13.4 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Unde-au dispărut migranţii?

Unde-au dispărut migranţii?

De când a început pandemia în Europa, tot ceea ce ni s-a mai arătat în media au fost doar străzi pustii, delfini fericiţi în canalele Veneţiei, oameni în baloane cântând, copii desenând curcubee şi vedete îndemnând „Stai în casă, dacă îţi pasă!”, ca unică soluţie salvatoare din actualul prăpăd.
În acest context, îmi permit să mă întreb cu privire la un aspect pe care nu l-am găsit nicăieri abordat în mod public şi nici chiar „pe la colţuri”.
Am făcut destule vizite minunate în Franţa, din 2004 şi până în 2018, considerând-o ţara copilăriei mele, deoarece am crescut cu poveştile lui Dumas, Balzac, Zevaco. Dar Franţa are mai multe feţe, cea pentru turismul obişnuit (Parisul cu Tour Eiffel, Notre Dame, Nisa, Cannes, Bordeaux, Chamonis-Mont-Blanc) cea pentru turismul pasionat (şi aici vorbim de regiuni ca Provence, Occiania, Bretania, Normandia) şi cea pentru cel însoţit de un om al locului. De fiecare dată, am avut şansa să fac parte din cea de-a treia categorie, reuşind să am acces şi în zone nefrecventabile pentru turişti, zone despre care intenţionez să povestesc aici.
Încă din 2005 (iar în 2018, situaţia era din ce în ce mai gravă), în Marsilia nu puteai ieşi decât între anumite ore, în grup organizat şi pe trasee foarte bine delimitate. În acest oraş cartiere întregi în care poliţia intra doar cu maşina blindată şi pistoalele automate în mână, fără să îndrăznească să facă o razie pe jos din cauza maghrebienilor şi migranţilor sirieni. În Toulouse, un oraş superb, cum ieşeai din zona turistică, riscai să îţi cadă o chiuvetă în cap, aruncată de la etaj.
În 2018, când am fost ultima dată plecată în Normandia, am văzut diverse situaţii. În Quistreham (una dintre zonele debarcării aliaţilor, în iunie 1944, o comună foarte elegantă prin arhitectură şi localnici), dormeau pe jos, în rondurile cu flori, zeci de migranţi. La bancă, dacă aveai nevoie să mergi, era nevoie de programare strictă şi dacă nu erai în faţa uşilor în secunda în care se deschidea, mai prindeai programare peste o lună. Valoarea caselor scăzuse de la câteva sute de mii de euro, la câteva zeci de mii, localnicii ajungând aproape disperaţi, să vândă. În Calais, situaţia era asemănătoare. Marea Britanie prefera să plătească milioane de euro Franţei doar să nu dea drumul feriboturilor cu migranţi. În cazul în care aceştia mai scăpau, amenzile plătite de Franţa erau copleşitoare.
În Cabourg (o staţiune balneară superbă – loc preferat de Marcel Proust – în mare vogă din perioada Belle Epoque şi până între cele două războaie mondiale), migranţii intrau în mare îmbrăcaţi, îşi făceau nevoile în văzul tuturor, apoi se spălau şi îşi schimbau hainele în public.
Acestea sunt doar câteva exemple. Nu povestesc despre Paris şi taberele de la periferie, văzute din tren spre Versailles. Nu povestesc despre jandarmii omorâţi cu bestialitate în diverse regiuni.
Sufocarea francezilor, în 2018, era aproape de apogeu, de aceea şi revoltele din 2019. Niciunul dintre migranţi nu dorea angajarea. Cine e prost să muncească pe 1.200 de euro, când poate sta pe 800, plus toate beneficiile şi reducerile de taxe şi impozite acordate celor cu mulţi copii.
În Germania, nebunia cu migranţii băgaţi cu forţa pe gâtul populaţiei era, de asemenea, ajunsă spre paroxism (violuri, crime pe care autorităţile nu aveau voie să le investigheze în cazul în care agresorul era migrant sau dintre cei proaspăt făcuţi cetăţeni). În Suedia, familii întregi asasinate de către cei pe care îi primiseră în gazdă.
După cum se vede, contextul politicii mondiale fiind unul aberant în corectitudinea politică, problemele în Europa au devenit grave şi aproape de război civil. Autorităţile au ajuns să fie acuzate că nu îşi protejează poporul, autorităţi care prin vocea onor doamnei cancelar, deschiseseră porţile larg pentru orice fugar. Acesta fiind contextul, marile puteri‚ nu puteau recunoaşte şi închide o situaţie decât punându-se împotriva a tocmai ceea ce susţinuseră până atunci şi mai susţin încă în mod public. Acestea fiind doar câteva aspecte din viaţa reală, neturistică, ne punem întrebarea dacă nu cumva toată această pandemie a fost folosită de marii lideri pentru a stopa migraţia, a trimite clanurile de infractori pe la casele lor şi a limita expunerea propriilor cetăţeni la agresiunile neamurilor invadatoare. Cum se face că fix în momentul în care Marea Britanie vaccina intensiv a apărut noua tulpină a virusului, închizându-se Pasul Calais, despre a cărui situaţie am povestit mai sus?
Din martie 2020, în nicio postare, în nici un reportaj nu am mai văzut picior de cerşetor sau migrant prin oraşele Europei, doar străzi goale, curate, pustiu… (…). Dar nu cumva tot acest joc de închidem – deschidem este făcut pentru a menţine o situaţie (lockdownul), pentru a rezolva o alta, mult mai gravă şi mai spinoasă, dar pe care, de comun acord, ne prefacem cu toţii că nu există? Eu doar mă întreb.

Smărăndița Păcuraru, yogaesoteric.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Minutele care au făcut diferența! Ce spun medicii care i-au salvat viața lui Eriksen

Era minutul 43 al partidei Finlanda-Danemarca de la Euro. Aproape de tușă, danezul Eriksen, nederanjat de nimeni, face un pas să preia balonul și...

În 2020, CJ Prahova a suferit foarte tare la proiectele de dezvoltare a județului

Articol de Maria Bogdan      An foarte slab din punct de vedere al investițiilor, la Consiliul Județean Prahova! În 2020, la capitolul transporturi, secțiunea...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de E. Pilaff Turnător dovedit în instanță, pușcăriaș cu acte, om de afaceri, politician și mogul, Dan Voiculescu, zis și Felix, l-a amenințat cu...

Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

    Memoria franco-algeriană este de multă vreme sursă de tensiune. Preşedintele Emmanuel Macron face un gest, a anunţat Palatul Elysee. El a recunoscut,...

Ex-primarul condamnat din Șotriile candidează iar la alegerile locale!

Articol de Maria Bogdan     Pe 20 iunie 2021, în mai multe localități din România, printre care și Șotrile, se organizează alegeri parțiale pentru...

Pepe, dezvăluiri despre divorț: ”Raluca a pus punct!”

După 8 ani de căsnicie și doi copii frumoși, Pepe și Raluca au ajuns la începutul acestui an la final. Au divorțat până la...