colonizare, Africa găzduia aproximativ 10.000 de triburi. Sclavia a fost practicată şi în Africa, începând cu secolul al VII-lea până în secolul al XX-lea. La sfârşitul secolului al XIX-lea, puterile europene se luptau pentru diferite regiuni din Africa, numai Liberia şi Etiopia erau scutite de colonialism. După cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriile coloniale au început să se lupte pentru independenţă. Majoritatea naţiunilor suverane din Africa de astăzi au graniţe trasate de fostele lor puteri coloniale.
Peste 1.000 de arii protejate, dintre care 198 de zone marine, se găsesc astăzi pe continentul negru. Din păcate, bogăţia biodiversităţii este ameninţată de conflictele civile, creşterea populaţiei, distrugerea habitatelor, lipsa unei protecţii adecvate, braconajul, degradarea solului şi tăierea pădurilor.
La nivel politic, în Africa există o încercare de realizare a unui suprastat, similar cu Uniunea Europeană. Uniunea Africană (UA) este o federaţie formată din toate statele Africii. Sediul central este la Addis Abeba, Etiopia, iar uniunea a fost înfiinţată oficial la 9 iulie 2002. Uniunea Africană este condusă de preşedintele Uniunii şi de şeful statului care găzduieşte timp de un an, prin rotaţie, preşedinţia organizaţiei.
Principalele obiective ale Uniunii Africane sunt promovarea unităţii şi solidarităţii între statele din Africa, coordonarea şi intensificarea cooperării în scopul dezvoltării, al apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor membre, precum şi promovarea cooperării internaţionale în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Uniunea Africană a creat, de asemenea, trei instituţii financiare, în încercarea de a facilita schimburile comerciale în cadrul continentului. Banca de Investiţii din Africa, cu sediul central la Tripoli, Libia. Fondul Monetar African, cu sediul central la Yaounde, Camerun, şi Banca Centrală Africană cu sediul în Abuja, Nigeria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini. Actuala...

Revine „Bazarul copiilor”!

Asociația Mozaic Comunitar Ploiești anunță că se va relua Bazarul Copiilor, organizat de câțiva ani la Sala Sporturilor - Zona Turnului Parașutiștilor. Într-un comunicat...