21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Ultima bătălie, fără tancuri sovietice, dar cu tancurile corupției

Ultima bătălie, fără tancuri sovietice, dar cu tancurile corupției

Acum 31 de ani, pe 7 noiembrie, basarabenii au oprit tancurile de sărbătoarea sovietică Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, care se aniversa în fiece an de la Moscova până la Dushanbe, de la Ungheni până la Vladivostok. În 1989, „oamenii muncii” de la Chișinău, în loc să defileze în cinstea evenimentului pe bulevardul central și în Piața Biruinței (acum Piața Marii Adunări Naționale), pentru întâia oară în istoria URSS, au oprit defilarea tancurilor sovietice și a soldaților, silindu-i să facă stânga-mprejur spre cazărmi. „Astăzi, tancurile sovietice nu mai există fizic, ele s-au metamorfozat în tancurile corupției, sărăciei, trădării de neam și țară, care ne țin izolați de România și Europa, fiind conduse de Dodon, Shor și PSRM”, scria în 7 noiembrie curent pe pagina sa de Facebook ex-ministrul apărării Anatol Șalaru. „Un vot ANTI-Dodon, un vot pentru Maia Sandu este un vot contra tancurilor corupției”, conchide secretarul general PUN. În anul 2020, peste o săptămână, pe 15 noiembrie, vor reuși românii basarabeni să oprească „tancurile” corupției și ale mafiei politice?

 

Igor Dodon – discurs nou de scrutin, minciuni mai vechi
Acum, aproximativ trei săptămâni, prezidențiabila Maia Sandu avertiza electoratul că începe etapa cea mai murdară a campaniei electorale. A greșit fix cu trei săptămâni și ceva. La nici o zi după ce și-a felicitat contracandidata, Igor Dodon se dezlănțuie la adresa aceleiași Maia Sandu cu o furtună de minciuni din cele mai primitive. Într-o postare-apel către alegători, șeful statului, sub un slogan întitulat „Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard”, a turnat în capul contracandidatei toate păcatele de care se face vinovat chiar dânsul și guvernarea pe care o controlează la sânge. Toate aceste ciripiri ale „porumbelului” nu sunt decât un déjà-vu – cele mai multe din atacuri sunt trase la indigo de pe cele dinaintea turului doi al prezidențialelor de acum patru ani, excepție făcând poate doar cei 30 de mii de sirieni despre care visase Dodon și pe care Maia Sandu nu i-a adus la Chișinău. În rest… aberațiile unui așa-zis șef de stat disperat până peste poate. Dar să ne referim concret măcar la 2-3 din cele 10 domenii în care a „eșuat Guvernul Sandu” și în care candidatul Dodon se laudă că are sau va avea realizări „remarcabile”.


Cea mai aberantă învinuire ține de domeniul sănătății. „Mă întreb ce a făcut Guvernul Maiei Sandu pentru a pregăti țara de pandemie? Așa-numitul Guvern Harvard nu a făcut nimic, a închis spitale, nu a majorat salariile medicilor”. Trebuie să ai ori o memorie din cale-afară de scurtă, ori să fii tare bătut la cap ca să te arăți logic atât de rătăcit. Guvernul Sandu a fost demis pe 12 noiembrie 2019, cu fix o lună înainte ca lumea să afle prima dată despre existența COVID-19 – pandemia a „luat naștere” pe 12 decembrie 2019, în centrul orașului Wuhan, China. De altfel, ar fi să-i amintim lui Dodon că în plină pandemie anume PAS a prezentat în plenul parlamentului un set de propuneri anticriză – testarea masivă a cetățenilor, asigurându-se astfel identificarea operativă a focarelor de COVID-19, asigurarea sistemului de învățământ cu calculatoare pentru elevii și pedagogii care n-au acces la ele. Să subvenționeze șomajul tehnic în proporție de 75% din salariu, suport întreprinderilor ce au activat din economii și se confruntă cu consecințele crizei pandemice. Guvernarea lui Dodon a respins toate aceste propuneri.
„Maia Sandu a închis peste 180 de școli și grădinițe, acest lucru înseamnă distrugerea satelor”, o altă invectivă neadevărată. Rectificare la memoria scurtă a președintelui Dodon: în perioada în care Maia Sandu era ministru al educației au fost închise 82 de școli cu un număr de elevi sub 30. Până la Maia Sandu, în perioada 2007-2012 au fost închise 94 de școli, tot din cauza depopulării, în baza reformei de optimizare a instituțiilor preuniversitare și preșcolare, inițiată încă în 2011. Și minciunile că Maia Sandu a lichidat locuri de muncă, a lăsat profesori fără job, că va lichida primăriile și raioanele, că nu e creștină și că susține și participă la marșuri gay ș. a. de fapt demonstrează o dată în plus cine e inspiratorul și autorul tuturor fake-news-urilor din ultimii patru ani, cine e principalul instigator la ură în Republica Moldova. Disperat, acum Igor Dodon a luat glodul cu propriile mâini și-l aruncă în proprii cetățeni. Anume aceste minciuni l-au ajutat să câștige fotoliul de președinte în 2016. Acum s-ar putea să fie groparul lui.
Sondaje incerte și speranțe la diasporă
Dacă în primele zile Maia Sandu a avut o reacție succintă la atacurile lui Dodon și a anunțat că acceptă dezbateri propuse cu „independentul” PSRM-ului pe teren neutru, odată cu intensificarea atacurilor tot mai murdare asupra ei a declarat că respinge dezbaterile. „Cu un asemenea personaj nu mai avem ce discuta. Să se bălăcească de unul singur în glodul în care a coborât. Singurele dezbateri pe care le mai poate avea sunt cele cu procurorii – despre actele de corupție, schemele în care este implicat, trădare de țară, furturile și vestitul „kuliok”, susține lidera PAS.
Și își vede în continuare de campanie. În ultima conferință de presă și-a anunțat primele 10 acțiuni anti-sărăcie dacă va câștiga turul doi. „Voi acționa cu toată capacitatea mea pentru a atrage în țară resurse care pot ajuta antreprenorii, oamenii care și-au pierdut locurile de muncă, familiile sărace și pensionarii”. Printre aceste a enumerat reducerea cheltuielilor președintelui, trecerea reședințelor luxoase și spațiile nefolosite ale președinției în folos de interes public, inițiative legislative de lichidare a unor funcții inutile în instituții publice pentru care statul achită salarii grase, scoaterea republicii din izolare internațională și resurse pentru relansarea economiei. Va solicita suport partenerilor internaționali pentru a depăși pandemia (mărirea numărului de teste gratuite pentru populație, tratament gratuit anti COVID-19 pentru pacienții tratați la domiciliu), un program de susținere a micilor afaceri afectate de criza economică, resurse pentru a ajuta agricultura să iasă din criza provocată de secetă. Dar și un șir de acțiuni pe care le promisese Dodon acum patru ani și de care a „uitat”: investigarea imediată a dosarelor de rezonanță ca furtul miliardului, concesionarea Aeroportului, declarând corupția pericol de securitate națională. Și, ca să fie mai aproape de oameni, „voi da jos gardul de la Președinție”.
Dar toate acestea abia după ce va ajunge președinte. Până una-alta, duelul se arată foarte strâns. Cu șase zile înainte de finalul prezidențialelor, trei companii de sondaje lansează rezultate contradictorii privind șansele învingătorului în scrutin. Exceptând diaspora, Asociația Sociologilor și Demografilor, bunăoară, îi dă lui Dodon 50,5 la sută din șanse, pentru Maia Sandu – 49,5 la sută. Un alt sondaj întreprins de WatchDog o dă învingătoare pe Maia Sandu cu 51,5%, lui Dodon rezervându-i 48,5%, ambele ezitând să facă previziuni privind câștigătorul scrutinului. Și mai enigmatic s-a dovedit a fi sondajul iData (Date Inteligente) – compania a decis să… nu ofere date. „Noi nu știm câți oameni vor vota în Transnistria sau în diasporă, respectiv, datele ar putea să nu fie reprezentative pentru scorul final”, a explicat directorul iData, Mihai Bologan. Și a lansat …o ofertă comercială-concurs – să ghicească publicul scorul.
Din lac în puț: de la „Pro Moldova” spre „ȘOR” și iar la „Pentru Moldova”
