vineri , 3 aprilie 2020
Home / Tara de dincolo de tara / Un acord militar Chișinău – Moscova va anula toate înțelegerile cu NATO și UE

Un acord militar Chișinău – Moscova va anula toate înțelegerile cu NATO și UE

Vizita așa-zisă „oficială” a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în Republica Moldova, la invitația președintelui Igor Dodon, chipurile pentru evenimentele din 24 august, dedicate „marcării celor 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism” a scandalizat nu numai opinia publică de la Chișinău, dar și presa vecinilor, România și Ucraina. Cel mai scandalos a fost aspectul ce ține de numărul de generali și ofițeri de grad înalt – peste 30 de persoane – ce l-au însoțit pe ministrul rus al apărării. Într-un interviu pentru platforma de Combatere a agresiunii hibride, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, a declarat că acordul între Ministerele Apărării ale Republicii Moldova și Rusia ar avea drept consecință anularea tuturor înțelegerilor cu NATO și UE.

— Federația Rusă propune inițierea procesului de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Cobasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Anunțul a fost făcut de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu la întâlnirea cu șeful statului Igor Dodon.
— Asta nu trebuie să ne sperie. Probabil, Serghei Șoigu a trebuit să vină la Chișinău cu o propunere care ar fi acceptată de populația din dreapta Nistrului în calitate de prim pas pentru re-startul relațiilor moldo-ruse. Distrugerea unei cantități atât de mari de armament este imposibilă cu o singură cameră, oricât de performant ar fi utilajul. Mai mult, pentru aceasta este nevoie de un acord interstatal. Unul a fost semnat încă în 1992, doar că nu a fost ratificat de Federația Rusă. Acum ori va fi ratificat acel acord, ori va fi încheiat altul. Aceasta va dura însă în timp. Nu cred că se va reuși distrugerea măcar a unui obuz până la alegerile prezidențiale din Moldova. Nu trebuie să se gândească nimeni că dacă depozitul cu armament va fi lichidat, Rusia își va retrage armata. Nu va fi așa. Mai mult, Moscova va încerca chiar să-și mărească prezența militară.
— Ministrul Apărării Federației Ruse, Serghei Șoigu, insistă asupra semnării cât mai urgente a unui acord militar între Republica Moldova și Federația Rusă pentru o perioadă de trei ani. Potrivit Ministerului rus al Apărării despre aceasta s-a discutat la Chișinău.
— Iată acest lucru ar trebui să ne pună în gardă. Această colaborare presupune mai multe domenii, inclusiv pe segmentele pregătirea de luptă, doctrina militară, tactica de luptă etc. Asta mai înseamnă că trebuie să fie definitivat inamicul. Nu poți lupta cu aerul. Iar aici Republicii Moldova îi vor fi cerute lucruri, pur și simplu, inadmisibile. Noi suntem legați de Parteneriatul pentru Pace din cadrul NATO, suntem parte a altor acorduri cu UE. Dacă se va insista pe un asemenea acord moldo-rus și acesta va fi semnat, celelalte programe vor fi anulate, ceea ce este, negreșit, un lucru grav.
— Ce apreciere ați da ultimelor vizite ale exponentului Kremlinului Dmitri Kozak la Chișinău. Toate asocierile care se fac cu acest nume duc la ideea federalizării țării…
— Vizitele lui Kozak la Chișinău cel mai puțin sunt legate de o eventuală federalizare a Republicii Moldova. Misiunea lui e de a forma în Moldova o forță politică și economică, capabilă de a plasa țara noastră pe calea aderării la interesele Federației Ruse: EUAZES, Tratatul de colaborare pentru securitate și altele și, respectiv, renunțarea la parcursul european. În caz că acest scop va fi atins – se va găsi o modalitate de a integra Transnistria în Republica Moldova, fără a-i leza suveranitatea.
— După vreo zece ani de lipsă a oricărei colaborări în domeniul apărării cu Rusia, iată că ministrul Pavel Voicu a fost la Moscova unde s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Şoigu. Voicu a declarat că Rusia este partenerul strategic al Moldovei. Declarația e făcută în contextul în care armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Republicii Moldova..
— Declarațiile lui Pavel Voicu se încadrează în opțiunile Federației Ruse și ale partenerilor ei din Republica Moldova. Cine ar putea să mai fie Federația Rusă pentru PSRM, dacă nu un partener strategic? Prezența trupelor militare ale Rusiei în Moldova pentru ei nu este o povară, ci un element sensibil de susținere. Logica e una specifică.
— Există aprecieri exacte cât armament este stocat azi în regiunea transnistreană?
— Da, specialiștii de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova și din cadrul Misiunii OSCE în Moldova cunosc foarte bine aceste cifre. Aproximativ 22 de mii de tone de armament la Cobasna; dotarea Grupului Operativ al Trupelor Rusești (GOTR), cam 200 de persoane; dotarea batalionului de menținere a păcii; asigurarea trupelor armate ale regimului secesionist – 4-5 mii efectiv de armată. Cam atâta. Restul structurile de forță, plus rezerva pentru cazuri speciale.
— Cât de periculoasă este armata transnistreană pentru Moldova? Iar pentru Ucraina?
— În raport cu Moldova, forțele transnistrene sunt comparativ egale. Avantajul lor este accentul pe trupe cu destinație specială. Respectiv, este mai înalt nivelul de pregătire personală, posibilitatea de a se antrena eficient, nu duc lipsă de cartușe, proiectile, carburanți, au în dotare circa 18-20 de tancuri, modernizate și gata de luptă. Pentru Ucraina pericolul e mai mic. Implicarea acestor forțe în acțiuni de luptă ar putea sustrage anumite contingente ucrainene de la luptele în Donbas.
— În ultimii ani negocierile dintre Chișinău și Tiraspol au evoluat și s-a ajuns la mai multe înțelegeri care au fost implementate. Cum credeți că vor evolua lucrurile de acum încolo, în condițiile în care una dintre componentele coaliției de guvernare, PSRM, promovează la greu interesele Rusiei și cu orice ocazie pleacă la consultări la Moscova, iar vice-premier pentru reintegrare, Vasile Şova, este exponentul PSRM.
—– Absolut toate înțelegerile Tiraspol-Chișinău au fost adoptate cu consimțământul Moscovei. Nu putea să fie altfel. Dacă ați observat, președintele Igor Dodon promovează înțelegeri pe câte un domeniu, lucru pe care nu-l agrea categoric fosta guvernare – asigurarea relațiilor în domeniul bancar. Astfel, este clar că și pe viitor se vor cere de la Chișinău cedări fără a urni din loc problema integrării statului.

Distribuie:

Check Also

Când se vor întâlni politicile externe ale lui Igor Dodon și Maiei Sandu

Încercările de a evita confruntările geopolitice în Republica Moldova iau forme ciudate, grotești. Nu numai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *