9.7 C
Ploiești
duminică, 17 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Un nou parlament, un nou viitor guvern și alți hoți fugari

Un nou parlament, un nou viitor guvern și alți hoți fugari

Articol de Nicolae Misail

„Avem nevoie de acțiuni rapide și incisive în combaterea corupției. Oamenii așteaptă dreptatea, ei trebuie să vadă cum ajung la închisoare hoții de miliarde, împreună cu cei care le-au oferit acoperire legală sau politică. Majoritatea parlamentară, noul Guvern și Președintele vor lucra împreună pentru ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Acesta este unul dintre angajamentele prioritare pentru următorii ani. După atâtea eșecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, nu pentru găști ce s-au folosit de încrederea cetățenilor ca să-și adune averi nemeritate și să-și subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public”. (Din discursul Maiei Sandu, Președintele Republicii Moldova, la ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a).

Statul de drept este cheia însănătoșirii Republicii Moldova

   La mai bine de șapte luni de când a devenit Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a prezentat pentru prima dată în fața legislativului de la Chișinău. După ce decanul de vârstă, socialistul octogenar Eduard Smirnov, a citit, ca și în legislatura trecută, cu greu (mai târziu a trecut direct la limba rusă) cele câteva propoziții, iar Domnica Manole, Președintele Curții Constituționale, a prezentat în fața celor 91 din 101 de deputați prezenți la ședință, raportul privind validarea mandatelor deputaților aleși, Parlamentul de legislatura a XI-a a devenit legal constituit. Președintele Maia Sandu a ținut un discurs programatic, în același stil de combat, de aproape trei sferturi de oră, mai reiterând principalele teze din campania prezidențială și parlamentară ale PAS-ului. E drept, pe un ton mai calm, cu o celeritate deja de șef de stat, prin care a încercat să mobilizeze întreaga societate la obiectivele de reformare și schimbare.

   Integritatea este primul criteriu conform căruia, șefa statului, împreună cu noul legislativ și executiv, intenționează să procedeze la o evaluare a tuturor celor care activează în instituțiile publice. „Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului”, a accentuat Maia Sandu. În contextul luptei cu corupția noul legislativ trebuie să corecteze urgent legile ticluite anterior ce au legalizat schemele de corupție. În aceeași ordine de idei, reforma justiției și cea a procuraturii trebuie să înceapă neîntârziat. „Oamenii așteaptă dreptate, ei trebuie să vadă cum ajung la închisoare hoții de miliarde, împreună cu cei care le-au oferit acoperire legală sau politică. Statul de drept este cheia însănătoșirii Moldovei”, a reiterat șefa statului. Și a făcut apel către toți justițiarii: pentru cei corupți și compromiși să nu opună rezistență, să nu se ascundă după vorbe despre independența justiției „când ani de zile au fost în slujba hoților”, iar pentru cei onești și profesioniști – să-și facă meseria așa cum au învățat, având curajul de a vorbi atunci când văd nereguli. Și un apel către profesioniștii de calitate din țară și diaspora să vină în sistemul public sau să ofere expertiză pentru a crește performanța și capacitatea administrativă. „Sistemul vechi nu ne va învinge – bătălia din administrație este una de purtat și de câștigat în fiecare zi”.

   Locuri de muncă bine plătite, încurajarea inovării și a antreprenoriatului digital, modernizarea învățământului pedagogic, reforma sistemului de sănătate și regândirea sistemului de asigurări medicale, o nouă paradigmă de dezvoltare a culturii sunt alte, nu toate, obiective pe care Maia Sandu le consideră prioritare și de neamânat, noul Parlament urmând să recupereze rapid încrederea cetățenilor, căci nu este timp de pierdut.

Ce ascunde pauza de trei zile solicitată de PAS?

   În contextul recuperării timpului pierdut, nouă, jurnaliștilor prezenți în sala de ședințe, dar și celor ce urmăreau la posturi TV lucrările primei ședințe, ni s-a părut neașteptată propunerea majorității parlamentare, făcută imediat după discursul Maiei Sandu. „În numele deputaților PAS venim cu propunerea de a anunța o pauză. Deși se prevăd 10 zile pentru constituirea fracțiunilor și organelor de conducere, noi propunem ca în zilele ce urmează să le decidem și să revenim în ședință joi, la ora zece”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu. Iar la reacția socialistului Vlad Bătrîncea, deputat PSRM/BECS („Noi am venit aici să muncim. Pentru ce ne-ați convocat ca o persoană să aibă discurs de jumătate de oră aici? Rușine!”), deputații PAS au părăsit sala. Ne-am uitat întrebători unii la alții: de ce nu s-au ales barem organele de conducere? Cei de la PAS vor să le dea o replică de răspuns pentru acțiunile socialiștilor din legislatura trecută sau o fi vreo neînțelegere în sânul majorității parlamentare cine să fie spicher al legislativului? După declarațiile din ajun eram convinși că președintele interimar Igor Grosu va rămâne în legislativ și va fi înaintat la postul de președinte al parlamentului, Natalia Gavriliță urmând să fie desemnată premier. La învinuirea socialistului Eduard Smirnov că PAS a încălcat astfel Regulamentul, am consultat și noi acest document, dar și „memoria” agendelor mai vechi. Astfel am constatat că PAS nu a încălcat prevederile nici a Regulamentului, nici a legislației, solicitând o pauză de 3 zile pentru a examina mai multe subiecte privind formarea organelor de conducere a legislativului. Mai mult ca atât, pe parcursul ultimelor șase scrutine parlamentare, doar o singură dată deputații au reușit să aleagă organele de conducere în cadrul ședinței de constituire, în rest fiind solicitate pauze de câteva zile pentru a reveni la examinarea subiectelor respective.

