5.7 C
Ploiești
vineri, 9 decembrie, 2022
Acasă Tara de dincolo de tara Trei PPCD-iști în hora penalilor Partidului „ȘOR”

Trei PPCD-iști în hora penalilor Partidului „ȘOR”

După a șasea și a șaptea săptămână de proteste, dar mai ales după comportamentul tot mai agresiv, dincolo de limita legală, al protestatarilor, asmuțit de înșiși organizatorii protestelor, zelul apărătorilor libertății întrunirilor în raport cu hoaspele aduse de partidul „ȘOR” în centrul Chișinăului s-a mai ofilit, chiar s-a stins. Doar PSRM și presa cumpărată mai scapă fie o declarație răsuflată, fie o imagine ușor trucată despre acțiunile poliției, care încearcă să potolească agresivitatea tamazlâcului șorist sau acțiunile provocatoare ale organizatorilor de proteste, care încurcă dreptul la opinie și libera circulație cu violența, instigarea la ură, dezordinea și încălcarea legii. Cine sunt de fapt aceștia, organizatorii protestelor?

Din proteste în proteste, cu tot mai multe contravenții
Și în a șaptea duminică, pe 30 octombrie, „fruntașii” partidului „ȘOR” nu și-au trădat „tradiția” și au adus lume la proteste, având aceleași revendicări și lozinci – demisia actualei guvernări și alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. Decât că în această duminică au suferit un eșec și mai pronunțat decât duminica trecută și săptămâna ce s-a scurs, când forțele de ordine au anihilat protestul din fața Procuraturii Generale, iar puținii protestatari au plecat acasă, abandonând corturile și lăsând mizerie în fața instituției și în preajmă. În lipsa mascotei șoriștilor, Marina Tauber, pe care, la nici o săptămână de la eliberarea sa sub control judiciar, Curtea de Apel Chișinău a plasat-o din nou în arest la domiciliu, organizatorii au decis să testeze răbdarea autorităților cu noi provocări. De astă dată aceștia au recrutat, la preț mai ridicat, un număr mai mare de persoane și tineri cu constituție atletică în scopul destabilizării situației și ruperii cordonului de poliție. Mai mult chiar, printre racolați chiar foști angajați ai forțelor de ordine, având menirea să dea persoanelor din mulțime indicații coordonatoare de destabilizare a situației și spargere a cordonului poliției. E drept că Asociația Veteranilor și Pensionarilor Poliției de Frontieră s-a disociat de acțiunile celor care se dau drept veterani ai forțelor de ordine și membri ai organizației. „Asociația este o organizație apolitică, din acest motiv nu vom tolera declarațiile unor persoane, care nici nu sunt membri, însă își prezintă poziția personală în numele organizației, ponegrind și defăimând în acest fel imaginea Asociației”, se spune într-un comunicat al organizației făcut public în chiar seara aceleiași zile.
Protestul din 30 octombrie s-a „remarcat” printr-un număr mai scăzut de participanți (3.800, conform poliției, versus 65.000 potrivit organizatorilor protestelor) și un record al persoanelor reținute și documentate pentru încălcarea legii – circa 80 de protestatari și indivizi certați cu legea. Chiar în debutul protestelor au fost scoase din mulțime și conduse la Inspectoratul de poliție pentru documentare 28 de persoane despre care poliția avea informații că au fost recrutate pentru destabilizare și instigare la ură, numărul lor treptat crescând la 51. Ulterior, numărul reținuților a ajuns la 79 de persoane. Asta după ce protestatarii, în intenția de a ajunge în Piața Marii Adunări Naționale și instigați de organizatori, nu s-au conformat solicitărilor de a debloca bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și a mărșălui spre centru pe strada lăturalnică București, cum
le-au recomandat reprezentanții poliției și ai administrației publice locale, ci dimpotrivă, au încercat să rupă cordonul de polițiști, au atacat forțele de ordine cu ouă, prezervative, insulte și obiecte contondente. Printre cei reținuți și conduși la IGP pentru documentare s-au numărat și principalii organizatori – președintele și vicepreședintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu și Victor Perțu, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, secretarul fracțiunii Partidului „ȘOR” din Parlament, Iurie Kuznețov, consilierul municipal Chișinău Valerii Klimenko ș.a. Înainte de lăsarea amurgului de pe scena improvizată s-a anunțat sfârșitul protestului, iar cei care mai rămăseseră să aștepte eliberarea reținuților au fost îndemnați să urce în transport și să meargă pe la casele lor. De astă dată fiind abandonată și „tradiția” corturilor.

Cine sunt adevăratele fețe ale protestelor PP„ȘOR”  
Protestele Partidului „ȘOR” sunt dirijate, incontestabil, de hoțul fugar Ilan Shor. Local, ele sunt orchestrate de valeți cu „schelete ascunse în dulapuri”. Unii dați în căutare pentru împrumuturi neîntoarse, alții datori cu sute de mii chiar lui Shor. Liderii cei mai radicali sunt cunoscuta deja mascotă Marina Tauber, dar și figuri controversate, ce răspund de menținerea spiritului protestatar viu duminică de duminică, de ordinea în „Orășelul Schimbării”, ce a sucombat între timp. Oricât ar fi de straniu, trei dintre aceștia, Dinu Țurcanu, Radu Bușilă și Roman Nicoară, sunt foști membri PPCD și apropiați ai lui Iurie Roșca. Alți doi, Chim Molodean și Valerii Klimenko, au avut probleme cu justiția. Majoritatea dintre ei dețin arme de foc.
Cu Marina Tauber lucrurile sunt foarte clare pentru presă și opinia publică. Mai puțin limpezi pentru justiția de la Chișinău, care pare că are de gând să țină la naftalină dosarul dânsei tot atâția ani ca și al idolului său, Ilan Shor. Până a se lansa în politică în 2016, șase ani a fost președinta Federației de Tenis din Moldova, ulterior fosta colegă de școală a lui Shor devine vicepreședinte a PP „ȘOR”. Figurează, printre „actorii” centrali în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului – alături de alți acționari ai BC „Unibank”, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Shor. În ultimele declarații de avere indică datorii de 1,75 mln. lei către Ilona Shor (mama vitregă a lui Shor) și 350 mii de lei către colegul de parlament Vadim Fotescu. În schimb declară constant mii de euro și dolari primiți la zile de naștere sau la „sărbătorile de iarnă”. În afară de cauzele penale ce țin de frauda bancară, a mai fost pusă sub învinuire pe alte două capete de acuzare: acceptarea cu bună știință a finanțării PP„ȘOR” din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului financiar al formațiunii în intenția de a ascunde volumul mijloacelor acumulate și celor utilizate. În legislativ și-a câștigat „reputația” de cea mai scandaloasă doamnă.

Dinu Țurcanu, PPCD-ist magnific sau lider șorist?Oficial, „conducător” al protestelor partidului „ȘOR” este președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Împreună cu Chim Molodean a notificat, la 16 septembrie curent, Primăria Chișinău despre manifestații, precizând că ele vor purta un caracter „non-stop și pașnic, respectând legislația în vigoare”. Tot ei au fost împuterniciți „să conducă acțiunea și să comunice cu organele necesare, să asigure și să răspundă pentru buna ei desfășurare”.
Figură centrală a protestelor, Țurcanu devine membru al PP „ȘOR” în 2019, după ce Roșca a scufundat PPCD-ul în mlaștina filozofiei dughiniste, participând la alegerile locale pentru Consiliul raional Orhei. Saltul într-o formațiune mai profitabilă îi asigură funcția de consilier, iar în noiembrie e ales președinte al raionului. Până atunci se prezenta „persoana nr. 2 în ierarhia PPCD”, dar și unul dintre cei „7 magnifici” ai formațiunii – o echipă de tineri pregătită pentru alegerile parlamentare din iulie 2009, ce nu ajunge în legislativ. Devine consultantul netitular al lui Iurie Roșca la Parlament, în 2009 aliniindu-se deschis PPCD-ului și declarându-se unionist și pro-european. După ce în trei rânduri (2009, 2010 și 2014) nu ajunge deputat, dispare un timp din viața politică. Dar în octombrie 2018 Țurcanu cheamă în judecată Procuratura Anticorupție, solicitând ridicarea sechestrului și restituirea a 5.510 euro, bani ridicați de procurori în cadrul perchezițiilor la sediul Fundației pentru Democrație Creștină, a cărui colaborator era (cauză penală intentată pe numele lui Iurie Roșca). Țurcanu motiva că banii sunt „economii din salariu”. Cererea e respinsă ca neîntemeiată în februarie 2019 de Judecătoria Chișinău și în octombrie același an de Curtea de Apel Chișinău. Dinu Țurcanu mai figurează ca fondator și director al firmei „Vidicom Farm SRL”, specializată în servicii de înfrumusețare (frizerii și cabinete de cosmetică), comerțul cu amănuntul a băuturilor alcoolice și produselor de tutun, având adresa juridică în sediul aceleiași Fundații a lui Roșca. A fost tras la răspundere penală de două ori, depistat în stare de ebrietate la volan. Responsabil pentru buna desfășurare a protestelor, pe 30 septembrie încearcă să intre, alături de protestatari, în curtea Președinției spre „a periclita activitatea instituției”. Împiedicat de polițiști, Țurcanu i-a înjurat, mai folosind cuvinte obscene și la adresa delegației UE, venită la președinție, pentru care este reținut și i se întocmește proces verbal. Reținerea din ultima duminică este a doua, a treia fiind deja pasibilă de dosar penal.

Alți doi colegi, coborâtori din PPCD
Nu sunt rupți de la icoane nici ceilalți doi colegi de PPCD ai lui Dinu Țurcanu – așa-zisul primar al „Orășelului Schimbării”, Radu Bușilă, și Roman Nicoară, președinte de organizație teritorială.
Radu Bușilă devine membru al PPCD în 2004, iar în 2011 ajunge unul dintre cei 15 vicepreședinți ai formațiunii, după ce Iurie Roșca cedează funcția de lider. În același an este candidatul PPCD la funcția de primar al Chișinăului, obținând un scor de numai 0.36%. Aderă la echipa PP „ȘOR” tot în 2019, devenind consilier municipal și raional de Orhei. În paralel, din 2020, mai exercită interimatul de primar al comunei Piatra, Orhei, prin votul consilierilor locali, după ce fostul primar, Mariana Țugui, a decedat în urma unui accident de circulație. În același an își depune mandatul de consilier municipal pentru a candida în cadrul alegerilor locale noi, fiind ales din primul tur deja primar sadea al comunei Piatra. Asta în pofida faptului că și imaginea sa politică e pătată de un dosar penal. Date de pe portalul instanțelor de judecată îl arată ca un infractor pe cauză de violență în familie, fiind acuzat că și-a agresat de mai multe ori soția și fiica minoră. Încă în 2015-2016 pe numele lui au fost intentate mai multe procese contravenționale, pe care le-a contestat în repetate rânduri, iar în 2018 instanța emite o ordonanță de protecție la solicitarea fostei deja soții a lui Bușilă, acestuia fiindu-i aplicată interdicția de a se apropia de cele două și de a comunica cu ele pentru o perioadă de trei luni.
Ultimul PPCD-ist, Roman Nicoară, și dânsul unul dintre liderii ce se produce deseori cu discursuri pe scena protestelor, e prezentat pe site-ul PP „ȘOR” ca președinte al organizației teritoriale Florești, deși e originar din Sărătenii Vechi, Telenești. S-a manifestat activ din primele zile de proteste, postând clipuri video pe rețelele de socializare, chemând oamenii să vină la acțiunile șoriștilor. Poartă și dânsul în cârcă un dosar penal, intentat în SUA, unde a stat câteva luni în detenție. Ajuns acolo prin programul de studenți „Work and Travel”, a călcat pe aceeași greblă ca și Radu Bușilă – și-ar fi bătut concubina, care l-a reclamat autorităților.Deși PP „ȘOR” și liderul său Ilan Shor sunt catalogați în prezent ca apropiați ai Moscovei, toți trei au un trecut legat mai mult de România. Între 2000-2004 Dinu Țurcanu studiază la Universitatea din Craiova, în 2005 urmând și un curs de studii NATO la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Radu Bușilă și-a făcut studiile superioare la Academia de poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Și Nicoară a făcut studii în România, participând și la diverse tabere organizate pentru studenții basarabeni.
Cum pentru a descrie „fețele” și altor penali – Klimenko, Kuznețov, Verejanu, Molodean ș.a. – ne-ar trebui tomuri întregi de pagini, ne oprim aici. În speranța că măcar justiția de la Chișinău le va completa dosarele. Dacă nu e și ea mână-n mână cu penalii din stânga Prutului. Dar despre ea, justiția de la Chișinău, în numărul următor.

Articol de Nicolae Misail

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Centrul de Zi ECHINOX Ploiești pentru persoanele adulte cu dizabilități

Consiliul Județean Prahova și-a dat acordul pentru înființarea Centrului de Zi ECHINOX Ploiești pentru persoanele adulte cu dizabilități și includerea acestuia în organigrama Direcției...

Donează pentru copiii la care Moș Crăciun nu ajunge

PAROHIA SFÂNTUL GHEORGHE NOU PLOIEŞTI, Str. Boldescu Nr. 1 PRAHOVA Cod fiscal 13848321 Cont RO49RNCB0205143001350001 BANCA BCR PLOIEŞTI Pr. Paroh Oprea Gabriel Tel: 0732995501 Mail: goprea70@gmail.com

Fotbal / Petrolul părăsește Cupa României

Petrolul Ploiești părăsește ediția din acest an a Cupei României la fotbal, după ce a pierdut ultimul joc din Grupa A, 0-1 cu FC...

A provocat un accident rutier pe strada Cameliei și s-a ales cu dosar penal

Polițiștii rutieri din cadrul Biroul Rutier Ploiești au fost sesizați despre faptul că pe strada Cameliei din municipiu s-a produs un accident rutier soldat...

Situație oarecum hilară, la Ploiești, privind fosta Casă a Căsătoriilor

În urmă cu o lună, Consiliul Local Ploiești și Consiliul Județean Prahova au prorogat două hotărâri privind exercitarea sau nu a dreptului de preemțiune...

Cel mai valoros diamant vândut vreodată la o licitaţie

Recordul anterior la preţul pe carat pentru un diamant roz, de 2.656.909 de dolari (pentru Winston Pink Legacy, de 18,96 carate, vândut în 2018),...