fbpx
19.4 C
Ploiești
vineri, 14 august, 2020
Acasă Actualitate Un adevăr dureros Arabia Saudită are nevoie de regimul iranian pentru...

Un adevăr dureros Arabia Saudită are nevoie de regimul iranian pentru a supravieţui

Într-un video dat în decembrie 2017, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman supervizează invazia Iranului după atacul unor nave iraniene împotriva unui vas umanitar saudit. La finalul înregistrării video, trupele saudite iau cu asalt un complex militar, unde comandantul forţelor Quds, Qassem Soleimani, se predă îngenunchind. Video-ul, creat de o structură care îşi spune Saudi Strike Force, a fost produs în mai multe limbi, inclusiv în mandarină, şi a fost vizualizat de peste 1,5 milioane de ori, scrie ziarul britanic The Guardian.
În viaţa reală, Soleimani este acum mort, ucis nu de saudiţi, ci într-un atac aerian american, pe 3 ianuarie 2020, în zona aeroportului din Bagdad, abia întors din Liban şi Siria, dintr-una din numeroasele sale misiuni de arhitect al bazei puterii regionale a Iranului.
Pe Twitter, saudiţii au fost entuziasmaţi şi presa oficială saudită a jubilat, declarând în ziarul al-Riyadh că, pentru această regiune, începutul noului deceniu înseamnă regresul umbrei întunecate a Iranului. Dacă au sărbătorit, conducătorii saudiţi au făcut-o în linişte, uşuraţi de moartea lui Soleimani şi chiar mai liniştiţi că nu au trebuit să fie ei responsabilii, dar temători de represaliile iraniene. S-au auzit apeluri la o detensionare rapidă şi, în decurs de trei zile, fratele prinţului care este totodată adjunctul ministrului apărării, Khalid bin Salman, s-a deplasat la Washington DC în vederea unor întâlniri la Casa Albă.
Acest tipar al apelurilor la măsuri drastice împotriva Iranului, urmate de chemarea Ia detensionare, caracterizează rivalitatea dintre saudiţi şi iranieni de la revoluţia iraniană din 1979. Acel an a rămas în amintire mai ales ca un moment în care Iranul şi SUA au devenit inamici, după criza ostaticilor de la Ambasada americană, din noiembrie.
Dar şi relaţiile dintre Teheran şi Riad au trecut printr-o transformare. Cele două ţări, cândva rivali amicali şi pilonii eforturilor SUA de a limita influenţa sovietică în regiune, au devenit inamici în momentul în care ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem al revoluţiei, a început să conteste rolul saudiţilor de lideri ai lumii musulmane şi custozi ai celor două locuri sfinte ale Islamului, Mecca şi Medina.
Dezacordul a devenit o parte intrinsecă a SUA-Iran în ultimii 40 de ani, creând un triunghi în care Arabia Saudită joacă rolul de contragreutate indispensabilă faţă de Teheran. Dar Arabia Saudită îşi trage seva din această stare de lucruri şi, totodată, o alimentează. Pe cât de mult se teme regatul de Iran, statutul său de prieten special al Americii în regiune a ajuns să fie condiţionat de menţinerea regimului de la Teheran.
Aceasta explică de ce a fost Riadul atât de furios pe decizia lui Barack Obama de a susţine o detensionare a relaţiilor cu Iranul, îngrijorat că aceasta îi va submina propriul loc în regiune. Dependenţa aceasta devine şi mai importantă într-o perioadă în care relaţiile americano-saudite sunt marcate de tensiuni privind presupusa piratare a telefonului preşedintelui firmei Amazon, Jeff Bezos, de către bin Salman şi uciderea jurnalistului saudit de la Washington Post, Jamal Khashoggi. Toate greşelile şi excesele Arabiei Saudite par a fi scuzate cât timp administraţia Trump se concentrează să menţină presiunea asupra Iranului.
Dar acum Arabia Saudită se pomeneşte într-o dilemă. Regatul vrea ca Iranul să fie învins, dar nu zdrobit şi se bazează pe alţii pentru a face asta, pentru că nu se ridică la înălţimea acestei sarcini – nici militar şi nici din perspectiva planificării strategice. Totuşi, Arabia Saudită a constatat că administraţia Trump poate fi un prieten capricios când se pune problema apărării regatului în cazul unui atac iranian, cum s-a întâmplat în septembrie 2019, când o presupusă dronă iraniană a lovit instalaţiile de petrol saudite.
SUA au răspuns cu multă căldură, dar nu şi cu foc – nu a existat o retorsiune americană în numele Arabiei Saudite. Şi, deşi administraţia Trump a trimis între timp mii de militari suplimentari în regat, saudiţii simt că au rămas vulnerabili. Acesta este motivul pentru care, la o lună de la atacul asupra instalaţiilor petroliere saudite Aramco, saudiţii tatonau posibilitatea iniţierii unor negocieri indirecte cu Iranul, cu ajutorul Irakului şi Pakistanului, în încercarea de reducere a încordării.
După uciderea lui Soleimani, apelurile saudite la detensionare s-au înscris în acelaşi tipar. După ce au privit alarmaţi cum îşi extinde Iranul influenţa în regiune în ultimii câţiva ani, în mare măsură datorită lui Soleimani, regatul speră acum într-o nouă şansă: indiferent câte din stratagemele lui Soleimani au fost instituţionalizate, succesorul său nu va fi la fel de eficient. Să fie posibile discuţii cu liderii şiiţi din Irak, care ar dori să se distanţeze de Iran? Să fie acesta momentul în care Hezbollahul din Liban, afiliat Iranului, ar putea fi constrâns la un compromis?
Comandantul iranian devenise inamicul tânărului prinţ moştenitor şi cel mai probabil stârnise ceva gelozie şi admiraţie, pentru că reuşise ceea ce bin Salman intuieşte că regatul lui nu a stăpânit vreodată: o strategie regională care inspiră deopotrivă frică şi respect, cu o reţea solidă de agenţi fideli şi aliaţi.
Bombastica filmului de animaţie din 2017, care expune arsenalul militar extins şi costisitor al Arabiei Saudite, reflectă fantezia în care se complăcea prinţul Mohammed când a ajuns la putere, între 2015 şi 2017, încercându-şi forţele în politica externă saudită nefiresc de musculară, prin iniţierea de războaie şi embargouri. Video-ul începe cu o frază dintr-un interviu acordat de prinţul Mohammed televiziunii de stat saudite, al-Ekhbariyya, în mai 2017, în care a spus: „Nu vom aştepta ca lupta să ajungă în Arabia Saudită – vom duce lupta în Iran”.
Între timp, prinţul moştenitor a ajuns la o oarecare luciditate, înţelegând că făloşenia lui nu a adus nimic pe frontul regional în afară de un război devastator în Yemen şi un embargou nefolositor asupra Qatarului. Mai rău încă, Iranul a fost cel care a adus războiul în Arabia Saudită, prin atacul asupra Aramco. Acum, când SUA îşi arată dinţii prin uciderea lui Soleimani şi suplimentarea sancţiunilor împotriva Iranului, poate că Arabia Saudită se simte liniştită, dar nu poate fi sigură dacă este vorba de o politică nouă şi coerentă a lui Trump sau este un moment singular care îi va lăsa pe saudiţi din nou expuşi la următorul episod al dezlănţuirii Iranului.
În timp ce în Iran continuă protestele şi administraţia Trump intensifică presiunile asupra Teheranului, sufocându-l economic, discuţiile despre o schimbare de regim sau un colaps apar din nou. Saudiţii urmăresc şi ei situaţia cu nelinişte. La finalul filmuleţului, forţele saudite sunt aclamate ca salvatoare la Teheran, ai cărui cetăţeni flutură steagul saudit – o iluzie. În viaţa reală, nu numai că trupele sudite nu ar fi bine primite în Iran, ci, în acelaşi timp, regatul are nevoie de actualul regim iranian pentru a supravieţui.
(Articol de Kim Ghattas, colaborator senior la Carnegie Endowment for International Peace şi autorul „Black Wavel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șapte polițiști depistați cu Covid-19

Șapte polițiști depistați cu Covid-19 Inspectoratului Județean de Poliție Prahova a anunțat că, în urma testării, au fost confirmate șapte cazuri de infectare cu virusul...

PSD, Pro România și PPUSL au format Alianța pentru Prahova

Ceea ce la început circula „pe surse” s-a adeverit întrutotul. PSD, Pro România și PPUSL (fostul PUR al lui Dan Voiculescu) au format „Alianța...

Recoltă slabă de grâu în acest an

Producția medie la grâu în acest an extrem de secetos este de 2,9 tone/ha, în scădere cu 40% față de 2019, când regimul precipitațiilor...

S-a ales cu dosar penal pentru un briceag

Tânărul a fost depistat de polițiștii Secției de Poliție nr. 2 Ploiești într-un parc situat în zona de nord o municipiului. La vederea patrulei...

Adolescent înjunghiat în Ploiești

Polițiștii din cadrul Secției nr. 1 de Poliție Ploiești au fost sesizați despre faptul că un minor, în vârstă de 16 ani, ar fi...

Turiști speriați de un urs, la Azuga. Intervenție IJJ Prahova

Jandarmii montani au fost solicitați să intervină pentru acordarea de ajutor unui grup de turiști. Potrivit IJJ Prahova, patru persoane, cu vârsta de aproximativ...