11.3 C
Ploiești
joi, 23 septembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Turcizarea Albaniei

Turcizarea Albaniei

Cum mâna lungă a Ankarei strânge cu putere în braţe Tirana

     Infiltrarea Turciei în politică, economie şi în special în societatea albaneză, în ultimii opt ani de guvernare al premierului Edi Rama, este profundă şi constantă.

     Motivele care l-au determinat pe premierul albanez să includă ţara în aspiraţiile neo-otomane ale Ankarei sunt un mister, dacă le-am analiza după criterii de raţionalitate politică şi de supravieţuire a unei ţări cu aproximativ 1,9 milioane de locuitori în prezent. De asemenea, este o situaţie paradoxală, deoarece, încă de la căderea comunismului, Albania a avut o orientare europeană constantă, ca o democraţie occidentală modernă, remarcă ziarul grecesc o Vima, citat de rador.ro.

     Iar, dacă oportunităţile personale şi politice ale lui Rama nu sunt perceptibile la prima vedere, rezultatele sunt vizibile cu ochiul liber. Nu ar fi deloc exagerat să considerăm că Albania tinde să devină cea de-a 82-a prefectură a Turciei neo-otomane, a cărei influenţă în societatea albaneză tinde să fie egală cu cea pe care a avut-o în epoca otomană de 400 de ani, după cum comentează cu nemulţumire, în public, diferiţi intelectuali ai ţării, dar şi politicieni albanezi experimentaţi.

Obiective şi influenţă politică

     Obiectivul Turciei este evident: otomanizarea islamului albanez pe tot teritoriul Albaniei, dar şi în restul regiunilor locuite de vorbitori de albaneză din Balcani. O reţea de imami şi moschei funcţionează sub supravegherea directă şi cu susţinerea financiară a Direcţiei pentru Probleme Religioase din subordinea Turciei. Mii de familii de albanezi musulmani primesc ajutoare care îi transformă în ostatici şi, prin extensie, într-un electorat ambulant prin intermediul căruia Turcia exercită influenţă politică.

     După căderea comunismului şi deschiderea Albaniei spre exterior, a existat mai întâi o încercare de infiltrare a islamului arab, dar aproape că a eşuat. Infiltrarea Turciei îi face din nou pe albanezi, şi mai ales pe musulmani, mândri şi nostalgici după poziţia socială pe care o deţineau în timpul sultanatului otoman.

     Nu este vorba doar de construcţia marii moschei de la Tirana, ci şi a celei de la Pristina. Cu finanţări directe din partea statului turc, prin intermediul activului serviciu de acordare a ajutoarelor de stat TIKA, se reconstruiesc vechi moschei, strâns legate de istoria cuceririi spaţiului balcanic de către turcii otomani. În acelaşi timp, istoria este rescrisă într-un mod care răstoarnă versiunea actuală albaneză. Pe de altă parte, serviciile turceşti de stat au fost implicate în mod deschis şi prin toate mijloacele în alegerea şefului comunităţii musulmane, faptul că prin implicare americană, a fost evitată alegerea preferatului Ankarei nu înseamnă că a fost înlăturată posibilitatea de a se încerca din nou, mai ales că majoritatea imamilor au studiile făcute în Turcia.

     O reţea de organizaţii neguvernamentale la Tirana, Pristina, Tetovo etc. răspândeşte propagandă şi publică cărţi care prezintă o perspectivă istorică total nouă cu privire la Albania şi la regiune. Este vorba de o concepţie neo-otomană, potrivit căreia perioada vechii ocupaţii turceşti nu mai este o evoluţie tragică pentru popoarele din regiune, islamizarea este prezentată ca o alegere voluntară a oamenilor şi mai ales că, în anii ulteriori ocupaţiei otomane şi în timpul Războaielor Balcanice, creştinii au comis un genocid împotriva musulmanilor.

     Urmărirea legăturilor, dar şi a surselor de finanţare ale diferitelor asociaţii, diverşilor cercetători, diverselor centre de istorie etc. din Albania, Kosovo şi din oraşe turceşti care se ocupă de această problemă ne conduc către serviciile Ministerului Afacerilor Externe şi ale serviciilor secrete din Turcia.

Infiltrarea în domenii vitale

     În plan economic, sectoarele profitabile ale economiei interne au fost predate de regulă companiilor turceşti, în special celor din anturajul lui Erdogan. Se poate presupune pe bună dreptate că nu are loc doar o spălare de bani, ci şi că procesul de otomanizare a Albaniei şi a altor populaţii de origine albaneză din Balcani se autoîntreţine. Este vorba de resurse asigurate din creşterea importurilor de produse turceşti în Albania datorită regimului preferenţial, din atribuirea unor importante proiecte de producere a energiei electrice din surse hidraulice regenerabile, din predarea în mâinile Turciei a sectorului asigurărilor, a sectorului bancar, a producţiei şi, în principal, a comercializării hidrocarburilor etc.

Cum mâna lungă a Ankarei „atrage cu putere în braţe” Albania

· A doua cea mai mare bancă din Albania este BKT (Banca Kombetare Tregtare – Banca Comercială Naţională), în întregime turcească. Prin intermediul acesteia, Ankara controlează o parte semnificativă din sectorul companiilor de asigurări, unde există o lipsă de transparenţă cu privire la distribuirea acţiunilor.
· În sectorul petrolier, Turcia deţine controlul asupra singurei rafinării mari, cea de la Ballsh, la fel ca şi în sectorul importurilor şi comerţului angro cu combustibil.
· În sectorul militar, până de curând, Turcia deţinea o bază navală la Psha Liman din Vlore, care se presupune că acum va fi preluată de NATO şi SUA. Ankara şi-a exprimat interesul şi pentru aeroportul militar din Kucove, un interes care în prezent slăbeşte tot din cauza implicării NATO.
· Instituţia de învăţământ din subordinea lui Erdogan, MAARIF, a cumpărat New York College din Tirana, pe care îl extinde nu numai la studii universitare, ci şi la niveluri inferioare; grădiniţe, clase primare şi de gimnaziu, licee. La fel la Elbasan şi Shkodra.
· Înfiinţarea de medrese (licee cu internat, chiar şi pentru fete) la Tirana, Shkodra, Kavaje, Elbasan şi Korce. Sute de tineri, chiar şi din familii creştine din mediul rural, optează pentru ele datorită faptului că oferă cazare gratuită. Universitatea Hena e Plote (Luna Plină) aparţine formal comunităţii musulmane albaneze, dar, în esenţă, se află sub administraţie turcească.
· În domeniul sănătăţii, pe lângă marele spital pe care îl construieşte acum la Fier, Turcia mai deţine reţeaua de clinici private American Hospital, unde cuvântul „american” este doar de faţadă. Prin această reţea, pacienţii sunt direcţionaţi către tratamente mai complicate la spitale din Istanbul şi Izmir. Din grup face parte şi canalul TV Abe News.
· Turcia are, de asemenea, controlul absolut asupra marelui combinat siderurgic din Elbasan prin intermediul companiei afiliate turceşti KURUM, care controlează şi centrala hidroelectrică din Saranda.
· Singura companie aeriană din Albania, Air Albania, nu este decât o anexă a Turkish Airlines, ca urmare a donaţiei de avioane turceşti uzate către Albania Airlines, precum şi datorită colaborării în domeniul instruirii personalului şi a facilităţilor financiare acordate, în general, de Turcia.
· Agenţia oficială de presă Anadolu, administrată de stat, are zilnic o ediţie de informaţii şi propagandă în limba albaneză, la fel ca reţeaua de televiziune a regimului, TRT.
· Administraţia publică din domeniile critice este înţesată de absolvenţi ai universităţilor turceşti. Oamenii de ştiinţă care studiază în Occident, inclusiv Garcia, nu se mai întorc în Albania din cauza posibilităţilor reduse de dezvoltare profesională şi a diferenţei de mentalitate. Însă exact invers se întâmplă cu cei care au absolvit universităţi din Turcia şi din Ciprul de Nord.
· Dar elementul de bază îl reprezintă infiltrarea în forţele armate şi în serviciile de securitate. Ofiţerii de rang înalt ai armatei şi poliţiei, precum şi din sectorul critic al antiterorismului, sunt absolvenţi de şcoli turceşti.
· Programul pe termen mediu pentru sectorul de apărare nu prevede doar cheltuieli pentru achiziţia de echipamente, care sunt cele mai evidente. Importante sunt cheltuielile de instruire şi formare continuă a personalului forţelor armate. Nu este o exagerare să spunem că Turcia nu are nevoie de propriile baze militare şi infrastructură la Marea Adriatică, pentru că, de fapt, a luat sub aripa sa forţele armate albaneze, transformându-le într-o anexă a trupelor sale. Un imens mecanism de propagandă şi răspândire a concepţiilor doctrinei Turciei neo-otomane în limba albaneză este întreţinut în Albania şi în restul Balcanilor. Mai ales dacă am analiza dezbaterea publică cu privire la problema delimitării zonelor maritime, am putea constata cu uşurinţă că punctul de vedere al Ankarei a fost adoptat pe deplin în Albania, chiar dacă este contrar principiilor dreptului internaţional şi Convenţiei UNCLOS, la care Albania este parte.
· Sub pretextul urmăririi membrilor reţelei FERO, a imamului Fethullah Gulen, serviciul turcesc MIT are o prezenţă fizică în Albania, Kosovo şi în Macedonia de Nord. Acolo organizează operaţiuni de arestare şi expulzare ca şi cum ar fi teritoriu turcesc.
· Tot obiective strategice implică şi acordul în domeniul educaţiei. Este vorba de consolidarea sentimentului că Turcia a venit pe ţărmul Adriaticii pentru a rămâne. Instituţiile de învăţământ turceşti funcţionează la Tirana şi în alte oraşe încă din 1996. Tot în Albania, cât şi în Macedonia de Nord şi Kosovo, prin instituţia de învăţământ a Turciei MAARIF, Erdogan îşi construieşte propriul sistem educaţional. Conform acordului menţionat anterior, se prevede ca limba turcă, istoria şi noţiuni de cultură turcă să fie incluse chiar şi în învăţământul obligatoriu şi în liceele sistemului public albanez, cu tot ceea ce presupune acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CUPA BĂNEASA EDIȚIA I-A

    Minifotbalul, ca şi alte sporturi de la nivel de amator, a avut de suferit din cauza pandemiei, competiţiile fiind suspendate, dar minifotbalul...

CE AU/ N-AU ÎN COMUN DRAGNEA ȘI NĂSTASE!?

Editorial de Marius Marinescu Amândoi au fost președinți ai PSD. Unul știe introducerile de la cărți, celălalt cuprinsul. Amândoi au făcut pușcărie pentru fapte presupuse a...

Se distribuie pachetele alimentare la Ploiești

    Până pe data de 1 noiembrie 2021, la Ploiești, se distribuie pachetele alimentare, program finanțat din Fondul de ajutor European destinat celor...

Fotbal / Petrolul este lider în Liga 2

    Petrolul 52 Ploiești este noul lider în Liga 2 la fotbal, după ce a învins vineri, pe teren propriu, pe Ripensia Timișoara,...

Săptămână cu accidente rutiere

A intrat cu mașina în semafor, la Câmpina     Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați despre faptul că pe Bulevardul Carol...