11.3 C
Ploiești
vineri, 24 septembrie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Terapia condimentelor (II)

Terapia condimentelor (II)

Piperul (Piper Nigrum)

Este regele neîncoronat al condimentelor. În toată lumea sunt consumate anual tone de piper, de diferite feluri: negru, alb, cu bobul lung, roșu etc. În mod tradițional, la noi se folosește piperul negru, motiv pentru care deocamdată ne vom ocupa numai de el. Adăugat în mâncare, mai ales pe timp de iarna, piperul negru este un adevărat elixir. El pune în mișcare și digestia cea mai leneșă, face sângele să circule mai bine și ne încălzește corpul. Toți cei care au probleme cum ar fi indigestia frecventă, balonarea (produsă mai ales de contactul cu frigul), infecțiile frecvente în gât, ar trebui să folosească acest condiment. Că plantă medicinală, piperul negru este extrem de puternic în tratarea câtorva afecțiuni.

– Infecțiile în gât, guturaiul – În aceste afecțiuni, puține leacuri sunt atât de puternice ca piperul negru. Într-o cană de ceai fierbinte (nu contează de care, poate fi busuioc, mentă, cimbrișor etc.) se pun 2-3 vârfuri de cuțit de piper negru. Se lasă câteva minute, după care se bea cu înghițituri mici. Efectele sunt aproape imediate: gâtul se descongestionează, nările se desfundă, o fierbințeală plăcută se răspândește în întreg corpul.
– Tusea – Se pun într-o jumătate de litru de rachiu tare sau, mai bine, de spirt alimentar diluat cu apă, 4 linguri de piper negru măcinat, după care se lasă la macerat minimum 5 zile. Preparatul obținut în acest mod se filtrează, după care se administrează astfel: se pune o linguriță de macerat într-un pahar cu apă și se amestecă. De câte ori simțim nevoia să tușim, luăm câte o înghițitură mică. Terminațiile nervoase a căror iritare generează tusea vor fi în acest fel pur și simplu anesteziate, iar gâtul va fi dezinfectat.
– Sensibilitate la frig – Vreme de o săptămână nu consumați deloc hrana rece (mai ales de la frigider) și la fiecare masă consumați 2-3 vârfuri de cuțit de piper negru măcinat.
– Reumatismul – Cu o plămădeală de piper negru în rachiu, obținută la fel ca cea de la tuse, masați zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru încălzește articulațiile și le face să fie mai elastice, calmând durerile reumatice. Tratamentul este eficient mai ales atunci când este frig și umezeală afară.
– Astenia – Venirea sezonului rece și lipsa de lumina ne fac pe mulți dintre noi să devenim inactivi, să evitam excesiv de mult ieșirile afară, „paralizându-ne” parcă inițiativă. Poate părea greu de crezut, dar câteva doze de piper ne vor încălzi și la propriu și la figurat, lecuindu-ne pe dată. Introduceți la fiecare masă o doză de piper negru cât de mare puteți suporta (nu trebuie să apară jena digestivă sau alte stări de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rând, iar efectele sale sunt miraculoase.

Precauții: Piperul negru poate agrava afecțiuni cum ar fi: gastrita hiperacidă, hipertensiune, stările de nervozitate. În aceste afecțiuni va fi deci administrat cu prudență. Este contraindicat în stările inflamatorii acute și în hipertensiune grava.

Scorțișoară (Cinnamonum ceylanici)

     Este un arbore originar din insula Ceylon (Sri Lanka), a cărui scoarță are un parfum cu totul și cu totul special, fiind recoltată de secole pentru a fi adusă în Europa. Este folosită încă din Evul Mediu pentru întărirea inimii, combaterea gripei, ca afrodisiac și pentru tratarea durerilor interne. La noi în țară era introdusă de poticărași (nume dat în Transilvania farmaciștilor) în toate remediile administrate contra colicilor gastrice și abdominale. Iată afecțiunile în care se folosește cu succes scorțișoară.

– Probleme circulatorii și cardiace – Se iau în fiecare zi, dimineața și seara, două vârfuri de cuțit de scorțișoară cu miere lichidă. Acest tratament are și efecte reglatoare asupra activității sistemului nervos.
– Sughit, spasme digestive – Peste trei vârfuri de cuțit de pulbere de scorțișoară se toarnă un pahar de apă fierbinte. Se lasă puțin la infuzat, după care se consuma cu înghițituri mici. Acțiunea sa binefăcătoare este promptă.
– Sângerări ale gingiilor – Se face o infuzie concentrată din o linguriță scorțișoară și o cană de apă fierbinte. Se fac cu acest preparat clătiri ale gurii de două ori pe zi.
– Dereglări ale apetitului – Se fac cure cu salată de fructe și cu dulciuri ușoare în care se adaugă scorțișoară. Aceste dulciuri sunt foarte agreate de cei cu apetit slab, iar pe mâncăcioși îi temperează.

www.terapii-naturiste.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CUPA BĂNEASA EDIȚIA I-A

    Minifotbalul, ca şi alte sporturi de la nivel de amator, a avut de suferit din cauza pandemiei, competiţiile fiind suspendate, dar minifotbalul...

CE AU/ N-AU ÎN COMUN DRAGNEA ȘI NĂSTASE!?

Editorial de Marius Marinescu Amândoi au fost președinți ai PSD. Unul știe introducerile de la cărți, celălalt cuprinsul. Amândoi au făcut pușcărie pentru fapte presupuse a...

Se distribuie pachetele alimentare la Ploiești

    Până pe data de 1 noiembrie 2021, la Ploiești, se distribuie pachetele alimentare, program finanțat din Fondul de ajutor European destinat celor...

Fotbal / Petrolul este lider în Liga 2

    Petrolul 52 Ploiești este noul lider în Liga 2 la fotbal, după ce a învins vineri, pe teren propriu, pe Ripensia Timișoara,...

Săptămână cu accidente rutiere

A intrat cu mașina în semafor, la Câmpina     Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați despre faptul că pe Bulevardul Carol...