   Luat la întrebări, Igor Grosu a precizat că decizia de a lua o pauză și a convoca următoarea ședință pe data de 29 iulie a fost consultată și cu membrii opoziției. Doar că inițial BECS „au zis da, apoi s-au răzgândit”. Cât despre nominalizări (spicher, lideri de fracțiunii ș.a.), liderul PAS s-a abținut să dea nume. „Nu-i corect să spunem că nu a fost luată o decizie, dar anunțul oficial îl vom face joi. După ce vor fi alese organele de conducere, credem că președinta va invita fracțiunile la consultări, în urma cărora va fi anunțat un candidat la premier”, a mai precizat Grosu. Amânarea, mai poate fi și din cauză că, posibil, Gavriliță (și PAS, Maia Sandu) nu s-a decis – garnitura guvernului va rămâne cea anunțată în februarie sau vor fi cooptați și reprezentanți ai unor partide extraparlamentare, societății civile, după cum s-a vehiculat anterior.

Nemulțumiri scandaloase versus memorie scurtă

   Deputații comuniști și socialiști s-au scandalizat urât de tot și au suspus criticii decizia majorității PAS. „Ne pare rău că noi am dat curs ședinței de constituire a Parlamentului. Dacă am fi știut că va fi timp și efort irosit, nu am fi participat la această bătaie de joc”, s-a plâns Vlad Bătrîncea, care se aștepta probabil să fie votat vice-spicher sau cel puțin liderul fracțiunii BECS. Și comuniștii au luat în derâdere prima ședință a legislativului, acuzând PAS că „nu a făcut nimic”, „nu au fost constituite fracțiunile parlamentare”, „nu au fost constituite comisiile permanente”, „nu a fost ales președintele Parlamentului și vicepreședinții”, se revolta în fața presei Vladimir Voronin, nemulțumit că prima ședință a durat mai puțin de o oră în care a ascultat „discursul steril al președintei neconstituționale Maia Sandu”. „S-a produs inevitabilul. PAS și lidera sa nu au idee ce au de făcut cu puterea”, au etichetat ședința, la scurt timp, într-un comunicat al PCRM. Se pare că atât socialiștii, cât și ciracii lui Voronin au o memorie scurtă. Acum 12 ani, în urma scrutinului din aprilie 2009, se producea aceeași situație – PCRM, având 60 de mandate (fapt ce le permitea alegerea conducerii Parlamentului și numirea guvernului – N.M.), anunțau o pauză de o săptămână, fără a constitui nici măcar fracțiunile parlamentare. PSRM, la rândul său, în 2019 anunța o pauză de 3 luni și nu erau atât de agitați socialiștii. Altminteri, art. 4 (3) al Regulamentului Parlamentului prevede că fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile (!) după constituirea legală a Parlamentului. Iar dacă e să ne mai referim la bunul simț, nu putem trece cu vederea că deputații BECS au refuzat să se ridice când Președintele Maia Sandu a intrat în sala Parlamentului, unii făcându-se ocupați cu diferite activități. La toate acestea se mai adaugă o nedumerire: lipsa lui Dodon în ședință. E cumva pe ducă?

Adio, dar rămân cu …cine?

