Culoarea arămie şi gustul uşor amărui şi piperat ale acestui condiment originar din India ascund efecte uimitoare asupra frumuseţii.
De sute de ani, popoarele asiatice au folosit turmericul nu doar ca mirodenii, ci şi pentru proprietăţile vindecătoare şi beneficiile cosmetice. Calităţile deosebite ale acestui condiment, rudă apropiată a ghimbirului, se datorează bogăţiei de nutrienţi preţioşi: vitaminele B6 şi C, fier, magneziu, potasiu, mangan, antioxidanţi forte, compuşi cu acţiune antiinflamatoare. Descoperă ce simplu este să transformi praful auriu
într-un minunat ingredient de înfrumuseţare!
Piele strălucitoare
Graţie antioxidanţilor şi substanţelor antiinflamatoare, turmericul înviorează pielea obosită şi îi redă strălucirea. În plus, elimină acneea şi petele.
Reţetă: Amestecă o lingură de iaurt grecesc cu o linguriţă de miere şi 1/4 linguriţă de turmeric. Spală-te pe faţă, întinde masca, las-o să acţioneze zece minute, apoi îndepărteaz-o cu mişcări circulare, ca să obţii şi o exfoliere blândă. La final, clăteşte cu apă caldă şi aplică o cremă hidratantă sau puţin ulei de cocos.
Încetineşte creşterea părului nedorit
Potrivit studiilor, turmericul poate fi o alternativă naturală la metodele obişnuite de epilare (lamă de ras, ceară, cremă depilatoare, laser), fiindcă încetineşte creşterea părului şi îl răreşte pe zonele unde este aplicat.
Reţetă: Pentru faţă, cinci linguri cu sare de mare, şase linguri cu pudră de turmeric, cinci linguri cu lapte (poate fi de migdale) sau cu apă de trandafiri. Se amestecă ingredientele până obţii o pastă. Înainte să aplici mixtura, spală-te pe faţă cu apă şi săpun şi şterge-te cu un prosop. Întinde pasta pe zona de tratat, las-o să acţioneze 15-20 de minute, apoi clăteşte cu apă rece. Dacă pielea rămâne colorată, îndepărtează petele cu oţet din cidru, de mere sau cu apă de hamamelis. Repetă zilnic, minimum şapte zile. Mixtura poate fi păstrată la frigider. Pentru părul mai aspru şi des de pe corp, se adaugă în mixtură fulgi de ovăz măcinaţi.
Reduce vergeturile
Antioxidanţii din turmeric au capacitatea de a pătrunde în profunzimea pielii şi de a îmbunătăţi funcţia celulelor, ceea ce ajută la atenuarea aspectului vergeturilor.
Reţetă: Amestecă o lingură cu ulei de măsline extravirgin, o linguriţă cu turmeric şi sucul unei felii de lămâie. Cu pasta obţinută, masează de două ori pe zi zonele afectate.
Tratează acneea
Este un excelent antiseptic natural, care împiedică înmulţirea bacteriilor răspunzătoare de apariţia acneei, şi, în acelaşi timp, are efect antiinflamator, reducând roşeaţa şi leziunile acneice.
Reţetă: Amestecă în părţi egale miere şi turmeric. Aplică pasta obţinută chiar pe coşuri, las-o să acţioneze 20 de minute, apoi clăteşte cu apă rece.
Combate mătreaţa
Mătreaţa, uscăciunea şi mâncărimile scalpului au cauze diverse, dar de cele mai multe ori, turmericul poate combate aceste neplăceri. Proprietăţile antiseptice şi antiinflamatoare ale condimentului auriu calmează iritaţia şi îndepărtează mătreaţa.
Reţetă: Amestecă 1/2 linguriţă de pudră de turmeric cu patru linguri de ulei de cocos extravirgin. Masează pielea capului cu această mixtură, las-o să acţioneze 30 de minute, apoi spală-te pe cap cu şamponul obişnuit. Repetă o dată pe săptămână. De reţinut că tratamentul e potrivit pentru părul de culoare închisă (pătează gâtul blond sau şaten-deschis.
Curcumă sau turmeric?
La noi în ţară cei doi termeni sunt sinonimi, însă între ei există o mică diferenţă. Curcuma reprezintă un gen din care fac parte peste 100 de plante perene, iar turmericul cunoscut sub numele de şofran indian, este una dintre aceste multe specii de curcumă. În magazine, pe raftul cu condimente poţi găsi şi curcumă şi turmeric. Foloseşte-l pe oricare – ambele sunt de fapt turmeric, doar numele diferă.