Bronşita
Într-un litru de vin de casă şi un litru de tescovină se pun 30 de sâmburi de nuci verzi. Se lasă astfel timp de o lună, fiind apoi strecurate. Se consumă de trei ori zilnic câte un păhărel, cu 30 de minute înainte de masă.
Dureri de cap
Se pun flori de soc mărunţite în vin, şi după 15 minute, se aplică pe frunte.
Pentru dureri de gât şi un somn liniştit
Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de ananas şi 400 ml de vin clocotit. Se răceşte o oră. Apoi se strecoară. Se consumă zilnic câte o ceaşcă, de patru ori pe zi, cu câteva minute înainte de masă.
Infuzia poate fi folosită cu succes şi în caz de bronşită, răceală, strănut. În locul fructului, poate fi folosit praful obţinut din rădăcinile pisate al plantei.
Eliminarea mirosurilor neplăcute din gură
În 500 ml vin roşu se pun la înmuiat 2 linguri pline de mentă. După ce este ţinut într-un loc răcoros şi întunecos timp de o săptămână, amestecul se strecoară şi se foloseşte de câteva ori pe zi, pentru gargară.
Tuse
Într-un litru de vin alb vechi se dizolvă un pahar de miere. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, înainte de masă.
Hipoacuzie
Se toarnă o cană de vin de butuc într-un litru de apă. Se pune apa să fiarbă la foc moale şi când încep să iasă aburi, bolnavul îşi ţine capul deasupra vasului astfel ca aburii să intre în urechi, pe rând. Procedurile se fac pe parcursul a 15 seri. Medicul naturist elveţian Johan Konzile susţine că procedeul dă rezultate excelente.
Inflamarea prostatei
Într-un litru de vin alb se înmoaie 10 căţei de usturoi pisat. Se lasă 3 ore să macereze. Doza este pentru două zile.
Inflamarea ochilor
Se înmoaie un miez de pâine albă într-un vin curat de casă, aplicându-se apoi seara pe ochi. Se poate improviza şi un pansament uşor.
Migrena
Se fierb timp de 3 minute, în 300 ml de vin alb, 3 frunze de pelargonie şi 3 frunze de muşcată sălbatică. După răcire, se bea de trei ori pe zi, câte un păhărel.