12.2 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletUn Paște …Mai aproape de Tine

Un Paște …Mai aproape de Tine

Se spune că în luna lui ”Florar”, ”Raiul coboară pe pământ” și înverzește totul în jur, solul parcă strigă după atenție și mai multă grijă, pentru a ne răsplăti mai târziu cu roadele sale.

Povestea asta firească și ciclică a naturii mă duce cu gândul la relația dintre părinți și copii, la ”terenul de sentimente” pe care îl plantăm, îl udăm și îl îngrijim de-a lungul timpului, care trece atât de repede.

Anul acesta, sfintele sărbători de Paște, deschid cortina lunii Mai și am putea să-l apreciem ca pe un semn de binecuvântare, care merită și mai multă recunoștință din partea noastră.

Experiențele trăite și poveștile ascultate în ultima perioadă, mi-au activat și mai mult dorința de a transmite dincolo de spațiul cabinetului, un mesaj de suflet care să deschidă portița coliviilor aurite și îmbelșugate la exterior, dar atât de triste și întunecate în interior.

Din păcate, foarte mulți oameni așteaptă sărbătorile doar din perspectiva vacanței, a cumpărăturilor exagerate, a meselor îmbelșugate, și a consumului de energie pentru activitați care trebuie făcute pentru că …Paște, apoi se întreabă de ce se simt nefericiți sau obosiți, desi theoretic au tot ce și-au dorit.

Oboseala, tristețea, senzația de singurătate chiar și printre oameni, pierderea interesului pentru lucruri care de obicei aduceau plăcere, dificultățile de concentrare, iritabilitatea, furia necontrolată, insomniile sau nevoia de a dormi mai mult decât în mod normal, sunt doar o parte din ingredientele care plămădesc o stare depresivă sau anxioasă de sărbători, și pe care de cele mai multe ori o ignorăm sau camuflăm cu zâmbete, pe cât de largi pe atât de amare.

Viață nu e atât de complicată, noi o complicam, punând sare pe răni deschise sau plasturi peste plăgi nedezinfectate, și pe care le acoperim cu covorașe frumoase și foarte groase.

Cum ar fi ca sărbătorile să fie despre TIMP câștigat printre oamenii dragi, și nu doar de pierdut printre rafturi de magazine, despre TIMP pentru odihnă într-un colț de canapea cu o carte în mână, despre TIMP pentru o rugăciune de recunoștință, TIMP pentru a întoarce privirea către noi înșine, TIMP pentru a asculta cu mai multă atenție , vocea ”oglinzilor” din casa noastră? Cine sunt oglinzile? Copiii noștrii.

În perioada asta puteți frământa împreună cozonaci, puteți împături sarmale sau deretica prin casă, dar puteți încerca și alte rețete împreună, cu ingrediente pe care nu le găsiți la supermarket.

Ingrediente de suflet, cuvinte și acțiuni care pot desena alt tablou de amintiri al sărbătorilor și al mini-vacanței.

Îmbrățișații când sunt suparăți, stați lângă ei pe canapea când vreți să le vorbiți sau să-I ascultați cu adevărat, priviții în ochi și minunați-vă cât de frumoși sunt, jucați-vă împreună jocuri adaptate vârstei. Chiar și adolescenții sunt deschiși să lase telefoanele deoparte pentru jocuri interactive cu membrii familiei, pentru că deși nu recunosc întotdeauna, au atât de multă nevoie de conectare reală și sinceră, fără judecată și sfaturi, doar prezentă și TIMP, activați-vă partea jucăușă a personalității, aduceți-vă aminte ce jocuri iubeați în copilărie și povestiți-le și lor, faceți concursuri de dans sau de karaoke și fiți vulnerabili împreună.

În zilele ce urmează, apăsați și butoanele de pauză, nu doar  pe cele de turbo, și prioritizati acțiunile sau momentele care vă încarcă cu adevărat rezervoarele sufletești cu liniște, încredere, bucurie, recunoștință, iubire și speranță.

Plantați cu toată inima, semințe de: ÎMI PARE RĂU!, IARTĂ-MĂ! MULȚUMESC! TE IUBESC!, apoi așteptați cu calm și răbdare, roadele plantate cu grija și bucurie.

Sărbători MAI conștiente, MAI luminate în suflet, MAI liniștite în gânduri!

Vă îmbratisez cu sufletul,

Psih. Cristina-Irina Budurin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente