fbpx
miercuri , 27 mai 2020
Home / Inedit / Un muzeu normal pentru „ninormali”

Un muzeu normal pentru „ninormali”

Unul dintre muzeele din Moldova, care arată că avem cât de cât demnitate și onoare, este Muzeul Ocupației Sovietice, inaugurat în 2015 de ex-ministrul apărării Anatol Șalaru. În primul rând pentru că nu ne minte, spune lucrurilor pe nume, nu eufemizează, nu îndulcește. A fost ocupație sovietică în Basarabia? A fost. Trebuie să ne amintim de ea? Trebuie, altfel putem călca iar pe greblă, spunându-i eliberare. Ca să nu mai adaug că Moldova e plină de gunoi sovietic pe care mai ușor îl aduni într-un loc, decât să-l ții la vedere, îngrozind lumea civilizată, căreia altfel i se poate părea că e într-un imens muzeu al terorii în aer liber. Cine-și dorește așa ceva – poftim, există Transnistria, există Donbasul.
Dar e clar că acest muzeu îi irită pe mulți nostalgici după perioada sovietică, actuali mari prieteni și idolatri ai Kremlinului. Pentru ei Lenin e încă jâv și budet jâti (din rusește: e viu și va trăi în veci), și deci cum să-l înghesui într-un muzeu al ocupației? Președintele neformal al socialiștilor, Igor Dodon, se numără desigur printre ei. La un eveniment dedicat aniversării Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova el a promis să închidă muzeul. Adică să-l transforme în unul bun. Bun pentru cine – pentru ocupanți? „Trebuie de făcut un muzeu bun. Cel care a fost înainte a făcut un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească și drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit Șoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei.”
Da, Dodon nu ar vrea să-și trimită cadourile primite de la Kremlin într-un muzeu al ocupației, ci și-ar dori un muzeu „normalinâi” (din rusește: normal), al slugărniciei față de cei care îl sponsorizează cu bani murdari, cum reiese din scandaloasa înregistrare în care el însuși recunoaște asta. Cu alte cuvinte, președintele Dodon ar vrea un muzeu normal pentru „ninormali”, ca să le reproduc limbajul.
E plină Moldova de fier uzat ce vrea să ne îngenuncheze în fața ocupanților – de la tancuri pe piedestale la tot felul de monumente mai mult sau mai puțin hidoase. Ar trebui strânse și aduse la Muzeul Ocupației Sovietice. Sau în alt parc extrem de urât – la Complexul Memorial „Eternitate”, inaugurat pe 9 mai 1975, în ziua aniversării a 30 de ani de la victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial (în perioada sovietică complexul a fost cunoscut sub numele de Memorialul Victoriei). Măcar să înflorească turismul tematic, dar în incinta muzeelor, nu afară unde creează impresia că suntem toți duși cu pluta. Iar Dodon, dacă tot iubește atât de mult mausoleele ocupanților, n-are decât să-l roage pe Putin sau pe Erdogan, că-i cu mâna mai largă, să-i facă și lui personal unul. La președinție. Nu avem nimic împotrivă.

Distribuie:

Check Also

Cârtiţa de sub zidurile Kremlinului (iI)

Oleg şi Antonia, doi amanţi pasionaţi: cine pe cine a recrutat? De acum, identitatea „cârtiţei” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *