17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Ocolul Pamantului Tragedia unor regimuri corupte

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini.
Actuala rundă de violenţă începe cu corupţia palestiniană. Corupţia are multe versiuni, iar cea de faţă are de-a face cu amânarea la nesfârşit a alegerilor palestiniene de către preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. În săptămânile care au urmat deciziei sale, Hamas a căutat modalităţile de a-şi dovedi influenţa asupra întregii populaţii palestiniene. Hamas e un start-up, o companie urmărind să-şi conserve puterea politică, cea care le va oferi membrilor ei bani şi influenţă asupra împrejurimilor. Prin urmare, această rundă de violenţă nu are de-a face cu ocupaţia şi nici cu libertatea religioasă. Are de-a face cu modul în care o conducere coruptă face tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi păstra puterea şi influenţa, scrie Nimrod Dweck (cofondator al Darken, „cea mai mare mişcare civică din Israel, reprezentând majoritatea moderată”), pentru The Jerusalem Post, într-o ediţie recentă.

După ce Abbas a amânat pe termen indefinit alegerile palestiniene, temându-se că Fatah va pierde puterea, violenţa a crescut în intensitate. Lumea se aştepta ca Fatah să piardă acele alegeri, primele organizate după aproximativ un deceniu. Hamas nu avea cum să nu câştige, ca şi alte partide independente mai noi. Pentru Fatah, pierderea puterii înseamnă pierderea abilităţii sale de a plăti zecile de mii de susţinători ai Fatah care sunt angajaţi de Autoritatea Palestiniană. E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini.
În consecinţă, Hamas a decis să se facă remarcată. Cum? Prin violenţă. Ştiind că Israelul va trece la represalii, făcând-o astfel să pară puternică. În Cisiordania, s-a tras înspre oameni nevinovaţi care aşteptau autobuzul în staţie. Înjunghieri, aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov: toate acestea se întâmplau frecvent în Cisiordania.
Între timp, în Israel, o dispută imobiliară în cartierul Sheikh din Ierusalimul de Est, unde toţi locuitorii deţin sau sunt eligibili pentru cetăţenia israeliană (act de identitate albastru), se soldase cu un verdict al tribunalului districtual. Mai multe familii urmau a fi evacuate, iar proprietarii, evrei care cumpăraseră imobilele, urmau să-şi exercite dreptul de proprietate după cum credeau ei de cuviinţă. Localnicilor nu le-a plăcut decizia, dar nici altora, care consideră că ea serveşte drept provocare ce periclitează echilibrul delicat din Ierusalimul de Est. Dar o hotărâre legală există, iar noi suntem cetăţeni care respectă legea, respectă statul de drept şi autoritatea judiciară. A o ignora înseamnă anarhie. Cu toate acestea, au început manifestaţii contra verdictului.
Pe de altă parte, pentru a complica lucrurile şi mai mult, nişte arabi din Ierusalim au lovit un tânăr ultraortodox într-un tren, au filmat incidentul şi l-au pus pe TikTok, unde a ajuns viral. Toţi cei implicaţi au fost arestaţi şi condamnaţi. Atât acest incident, cât şi manifestaţiile din Sheikh Jarrah au constituit pretextul de care avea nevoie dreapta evreiască radicală. Conduşi de parlamentarul extremist Itamar Ben-Gvir, ei s-au dus în Sheikh Jarrah şi au demonstrat în favoarea controlului evreiesc asupra pământului, cerând toleranţă zero pentru actele de violenţă ocazională şi solicitând ca arabii să se supună legislaţiei israeliene. Această provocare le-a servit extremiştilor din ambele tabere şi toată lumea a luat-o razna.
Hamas a exploatat situaţia şi, împreună cu aliaţii ei din Mişcarea Islamică din Israel, a decis să radicalizeze lucrurile. Ultimele câteva săptămâni au reprezentat luna Ramadanului, şi ceea ce ar fi trebuit să fie o mare sărbătoare care celebrează respectul şi viaţa în comun a musulmanilor şi evreilor s-a transformat în terenul unui joc politic. Timp de mai multe nopţi, după rugăciunile de la moscheea al-Aqsa, tineri palestinieni au început să arunce cu pietre şi petarde în poliţişti. Trebuie puse întrebările de ce au intrat ei în moschee cu petarde? Cărui scop i-au servit aceste revolte? Când poliţia a trecut la represalii, ei s-au baricadat în moschee. Poliţia a reacţionat în forţă. A fost cea mai bună idee? Probabil că nu.
Invocând necesitatea unui răspuns la o „agresiune” contra moscheei al-Aqsa şi a cartierului Sheikh Jarrah, Hamas a decis să lanseze rachete asupra Ierusalimului şi a altor oraşe. Israelul a declanşat represaliile, Mişcarea Islamică din Israel a început să incite populaţia. Revolte, evrei linşaţi, sinagogi şi instituţii arabo-evreieşti incendiate de arabi. Toate acestea în vreme ce peste 2000 de rachete erau lansate împotriva Israelului. Peste trei milioane de oameni nu pot să meargă la muncă, la şcoală sau în vacanţă – trebuie să stea lipiţi de adăposturile lor anti-bombardament, în caz că le au. Sirenele urlă în nord, la graniţă cu Libanul. Hezbollah şi organizaţii palestiniene libaneze încearcă să inflameze frontiera nordică. Sunt lansate rachete şi gardul de frontieră e compromis.
În Iordania, câteva mii de manifestanţi pro-palestinieni încearcă să treacă forţat graniţa cu Israelul. Bilanţul morţilor ia amploare. Israelieni, atât evrei, cât şi arabi, sunt omorâţi de rachetele Hamas şi în revolte. Palestinienii – atât luptători Hamas, cât şi civili – sunt ucişi cu zecile. Aşa arată războiul. Aşa se desfăşoară o tragedie. Acesta e preţul corupţiei şi al setei de putere, al radicalizării şi al extremismului.
Propaganda palestiniană mondială cere dreptate pentru Palestina. Unii revendică un singur stat. Alţii cer desfiinţarea Israelului. Alţii nu vor decât să se termine cu violenţa. Palestinienii ar trebui să aibă propria lor ţară, aici nu încape nicio îndoială. Dar, dacă voi vreţi dreptate, mai întâi spuneţi-le conducătorilor voştri să înceteze definitiv cu violenţa. Spuneţi-le familiilor voastre şi verilor voştri să se revolte împotriva corupţiei şi să ceară o democraţie care să le asigure drepturi civile pe propriile lor pământuri. Povestea, de data aceasta, nu este despre Israel. E despre conducerea palestiniană coruptă, bună de nimic. E despre Hamas şi Autoritatea Palestiniană, care tot continuă să mărească miza, imaginându-şi că, de data aceasta, pariul va da roade. Ele riscă să distrugă ţesutul vieţii evreieşti şi arabe în Orientul Mijlociu. Moderaţii ar trebui să se opună unei asemenea conduceri.
În Israel, noi demonstrăm de mai bine de un an contra guvernului nostru corupt şi e posibil să vedem o schimbare. Aţintiţi-vă mânia către conducerea voastră, cereţi schimbare pe plan intern şi daţi-i afară pe cei care optează pentru violenţă şi măsuri antidemocratice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Oradea vs Câmpina sau dezvoltare vs încremenire în timp

Primăria Oradea are în execuție sau în faza de proiectare mai multe proiecte de mobilitate urbană, finanțate din fonduri europene, prin care se realizează...

🔥CINE ARE DE CÂȘTIGAT DIN FAKE NEWS? CÎMPINENII, ÎN NICIUN CAZ.

Este greu să urnești lucrurile în țara asta. Iar atunci când o faci, te lovești de interese meschine și de rea intenție. Doar așa...

GRIJA FAȚĂ DE COPILUL DIN NOI

Mă descopăr tot mai copil. Nu pentru că aş fi naivă (sunt oricum) şi aş face prostii (fac oricum). Ci pentru că am devenit...

Petrolul Ploiești a plecat în cantonament, în Turcia

După două săptămâni în care pregătirile s-au desfășurat la Ploiești, petroliștii au plecat în Turcia, acolo unde se vor antrena până pe data de...

Galina Dodon a primit oficial statut de învinuit

Galina Dodon, soția fostului președinte al republicii Igor Dodon, a primit oficial statut de învinuit în dosarul în care este vizat și soțul ei,...

Primul ghiozdan continuă și-n anul școlar următor

Cum era de așteptat, programul „Primul ghiozdan”, prin care administrația locală le oferă, cu titlul gratuit, rechizite copiilor din clasa I, va continua și...