sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Inedit / Un general american a vrut să utilizeze bombe atomice în războiul din Vietnam
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 11: Gulf War veteran Bill Virill, retires U.S. Army, attends a Veterans Day ceremony at the Vietnam Veterans Memorial November 11, 2014 in Washington, DC. Originally established as Armistice Day in 1919, the holiday was renamed Veterans Day in 1954 by President Dwight Eisenhower, and honors those who have served in the U.S. military. Win McNamee/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Un general american a vrut să utilizeze bombe atomice în războiul din Vietnam

Un general american a propus utilizarea armelor nucleare în războiul din Vietnam, în anul 1968, dar planul a fost respins de preşedintele Statelor Unite din acea perioadă, Lyndon Johnson, arată documente declasificate, citate de cotidianul The York Times.
Documentele declasificate relevă că generalul William C. Westmoreland, comandantul trupelor americane din Saigon, a propus, în 1968, transferarea de arme atomice în Vietnamul de Sud, pentru a putea fi folosite în contextul în care trupele SUA riscau să fie învinse pe frontul din zona Khe Sanh. Cu aprobarea Comandamentului american din zona Pacific, generalul Westmoreland a elaborat planul unei operaţiuni secrete care includea transferul de armament atomic în Vietnamul de Sud, pentru a fi utilizat rapid împotriva trupelor nord-vietnameze.
Walt W. Rostow, consilierul prezidenţial pentru Siguranţa Naţională, l-a înştiinţat pe preşedintele Lyndon Johnson despre această operaţiune militară secretă. Preşedintele SUA de la acea vreme a respins planul, a afirmat Tom Johnson, care a fost consilier asistent la Casa Albă. „Când a aflat despre acest plan, preşedintele a fost extrem de supărat şi a ordonat, prin intermediul lui Walt Rostow, cred că direct generalului Westmoreland, să sisteze planificarea operaţiunii”, a explicat fostul consilier Tom Johnson, subliniind că preşedintele se temea de un „război mai amplu”, cu implicarea Chinei. „Lyndon Johnson nu a avut niciodată încredere totală în generali. Îl admira foarte mult pe generalul Westmoreland, dar nu voia ca războiul să fie coordonat de generali”, a subliniat Tom Johnson, care nu este rudă cu fostul preşedinte al Statelor Unite.
Dacă Statele Unite ar fi utilizat bombe atomice în războiul din Vietnam, ar fi multiplicat ororile uneia dintre cele mai tumultoase şi violente perioade a istoriei moderne a naţiunii. La câteva săptămâni după acest incident, Lyndon Johnson a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat.
Informaţiile despre modul în care Statele Unite ar fi putut ajunge să utilizeze arme nucleare în Vietnam, la 23 de ani după atacurile atomice de la Hiroshima şi Ngasaki, care au condus la capitularea Japoniei, sunt conţinute în cartea „Preşedinţii războiului” („Presidents of War”), scrisă de istoricul Michael Beschioss.
„În mod clar, Lyndon Johnson a făcut erori grave în Războiul din Vietnam . Dar trebuie să-i mulţumim pentru că s-a asigurat că nu a fost nicio şansă ca acel conflict tragic să devină unul nuclear în 1968”, afirmă Michael Beschioss, citat de NYT.

Distribuie:

Check Also

CUM S-A CONSTRUIT BULEVARDUL CASTANILOR

“Ploesci, comună urb. în Rom., așezată pe o câmpie între râurile Prahova și Teleajenul. Capitala …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *