fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Mozaic / Minte, trup, suflet / ULEI DE LEVĂNŢICĂ

ULEI DE LEVĂNŢICĂ

Lavanda sau levănţica (Lavandula angustifolia) este o plantă din familia Lamiaceae despre care se cunoaște că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri.

Cu peste 2500 de ani în urma, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe foloseau lavanda și extrase de lavandă pentru prepararea de parfumuri și produse cosmetice sau chiar în procesul de mumificare.
În scopuri terapeutice se folosesc florile de lavanda. Acestea se detașează de pe axul inflorescenței înainte de deschiderea totală a corolei.

Uleiul esenţial de levănţică este antiseptic, fiind în acelaşi timp puternic sedativ şi detoxifiant. Pe lângă eficienţa pe care o are în aromoterapie, acest ulei este foarte eficient în tratarea acneei, a cuperozei şi a altor afecţiuni dermatologice. Dintre toate uleiurile esenţiale, uleiul de levănţică este de departe cel mai eficient în tratamentele tenului.
Cu vreo 16 ani în urmă, aflându-mă la Roma, am cunoscut-o pe sora Lucia, una dintre reprezentantele Surorilor Pauline. De la ea am învăţat o reţetă foarte interesantă de obţinere a uleiului de levănţică.
Se ia un borcan de 450 g, în care se pun 50 de flori de levănţică (două-trei linguri de floare) şi 50 ml alcool dublu rafinat. După ce se agită bine conţinutul, se adaugă 400 ml ulei de măsline sau de porumb şi se pune totul la fiert. Uleiul se fierbe pe baie de aburi timp de două ore, amestecându-se din când în când, iar când este gata se acoperă bine şi se lasă două zile, după care se strecoară totul printr-un tifon dublu.
Se păstrează la întuneric şi răcoare, în sticluţe bine închise. Uleiul esenţial de levănţică se aplică o dată pe săptămână, seara, înainte de culcare, şi se ţine pe faţă timp de 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă şi se aplică o cremă hidratantă.
De reţinut: uleiul de levănţică este singurul ulei esenţial la care se admite prelucrarea termică, dar este obligatoriu ca fierberea să fie pe baie de aburi!

 

Mariana Borloveanu, Leacuri mănăstirești

Distribuie:

Check Also

Alin Firfirică, primul antrenament pe stadion după două luni:”Mi-era foarte dor”

ALIN FIRFIRICĂ, PRIMUL ANTRENAMENT PE STADION DUPĂ DOUĂ LUNI:”MI-ERA FOARTE DOR” _Alin Firfirică, unul dintre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *