joi , 2 aprilie 2020
Home / Actualitate / Tromboliza, tratament salvator în AVC

Tromboliza, tratament salvator în AVC

După producerea unui accident vascular cerebral (AVC), contează orice minut până la începerea tratamentului. O terapie eficientă în acest caz este tromboliza intravenoasă, care este disponibilă în unele spitale de stat din ţara noastră şi de care ar urma să beneficieze tot mai mulţi pacienţi români.
Metodă de tratament de urgenţă în accidentul vascular cerebral (AVC), tromboliza constă în administrarea prin injectare a unor substanţe numite trombolitice, capabile să dizolve cheagul de sânge care blochează circulaţia. Folosită în perioada acută a accidentului vascular cerebral, tromboliza îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi poate preveni lezările ţesuturilor şi organelor.

Pentru ce afecţiuni este INDICATĂ
Tromboliza ca metodă de terapie poate inversa ori reduce efectele adverse în caz de blocaj arterial al creierului (atac cerebral), al inimii (infarct), al plămânului (embolie pulmonară), blocajul arterial sau venos al piciorului (tromboză arterială acută sau ischemia piciorului, bypassuri, catetere sau fistule pentru hemodializă blocate. Substanţa trombolitică are rolul de a dizolva cheagul de sânge şi este cu atât mai eficientă cu cât se administrează mai repede.

Cine poate BENEFICIA de procedură
Deşi o intervenţie salvatoare, tromboliza nu are indicaţii pentru toţi pacienţii. Metoda de tratament se poate aplica doar persoanelor cu vârste de peste 18 ani, cu AVC acut, care nu au suferit hemoragii cerebrale, care nu au tensiunea mai mare de 185/110 şi care nu au glicemia mai mică de 50 mg/dl. Nu poate fi iniţiată în caz de AVC ischemic, dacă pacientul a avut o intervenţie neurochirurgicală în ultimele 3 luni sau dacă suferă de anumite afecţiuni gastrointestinale.

Când se APLICĂ
Tromboliza trebuie iniţiată cât mai curând de la apariţia simptomelor accidentului vascular cerebral, mai exact în primele 3 ore până la cel mult 4 ore şi jumătate, pentru a fi eficientă. Pentru acest lucru, însă, este esenţial ca pacientul sau persoanele din jur să cheme salvarea într-un timp cât mai scurt din momentul în care apar primele semne ale accidentului vascular cerebral: tulburări de vorbire şi de înţelegere, stare de confuzie, tulburări de echilibru şi coordonare, vedere în ceaţă apărută brusc, hemiplagie sau hemipareză (paralizie a unei jumătăţi a corpului). Echipajul din ambulanţă va nota în fişa pacientului ora debutului accidentului vascular cerebral şi dacă a mai existat vreun traumatism după apariţia lui. La spital, medicul de gardă va alerta serviciul de neurologie, radiologie şi laboratorul de urgenţă de sosirea pacientului.

Dr. Cristina Hertea, medic specialist neurolog, clinica Neuroaxis, Bucureşti
Sfatul specialistului
Tromboliza intravenoasă este o procedură terapeutică ce presupune injectarea unei substanţe trombolitice, cu scopul de a dizolva cheagul de sânge care blochează circulaţia sângelui în creier. Aceasta se poate realiza în primele 4 ore şi jumătate de la instalarea AVC, iar principalele criterii de eligibilitate sunt: vârsta de peste 18 ani, prezenţa semnelor şi simptomelor de AVC acut, excluderea hemoragiei cerebrale prin imagistica medicală, tensiunea arterială mai mică de 185/110 înaintea iniţierii procedurii, iar glicemia mai mare de 50 mg/dl. Conform protocoalelor Ministerului Sănătăţii , criteriile de neeligibilitate absolută sunt: istoric al pacientului de hemoragie cerebrală, existenţa unui AVC ischemic, a unui traumatism cranian sever sau a unei intervenţii neurochirurgicale în ultimele 3 luni, tumora cerebrală, suspiciunea sau existenţa unei aorte disecate sau a endocarditei infecţioase. De asemenea, există contraindicaţii legate de afecţiuni gastrointestinale, cum ar fi hemoragie gastrointestinală mai recentă de 3 săptămâni, varice esofagian, pancreatită acută, cancer de tract gastrointestinal neoperat, contraindicaţii legate de coagulopatii.

Distribuie:

Check Also

Cât poate supravieţui coronavirusul pe telefon

Un om îşi atinge telefonul, în medie, de 2.617 ori într-o zi, iar COVID-19 poate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *