10.7 C
Ploiești
vineri, 3 decembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Ultimul bal al Romanovilor

Ultimul bal al Romanovilor

Cea mai mare petrecere din Rusia ţaristă a fost un bal la care oaspeţii au purtat costume atât de extravagante, încât au servit ca sursă de inspiraţie pentru cărţile de joc şi hainele personajelor din filmul „Războiul Stelelor”.

 

La sfârşitul lunii februarie 1903, la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg (Muzeul Ermitaj de azi) s-a ţinut probabil cel mai mare şi mai elegant bal al momentului. Avea să fie ultimul bal din Rusia ţaristă. Balul, care a ţinut două zile, a fost cel mai opulent din întreaga domnie a lui Nicolae al II-lea. A fost dedicat celei de a 290-a aniversari a dinastiei Romanov, potrivit RBTH.
În prima zi au avut loc ospăţul şi dansul, iar în cea de-a doua zi s-a ţinut un bal mascat. Totul a fost fotografiat şi s-a alăturat un album de fotografii care continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru artişti chiar şi astăzi.
Tuturor celor 390 de oaspeţi li s-a cerut să vină în port tradiţional rusesc, din secolul al XVII-lea. Evenimentul a fost remarcabil datorită costumelor luxoase în stil rusesc. Femeile de la curte erau îmbrăcate în rochii brodate cu pietre preţioase şi purtau „kokoşnik” (pălării) decorate cu cele mai frumoase bijuterii ale familiilor lor. Bărbaţii purtau caftane bogat decorate şi căciuli de blană boiereşti.


Ultimul împărat al Rusiei, Nicolae
al II-lea, era îmbrăcat în brocartul aurit al ţarului Alexei Mihailovici, un conducător din secolul al XVII-lea. Împărăteasa Alexandra Feodorovna a venit la cea mai tare petrecere îmbrăcată în veşmintele primei soţii a lui Alexei Mihailovici.
Prinţesa Maria Ilinicina purta o rochie de brocat decorată cu satin argintiu şi perle, iar pe cap avea o coroană plină cu diamante şi smaralde, Împărăteasa Alexandra Feodorovna purta un smarald uriaş.
Toate bijuteriile fuseseră alese de bijutierul curţii, Carl Faberge. Astăzi, o astfel de rochie ar costa aproximativ 10 milioane de euro.
Cea mai tare petrecere din Imperiul ţarist a avut 390 de invitaţi. Sălile de bal ale Palatului de Iarnă nu aveau să mai găzduiască vreodată astfel de splendori.
„În timp ce dansam, în Sankt Petersburg aveau loc greve ale muncitorilor şi nori negri se adunau deasupra estului îndepărtat al Rusiei”avea să-şi amintească mai târziu ducele Alexandru Mihailovici.
„Purtam hainele unui vânător cu şoimi, alcătuite dintr-un caftan alb şi auriu, cu vulturi aurii cusuţi pe piept şi pe spate, cu o bluză roz de mătase, pantaloni largi de culoare albastru deschis şi cizme de Maroc.”
Războiul ruso-japonez a izbucnit un an mai târziu, urmat de Revoluţia Rusă din 1905. Criza economică globală a însemnat începutul sfârşitului pentru Imperiul Rus şi curtea a încetat să mai dea baluri. Dar amintirea marelui bal din 1903 nu a murit în epoca sovietică.
Un pachet de cărţi de joc special a fost produs în 1913, onorând cea de-a
300-a aniversare a dinastiei Romanov. Aceste cărţi de joc au continuat să fie tipărite chiar şi după ce Imperiul Rus s-a prăbuşit şi au devenit cele mai populare cărţi de joc din URSS.
Milioane de sovietici habar n-aveau că ţineau în mâini amintirea ultimului bal elegant al dinastiei Romanov, cea mai tare petrecere dinainte de sfârşitul perioadei ţariste.
Costumul valetului de pică era copiat după costumul ducelui Mihail Alexandrovici, iar valetul de romb era copiat după Marele Duce Andrei Vladimirovici.
Dama de pică era în mare parte reprezentată cu costumul ducesei Elisabeta Feodorovna, iar dama de pică semăna cu sora ţarului Ksenia Alexandrovna, costumată în soţie de boier.
Artistul vestimentar care a lucrat la Războiul Stelelor, Trisha Biggar, s-a inspirat din stilul vestimentar al soţiilor de boieri care purtau kokoşnik atunci când a proiectat costumul auriu de călătorie al Reginei Amidala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Prime Kapital lansează primul proiect de regenerare urbană de tip mixed-use din Ploiești

Ploiesti, 29 noiembrie, 2021 – Investitorul și dezvoltatorul imobiliarPrime Kapital, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, dar și din Europa Centrală...

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini. Actuala...