sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Unde, în Europa, îşi ţin americanii armele nucleare

Unde, în Europa, îşi ţin americanii armele nucleare

Un document recent – şi ulterior şters – publicat de un organism afiliat la NATO a generat titluri în Europa cu o confirmare aparent a unui îndelungat secret deschis: arme nucleare americane sunt stocate în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia. O versiune a documentului intitulat „O nouă eră pentru descurajarea nucleară? Modernizarea, controlul armamentului şi forţele nucleare aliate”, a fost publicat în aprilie a.c. Scris de un senator canadian pentru Comitetul de Apărare şi Securitate al Adunării Parlamentare a NATO, raportul a evaluat viitorul politicii de descurajare nucleară a organizaţiei. Dar ceea ce avea să ţină titluri de ştiri câteva luni mai târziu este o referinţă pasageră, care pare să dezvăluie locaţia a aproximativ 150 de arme nucleare americane stocate în Europa. Potrivit unei copii a documentului, publicat recent de ziarul belgian De Morgen, o secţiune despre arsenalul nuclear spune: „Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene – Kleine Brogel, în Belgia, Buchel, în Germania, Aviano şi Ghedi-Torre, în Italia, Volkel, în Olanda, şi Incirlik, în Turcia.
Documentul nu atribuie aceste informaţii unei alte surse. Recent, o versiune finală a raportului a fost publicată online şi omite referirea specifică la locul unde sunt stocate bombele. În schimb, raportul se referă vag la avioanele care ar putea transporta arme nucleare. „Aliaţii europeni adesea menţionaţi ca operând astfel de aeronave sunt Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia”, arată documentul, cu o notă de subsol citând un raport din 2018 al Iniţiativei privind Ameninţările Nucleare, o organizaţie nonguvernamentală din SUA. Senatorul Joseph Day, autorul raportului, nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu. De regulă, nici Statele Unite, nici partenerii lor europeni nu discută despre localizarea armamentului nuclear al Washingtonului pe continent. „Nu comentăm detaliile poziţiei nucleare a NATO”, a declarat un oficial al Alianţei, vorbind sub condiţia anonimatului, în conformitate cu regulile organizaţiei de a comunica cu mass-media. „Acesta nu este un document oficial al NATO”, a adăugat oficialul, menţionând că a fost scris de membri ai Adunării Parlamentare a NATO.
Cu toate acestea, o serie de ziare europene au considerat raportul drept o confirmare a unui secret deschis. „În sfârşit, în alb şi negru: există arme nucleare americane în Belgia”, titra De Morgen. „NATO dezvăluie secretul cel mai prost păzit al Olandei”, spunea radiodifuzorul olandez RTL News. Prezenţa armelor nucleare americane în Europa nu este în fond „nicio surpriză”, a declarat Kingston Reif, director pentru politica de dezarmare şi de reducere a ameninţărilor de la Asociaţia pentru Controlul Armamentelor, într-un e-mail. „Aceasta este de mult timp o informaţie destul de deschisă.”
Existau multe indicii clare despre prezenţa armelor nucleare americane înainte. O telegramă diplomatică a unui ambasador al SUA în Germania sugera că există preocupări cu privire la durata de păstrare a armelor în aceste ţări. „O retragere a armelor nucleare din Germania şi, probabil, din Belgia şi Olanda ar putea face foarte dificil din punct de vedere politic pentru Turcia să-şi menţină stocurile proprii”, se arată în memoriu, scris de ambasadorul de atunci, Philip Murphy, în noiembrie 2009.
Prezenţa armelor a derivat dintr-un acord convenit în anii 1960 şi este în multe privinţe o relicvă a epocii Războiului Rece – concepută nu numai pentru a acţiona cu o descurajare a Uniunii Sovietice înarmate nuclear, ci şi pentru a convinge ţările că nu au nevoie de programe proprii de arme nucleare. Dar vremurile s-au schimbat. În 2016, după o încercare de lovitură de stat şi o răspândire rapidă a grupului extremist Statul Islamic în vecinătate, analiştii se întrebau deschis dacă Turcia este cu adevărat un loc minunat pentru a stoca arme nucleare.
Între timp, în apropierea bazei aeriene germane Buchel, eşecul tratatelor de control al armelor cu Rusia a provocat temeri legate de o nouă cursă a înarmării. „Misiunea militară pentru care aceste arme au fost iniţial planificate – oprirea invaziei sovietice a Europei de Vest, din cauza forţelor convenţionale inferioare ale SUA şi NATO – nu mai există”, a spus Reif.

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *