10.5 C
Ploiești
sâmbătă, 16 octombrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Taxe ciudate introduse în ţări din întreaga lume

Taxe ciudate introduse în ţări din întreaga lume

     Istoria civilizației a văzut multe taxe și legi ciudate, dintre care unele s-au păstrat până în ziua de astăzi și altele au fost înlocuite cu unele cel puțin la fel de bizare.

     Probabil că nu ai mai auzit niciodată de aceste legi din toată lumea, dar unele au fost introduse din motive rezonabile, pe când altele nu au o explicație logică.

Taxa pe servicii medicale (Austria)

     Alpii austrieci sunt locul perfect în care se strâng iubitorii de ski de toate tipurile, de la începători până la profesioniști și în mod deloc surprinzător, turiștii care nu sunt foarte stăpâni pe skiurile din dotare ajung prin spitale cu fracturi și alte răni. Din acest motiv, guvernul a decis să introducă o taxă specială pe servicii medicale în taxa normală de turism, iar aceasta nu este același lucru cu asigurarea medicală de călătorie. Pentru această taxă nu există o sumă fixă și ea este colectată de fiecare hotel în parte.

Taxa pe bețișoare (China)

     În fiecare an, China produce aproximativ 45 miliarde de bețișoare de unică folosință și pentru acest lucru sunt tăiați aproximativ 25 milioane de copaci. Drept urmare, guvernul chinez a intrat în panică din cauza defrișărilor ce distrug mediul înconjurător, iar în 2006 a fost introdusă taxa de 5% pe bețișoarele de unică folosință. Autoritățile consideră că această măsură de prevenție va încuraja populația să folosească mai mult bețișoarele refolosibile decât pe cele tradiționale.

Taxa pe covrigi (New York, SUA)

     New York-ul are o taxă specială ce se aplică covrigilor care nu sunt consumați ca atare. Adică orice covrig este feliat sau servit cu un topping costă automat cu cel puțin 8 cenți în plus. Pe deasupra, taxa se aplică și oricărui covrig cumpărat și consumat în incinta magazinului. Pentru a evita plata acestei taxe, poți cumpăra un covrig simplu pe care să ți-l prepari cum vrei acasă.

Taxa pe grăsime (Japonia)

     Faimoasa „Metabo Law” din Japonia cere ca bărbații și femeile între 40-75 ani să își măsoare talia la un specialist în fiecare an și dacă aceasta depășește 85 cm pentru femei și 90 cm pentru bărbați, ei să plătească o anumită taxă. Aceasta a fost introdusă pentru a preveni obezitatea și răspândirea diabetului.

Taxa pe nuci și alune decojite (Anglia)

     În Anglia, este mai ieftin să cumperi nucile și alunele în coajă, pentru că celor decojite, coapte și sărate li se aplică o taxă cu 20% valoare adăugată. Cu toate acestea, legea nu se aplică și arahidelor în coajă, dacă acestea sunt crude și nesărate.

Taxa pe distracție (India)

     O ieșire la cinematograf în India te costă destul de mult, deoarece trebuie să plătești o taxă ce se aplică pe biletele la film, orice spectacol, expoziție, parc de distracții și alte activități amuzante. Valoarea acesteia variază în funcție de regiune de la 5 până la 28%, în funcție și de tipul divertismentului.

Taxa pe jocurile de cărți (Alabama, SUA)

     Alabama este singurul stat din America unde ești taxat pentru cumpărarea unui pachet de cărți. Pentru fiecare pachet trebuie să plătești 10 cenți în plus, iar vânzătorul trebuie să aloce 1 dolar plus o taxă anuală de 3 dolari. Această taxă se aplică însă doar pachetelor care cu 54 de cărți sau mai puține.

Taxa pe junk-food (Ungaria)

     Această taxă a fost introdusă în anul 2011 și este pusă pe pachetele de alimente care au o cantitate mare de sare și zahăr, precum chipsuri, biscuiți, prăjituri, sucuri și energizante. În mod oficial, ea se numește „Public Health Product Tax” și este în jur de 20 cenți pe fiecare produs. Guvernul speră ca prin această măsură să promoveze un stil de viață sănătos și să forțeze cetățenii să mănânce mai adecvat. În mod surprinzător, metoda pare să funcționeze, întrucât aproape 73% dintre consumatori au redus consumul de produse junk-food.

Taxa pe soare (Insulele Baleare)

     Insulele Baleare primesc anual aproximativ 11 milioane de turiști, ceea ce înseamnă o mare presiune pe resursele locale, așa că în 2016 a fost introdusă o nouă taxă turistică, aceea pe soare. Ea se aplică tuturor turiștilor care vizitează Majorca, Menorca, Ibiza și Formentera, având valoarea cuprinsă între 2 și 4 dolari pe zi. Banii adunați din această taxă sunt folosiți pentru a îmbunătăți infrastructura turistică, curățarea plajelor, a zonelor protejate și refacerea echilibrului ecologic.

Taxa pe umbră (Conegliano, Italia)

     Restaurantele și vânzătorii stradali din Conegliano, un oraș din Italia cunoscut pentru al său prosecco sec, trebuie să plătească 100 de dolari pe an dacă au semne sau copertine ce fac umbră pe stradă. Taxa a fost creată în 1993 și trebuia aplicată în toată țara, dar a fost acceptată doar aici și după implementarea ei majoritatea micilor afaceriști au optat doar să își retragă corturile.

Taxa pe bronz artificial (SUA)

     Înepând cu anul 2010, orice american se duce la solar trebuie să plătească în plus 10% din costul procedurii. Această taxă se aplică oricărui studio care nu este condus și nu are servicii supervizate de un medic, iar principalul său scop este de a combate cancerul de piele.

Taxa pe gazele făcute de vite (Estonia)

     Deși sună ridicol, taxa pe gazele făcute de vite chiar există în Estonia și prin ea se încearcă prevenirea poluării și reducerea efectului de seră. Ideea este că atunci când o singură vită digeră iarbă, produce în medie 350 l de metan și 1500 litri dioxid de carbon pe zi. Conform mai multor estimări, această cantitate reprezintă 15-25% din emisiile totale de gaze.

Taxa pe tatuaje și piercing (Arkansas, SUA)

     Arta tatuajelor devine din ce în ce mai apreciată în America și se estimează că 35% din cetățenii americani cu vârste cuprinse între 18-29 de ani au cel puțin un tatuaj, deci nu mai este de mirare pentru nimeni că guvernul încearcă să protejeze cetățenii de falșii artiști, care duc la răspândirea virusului HIV și a altor infecții de piele, din cauza dezinfectării necorespunzătoare a ustensilelor. Încă din anul 2005, în Arkansas a fost instaurată o taxă de 6% din valoarea procedurii pe orice tatuaj și piercing efectuat, iar taxa se aplică și eliminării părului corporal prin electroliză.

Sursa: www.feminis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul…

Preluarea de către Hidro Prahova a distribuției apei la Șoimari mai durează     Luni, la Primăria Șoimari, a avut loc întâlnirea dintre autoritățile locale...

De ce s-a întors China împotriva Israelului?

Susţinându-i pe palestinieni, China zgândăreşte în mod cinic cea mai emoţionantă chestiune din politica Orientului Mijlociu, pentru a distrage ţările musulmane de la propria...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de Edit Pilaff Cancelarul conservator austriac, Sebastian Kurz, a demisionat întrucât e suspectat că, înainte de a deveni șeful guvernului, a plătit din bani...

CSM Ploiești, 3 victorii din 3 meciuri în Liga Națională de baschet masculin

    Echipa de baschet seniori a CSM Ploieşti a reușit, duminică seară, la Miercurea Ciuc, cea de-a treia victorie consecutivă din acest debut...

Misiune imposibilă: premierul desemnat, Dacian Cioloș, are 10 zile să formeze un nou guvern

    După consultările de luni de la Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier pe liderul USR Plus, Dacian Cioloș. Acesta are...

Se caută voluntari!

    Primăria Ploiești a făcut apel public către ploieștenii care doresc să sprijine voluntar activitățile menite să prevină și să combată efectele pandemiei...