28.9 C
Ploiești
duminică, 25 iulie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Taxe ciudate în istorie

Taxe ciudate în istorie

     De-a lungul istoriei au existat multe taxe ciudate, neobişnuite şi chiar amuzante, unele implementate pentru a aduce venituri suplimentare, în timp ce scopul altora a fost de a promova schimbarea socială, în cele ce urmează, prezentăm un top 10 al celor mai bizare taxe, prezentate de efile.com.

     1. În Egiptul Antic, uleiul de gătit era impozitat şi, pe deasupra, oamenii trebuiau să-l cumpere de la faraoni şi li se interzicea reutilizarea uleiului cumpărat anterior. Scribii verificau fiecare gospodărie, pentru a se asigura că se foloseşte cantitatea corespunzătoare pentru a confisca proviziile mai vechi şi pentru a forţa cumpărarea de ulei proaspăt.


  2. Pecunia non olet sau Banii nu put! – este o vorbă latină. În secolul I d.H, împăratul roman Vespasian a impus o taxă pe urină. Urina din pișoarele publice a fost vândută ca ingredient esenţial pentru mai multe procese chimice, de exemplu a fost folosit la bronzare (nu se ştie exact cum), precum şi de către spălători cu sursă de amoniac pentru curăţirea şi albirea togelor de lână etc. Prin urmare, cei care obţineau urină valoroasă de la colecţionari plăteau o taxă.
  3. În Roma Antică, nu era neobişnuit ca proprietarii de sclavi să-i elibereze după un anumit număr de ani de muncă şi să ceară plata unei anumite taxe. Sclavii puteau plăti această taxă, deoarece mulţi dintre ei aveau ocazia să lucreze în mai multe locuri şi astfel puteau câştiga banii necesari pentru a-şi obţine libertatea. Guvernul roman a cerut sclavului nou eliberat să plătească un impozit pe libertatea sa.
  4. În timpul Evului Mediu, guvernele europene au plasat o taxă pe săpun. A rămas în vigoare foarte mult timp. Marea Britanie nu a abrogat-o până în 1835.
  5. Anglia a implementat un impozit pe ferestre, taxând casele pe baza numărului de ferestre pe care le aveau.
   6. În 1705, împăratul rus Petru cel Mare a pus un impozit pe barbă, în speranţa de a-i obliga pe bărbaţi să adopte aspectul bărbierit curat, obişnuit în Europa de Vest.
  7. Francezii au avut o taxă pe sare numită gabela, care i-a enervat pe mulţi şi a fost unul dintre factorii care au contribuit la Revoluţia Franceză.


  8. În 1885, Canada a creat impozitul pe chinez, care a taxat intrarea imigranţilor chinezi în Canada. Impozitul a fost în vigoare până în 1923, când s-a adoptat o lege care interzicea intrarea chinezilor în Canada, cu câteva excepţii.
  9. Japonia a impus o taxă pe whisky, care se bazează pe procentul de alcool în volum, astfel încât producătorii japonezi de whisky au început să-şi dilueze produsul cu apă, pentru a evita taxa. Producătorilor europeni de whisky li s-a interzis să facă acest lucru; de aceea, whisky-ul japonez a avut un avantaj în Japonia.


  10. În timpul domniei regelui Henry I al Angliei (între anii 1100-1135), tinerii care refuzau să lupte pentru rege erau taxaţi, iar pentru ca efectul psihologic să fie şi mai puternic, impozitul a primit numele de taxă pe laşitate. De-a lungul timpului, nivelul acestei taxe a crescut de peste trei ori şi chiar s-a aplicat şi pe timpul perioadelor de pace, fiind eliminată după aproximativ 300 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Să înceapă spectacolul Planetei!

Editorial de Mariana Podeanu     Primele frânturi de amintiri cu jocurile olimpice implică vocea lui Cristian Țopescu, un ecran alb-negru cu ceva purici, forfotă...

Atleții de la CSS Ploiești – Campioni ai României la ștafetă

Articol de Daniel Lazăr     În zilele de 16 și 17 iulie a.c. s-a desfășurat, pe stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești, Finala Campionatului Național...

Corecție de 100 % la partea de proiectare a unei importante investiții din Ploiești

Articol de Miruna Bogdănescu     Unitatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care urmărește Programul Operațional Regional 2014-2020, derulat prin...

25 iulie – Ziua RADIOLOCAŢIEI

La data de 25 iulie 2020, aniversăm 65 de ani de la înfiinţarea Armei moderne – Trupele Radiotehnice. Prin înfiinţarea Trupelor Radiotehnice s-a realizat...

Ana-Maria Popescu a adus prima medalie la Tokyo!

Olimpiada a început, iar astăzi a venit și prima medalie pentru delegația României la Tokyo. Ana-Maria Popescu a fost la tușă de aur -...

Cum a ajuns Ploieștiul un oraș murdar-murdar și cum ne ia operatorul peste picior

Articol de Maria Bogdan    Primăria Ploiești pare legată de mâini și de picioare în problema salubrizării orașului. Din afară se vede și că primarul...