După mai bine de o săptămână de la anunțarea rezultatelor turului I pare că s-a uitat de Plahotniuc. Socialiștii luaseră apă în gură după primul tur, tremurând ce va fi mai departe? Soarta lor depinde de Plahoitniuc: dacă-l va ierta pe Dodon, îi va mai lăsa să fure. (Nu în zadar Maia Sandu a zis că se pregătește din nou un furt al miliardului – toți actorii jafului, cei principali care au operat furtul și cei secundari din justiție, au fost eliberați sau achitați de justiția lui Dodon.) Dar nu. Învolburarea de evenimente pe scena politică și din culisele ei în ultima săptămână ne face să credem că mâna oligarhului (și nu a Moscovei?) ajunge până la Chișinău.
A doua zi după primul tur al prezidențialelor cei cinci deputați care părăsiseră în ultimele săptămâni grupul parlamentar „Pro Moldova” anunțau despre crearea Platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Vă amintiți? Acesta era unul din obiectivele de ultim sezon al PDM, enunțat de însuși liderul său Vlad Plahotniuc. Chipurile, scopul creării acestei platforme este de a organiza un „dialog eficient pentru coordonarea acțiunilor politice atât în Parlament, cât și în afara lui”. Iar mai concret, scopul Platformei e „să-i consolideze pe toți aleșii poporului care nu sunt indiferenți de soarta Moldovei, de prezentul și viitorul ei, care sunt gata să manifeste patriotism nu prin vorbe, ci prin fapte, …care sunt gata să se implice chiar în acest moment în rezolvarea multiplelor probleme, ce s-au acumulat ani la rând”, scria în acea zi Sergiu Sârbu pe pagina sa de Facebook. Ca numai peste o zi deputații Partidului „ȘOR” și cei 5 fugari de la „Pro Moldova” să semneze Convenția „Pentru Moldova” în legislativ. „Avem 14 deputați în Platforma „Pentru Moldova”, vocea noastră va fi mai puternică în parlament, să rezolvăm problemele reale ale oamenilor”. Deci, toți poartă grija cetățenilor, iar aceștia tot în sărăcie și neîncredere viețuiesc de un sfert de veac. Ei bine, noua „platformă” e o mișcare menită a forma o nouă majoritate pro-Dodon (mai ales că e constituită în jurul Violetei Ivanov, care știm ce hram poartă) ori cei cinci au fost delegați expres de la „Pro Moldova” să facă această majoritate?
A mai apus o coaliție de guvernare
„Guvernarea actuală gestionează pandemia…”, mai minte Dodon. Chiar așa? Dincolo de cele mai mari gogomănii, spuse de cel mai nedisciplinat cetățean privind măsurile de protecție și „olecuță doctorul” Dodon despre pandemie, stau cifrele. Bilanțul la zi (10 noiembrie curent) – 82.677 persoane infectate cu noul coronavirus, 1912 decedați, printre ei peste 50 lucrători medicali. Și asta în condiții de puțin peste o mie, rar până la trei mii de teste. „Promit că în calitate de președinte nu voi admite reintroducerea carantinei”, altă promisiune alogică a lui Dodon. Cu alte cuvinte, moară oamenii cu miile că mie îmi pasă de fotoliul care-mi scapă de sub șezut. Cum altfel, dacă în plină pandemie premierul Chicu celebrează nunta fiului său cu sute de invitați, Dodon se plimbă prin școli și se cuprinde cu cetățenii, în sesiuni foto, fără mască, iar Shor organizează hramul Orheiului cu sârbe și hore, iarăși cu sute de cetățeni, sfidând pandemia. Nu și pericolul infectării cu sutele, miile.
Dar colac peste pupăză. Tot pe 7 noiembrie, sâmbătă, Pavel Filip anunța că PDM își retrage miniștrii din actualul guvern imediat după investirea în funcție a președintelui ales în turul doi. Motivul urmează a fi ghicit – e undeva între declarațiile lui Dodon că îndată după turul doi vor urma remanieri în guvern și invitația lui Filip adresată „partidelor politice parlamentare autentice la dialog, pentru a identifica o formulă guvernamentală reprezentativă, capabilă să depășească criza, să relanseze economia și să lupte eficient împotriva pandemiei”. Dar motiv pentru Igor Dodon de a-și lua urgent luni, 9 noiembrie, iar „concediu” din campanie, revenind pe o oră în funcție. Ca să semneze decretul de numire a noilor miniștri și să le „primească” în fugă jurământul, după ce premierul Chicu i-a demis pe cei 5 deputați ai PDM, înlocuindu-i, tot la nici o oră distanță, cu alții din cabinetul de consilieri ai șefului – trei mai vechi, Anatol Usatâi la economie și infrastructură, Aurel Ciocoi la externe și Victor Gaicuic la apărare. Nume de care sunt legate mai multe scandaluri și suspiciuni de integritate. Remaniere executată de un președinte care mai are câteva zile de mandat și un premier cu zero susținere în rândul cetățenilor. Din numele și în numele cui aceste remanieri – a doi feudali ce cred că Moldova este propria lor moșie? Este vorba de o criză de nervi într-o situație de isterie a unui tătuc narcisiac sau dovada existenței unei înțelegeri între Plahotniuc, Dodon și Shor?
Acum ne mai rămâne să vedem dacă nu cumva și electoratul ne mai aduce vreo surpriză neagră pe 15 noiembrie. Cu Transnistria, Găgăuzia, Taraclia pare să fie clar, vor vota și de astă dată cu Dodon. Chișinăul raioanele din centrul republicii, preponderent cu Maia Sandu. Diaspora la sigur. Liderul PDM a dat membrilor de partid și susținătorilor democraților mână liberă la vot – să voteze pe 15 noiembrie „conform valorilor pe care le împărtășesc”. Ce va face Bălțiul și nordul republicii – Drochia, Ocnița, Dondușeni, Fălești ș. a., adică cele 17 procente ale lui Renato Usatîi, în condițiile când și liderul „Partidului Nostru”, și primarii din aceste raioane și satele din nordul republicii sunt și mai abitir șantajați să voteze cu PSRM? Vor reuși de astă dată românii basarabeni să oprească tancurile corupției și ale dezmățului oligarhilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...