fbpx
18.6 C
Ploiești
vineri, 14 august, 2020
Acasă Tara de dincolo de tara Uniunea Africană, superstructura creată pe modelul UE

Uniunea Africană, superstructura creată pe modelul UE

Pe continentul african există 56 de state. De fapt, 54 de state recunoscute şi două state a căror independenţă este contestată (Sahara de Vest şi Somaliland).
Conform estimărilor, există 1.250-3.000 de limbi şi dialecte vorbite pe întregul continent, iar unele dintre cele mai mari oraşe ale Africii sunt Cairo, Khartoum, Accra, Jahannesburg, Casablanca, Lagos, Nairobi şi Alger.
Continentul ocupă aproape 15 milioane de kilometri pătraţi, cuprinzând şi insulele adiacente. Marea Mediterană separă Africa şi Europa în timp ce Istmul Suezului o separă de Asia. Distanţa dintre punctul cel mai sudic, Capul Agulhas, şi cel mai nordic, Ras Ben Sakka, din Tunisia, este de 5.700 de km.
Africa este considerată de majoritatea paleoantropologilor cel mai vechi teritoriu locuit de om şi locul de unde specia noastră a început să populeze planeta. Aceşti primi oameni moderni au părăsit Africa şi au populat restul lumii în timpul unei migraţii care a avut loc acum aproximativ 50.000 de ani.
Romanii şi grecii au fost primii europeni care au explorat Africa. Creştinismul a intrat în Africa prin Egipt, din Iudeea, în timp ce expansiunea arabă în Egipt, în secolul al VII-lea, a introdus islamul pe continent.
Înainte de colonizare, Africa găzduia aproximativ 10.000 de triburi. Sclavia a fost practicată şi în Africa, începând cu secolul al VII-lea până în secolul al XX-lea. La sfârşitul secolului al XIX-lea, puterile europene se luptau pentru diferite regiuni din Africa, numai Liberia şi Etiopia erau scutite de colonialism. După cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriile coloniale au început să se lupte pentru independenţă. Majoritatea naţiunilor suverane din Africa de astăzi au graniţe trasate de fostele lor puteri coloniale.
Peste 1.000 de arii protejate, dintre care 198 de zone marine, se găsesc astăzi pe continentul negru. Din păcate, bogăţia biodiversităţii este ameninţată de conflictele civile, creşterea populaţiei, distrugerea habitatelor, lipsa unei protecţii adecvate, braconajul, degradarea solului şi tăierea pădurilor.
La nivel politic, în Africa există o încercare de realizare a unui suprastat, similar cu Uniunea Europeană. Uniunea Africană (UA) este o federaţie formată din toate statele Africii. Sediul central este la Addis Abeba, Etiopia, iar uniunea a fost înfiinţată oficial la 9 iulie 2002. Uniunea Africană este condusă de preşedintele Uniunii şi de şeful statului care găzduieşte timp de un an, prin rotaţie, preşedinţia organizaţiei.
Principalele obiective ale Uniunii Africane sunt promovarea unităţii şi solidarităţii între statele din Africa, coordonarea şi intensificarea cooperării în scopul dezvoltării, al apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor membre, precum şi promovarea cooperării internaţionale în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Uniunea Africană a creat, de asemenea, trei instituţii financiare, în încercarea de a facilita schimburile comerciale în cadrul continentului. Banca de Investiţii din Africa, cu sediul central la Tripoli, Libia. Fondul Monetar African, cu sediul central la Yaounde, Camerun, şi Banca Centrală Africană cu sediul în Abuja, Nigeria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Turiști speriați de un urs, la Azuga. Intervenție IJJ Prahova

Jandarmii montani au fost solicitați să intervină pentru acordarea de ajutor unui grup de turiști. Potrivit IJJ Prahova, patru persoane, cu vârsta de aproximativ...

Accident pe DN1, la Blejoi, cu cinci autoturisme și o motocicletă, implicate

Accidentul rutier ar fi avut loc după ce un motociclist, în vârstă de 42 de ani, care circula pe DN1, pe banda nr.2 a...

Patru noi proiecte europene au ajuns în Prahova

Săptămâna trecută, la ADR Sud-Muntenia, au fost semnate patru proiecte europene care privesc județul Prahova, finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Este vorba despre...

Mihai Apostolache deschide lista Partidului Prahova în Acțiune pentru Consiliul Județean

Fostul deputat de Prahova, conf. univ. dr. Mihai Cristian Apostolache, a decis că va deschide lista Partidului Prahova în Acțiune pentru Consiliul Județean Prahova....

CJ Prahova zice că finanțează apolitic, pentru 100 de localități, proiecte în valoare de 23 milioane lei

Cifrele dovedesc însă exact contrariul! În ședința extraordinară de la începutul acestei săptămâni, Consiliul Județean Prahova a votat un proiect de hotărâre, inițiat de președintele...

Accident mortal, după ce un șofer a deschis portiera la mașină fără să se asigure

Accidentul rutier a avut loc pe DC 90, în localitatea Pietroșani. Un șofer care se afla într-un autoturism care staționa, posibil pe fondul neasigurării...