   Între timp, cei vizați de reforme și schimbări își caută locuri în siguranță sau dau bir cu fugiții. După ce a declarat că se gândește să plece din politică, Sergiu Sîrbu, cvadruplu transfug (PCRM – PDM – Pro-Moldova – Pentru Moldova) și principalul artizan al alianței neformale PSRM-ȘOR, este numit în funcția de …vicepreședinte al PP „ȘOR”. Decizia aparține lui Ilan Shor. Sergiu Sîrbu urmează să preia responsabilități de ordin juridic și legislative, după ce nu a trecut în parlament, ca și ceilalți colegi de la „Pentru Moldova”, afiliați pe lista PP „ȘOR” în scrutinul din 11 iulie curent. „Am fost rugat de colegi să îi ajut, dat fiind că am o experiență în domeniul juridic pe baza experienței acumulate în legislativ. Este o funcție juridică, nu una publică sau politică”, se va disculpa Sârbu în fața presei. Dar de fapt se pare că la mijloc e un interes pecuniar. În 2010, ajuns prima dată în Parlament, deținea un lot pomicol la Stăuceni, o căsuță de 42 metri pătrați și un BMW, produs în 2003. O avere totală puțin peste 400 de mii de lei. Astăzi Sârbu este proprietarul unui apartament de 194 de metri pătrați, alt apartament de 68 metri pătrați, are în posesie un „BMW X5” și un „Renault Megane”. Proprietățile pe care le deține sau folosește valorează, în acte, peste 2 milioane lei, valoarea de piață fiind însă aproape dublă. Și Ruxanda Glavan, nu mai dorește să se „spetească” în interesul poporului sau în combaterea pandemiei Covid-19 (subiect de critică dură în adresa Maiei Sandu când vota alături de socialiști), ci are de gând să plece peste hotare.

   A fugit din republică interlopul Veaceslav Platon. Și Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE, citat repetat de Procuratura raionului Sângerei, după ce a fost pus sub învinuire penală și declarat pe 20 iulie în căutare internațională, a anunțat că nu se mai întoarce în Moldova. Sunt într-un șoc și mai mare cei rămași după 11 iulie fără protecție parlamentară. În spațiul public au apărut informații că Vladimir Andronachi, fost deputat PDM, acuzat de implicare în mai multe scandaluri de corupție, și-ar fi vândut proprietățile și că s-ar fi aciuat în Elveția. Ce va face în curând colegul său Eugeniu Nichiforciuc, implicat și dânsul în scheme de corupție? Și cine-i următorul? Dodon cu anturajul? Voronin cu „brigada roșie”? Shor cu ai săi? Ultimii trei speră să se ascundă în spatele imunității parlamentare. PAS a anunțat cu text deschis anularea, până pe 1 octombrie, a acestui „privilegiu”. Câți vor părăsi Moldova, câți vor rămâne și câți vor ajunge pe banca acuzaților? Greu de spus. În următoarele zile va fi votat guvernul. Lumea își leagă mari speranțe de el. Calitatea lui contează, și reprezentativitatea lui. Lupta cu corupția nu poate fi problema doar a unui singur partid. Așteptările în societate sunt mari, pe măsura promisiunilor făcute de PAS. Dar și rezistența „stângii” nu va fi mai mică în situația în care li se vor lua troacele. Nu va fi ușor. Probleme în societate s-au adunat de-a lungul a cel puțin 25 de ani, de la agrarieni încoace, ani în care Republica Moldova a regresat ca stat de drept.

   Noul guvern nu va reuși să schimbe lucrurile, dacă nu va fi asistat juridic. Sunt gata procurorii și judecătorii să facă front comun cu PAS în lupta cu corupția? PAS va trebui să evalueze peste 500 judecători și 700 de procurori. Câți vor rezista evaluării și vor trece de partea luptei cu corupția? Cât despre fugari, partenerii strategici, SUA și UE, s-au declarat solidari luptei cu corupția. Dar cum punem „la zid” hoții de la guvernare care, când se simt amenințați, își vând averile și se stabilesc fie în America, în UE sau altă parte? Sunt dați în căutare internațională, presa scrie unde sunt, dar nimeni nu-i găsește. Asta nu e o grațiere nedeclarată? Poate nu are rost să ne facem că-i mai căutăm? Iar dacă îi căutăm, să-i găsim, să fie aduși la locul faptei și judecați.

   Ca să fie de învățătură și pentru alții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul…

Preluarea de către Hidro Prahova a distribuției apei la Șoimari mai durează     Luni, la Primăria Șoimari, a avut loc întâlnirea dintre autoritățile locale...

De ce s-a întors China împotriva Israelului?

Susţinându-i pe palestinieni, China zgândăreşte în mod cinic cea mai emoţionantă chestiune din politica Orientului Mijlociu, pentru a distrage ţările musulmane de la propria...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de Edit Pilaff Cancelarul conservator austriac, Sebastian Kurz, a demisionat întrucât e suspectat că, înainte de a deveni șeful guvernului, a plătit din bani...

CSM Ploiești, 3 victorii din 3 meciuri în Liga Națională de baschet masculin

    Echipa de baschet seniori a CSM Ploieşti a reușit, duminică seară, la Miercurea Ciuc, cea de-a treia victorie consecutivă din acest debut...

Misiune imposibilă: premierul desemnat, Dacian Cioloș, are 10 zile să formeze un nou guvern

    După consultările de luni de la Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier pe liderul USR Plus, Dacian Cioloș. Acesta are...

Se caută voluntari!

    Primăria Ploiești a făcut apel public către ploieștenii care doresc să sprijine voluntar activitățile menite să prevină și să combată efectele pandemiei...