fbpx
miercuri , 27 mai 2020
Home / Actualitate / Tăriceanu a dat foc scenei politice

Tăriceanu a dat foc scenei politice

Călin Popescu Tăriceanu a rupt, luni, protocolul de colaborare cu PSD, retrăgând miniștri ALDE din guvern și susținerea din Parlament. Deși a cauționat întregul program de guvernare al PSD, punct cu punct, „casetă cu casetă”, vorba Grațielei Gavrilescu, Tăriceanu s-a trezit abia acum să critice măsurile guvernamentale, după ce răul asupra balanței economice a fost făcut. Liderul ALDE a anunțat că va semna un protocol de colaborare cu Pro România lui Victor Ponta, că nu va mai candida la alegerile prezidențiale și că-și va da demisia din funcția de președinte al Senatului. PSD a rămas singur la guvernare, însă nu se știe pentru cât timp. Avem un calm provizoriu, dar e posibil ca scena politică să fie aruncată în aer din rațiuni pur electorale, alegerile prezidențiale! Deci să vă luați adio că vreun partid se gândește la România!

În săptămânile din urmă, între Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au existat mai multe tensiuni, legate în principal de refuzul PSD de a-i susține liderului ALDE candidatura la alegerile prezidențiale și dorința social-democraților de a avea un candidat propriu. Ruptura alianței care a asigurat guvernarea în ultimii trei ani s-ar fi putut produce mai demult, dar impresia este că Tăriceanu a nutrit speranța că liderii PSD din teritoriu vor întoarce lucrurile, mai ales că Dăncilă nu are șanse să intre în turul al doilea, spun casele de sondare a opiniei publice. Iluzia a fost spulberată la ultimul Congres al PSD, când partidul a decis în unanimitate să meargă cu Dăncilă la alegeri.
Tăriceanu dă vina pe programul de guvernare pe care l-a susținut până luni!
Luni, după o consultare de fațadă a conducerii ALDE (părerea noastră este că decizia era luată), Tăriceanu a anunțat că iese de la guvernare, va trece în opoziție, ba chiar e posibil să voteze o moțiune de cenzură care scurtează viața Guvernului Dăncilă. Într-o delarație de la sediul partidului, Tăriceanu a criticat faptul că Dăncilă n-a vrut să recompună programul de guvernare, atenție, program pe care ALDE l-a susținut aproape în integralitate până acum. El a făcut referire și la „construcții bugetare care nu au cum să funcționeze”, deși bugetul pe acest an a fost construit de Dragnea, Vâlcov, Chițoiu și Tăriceanu, Dăncilă nefiind prezentă la masa unde se trasa bugetul pentru 2019. Liderul ALDE a declarat: „Azi dimineață am avut o întâlnire cu doamna premier Dăncilă, pentru a discuta în legătură cu salvarea situației, cu rămânerea sau părăsirea coaliției de guvernare. Am așteptat de la doamna premier să îmi spună dacă are un plan articulat de relansare a guvernării, care să presupună un nou program care să fie aprobat de parlament, o nouă echipă restructurată, un număr de secretari de stat reduși la jumătate, o proiecție pentru o nouă rectificare bugetară.
La toate aceste întrebări așteptam un răspuns favorabil, în sensul necesității acestor măsuri pentru continuarea guvernării și nu am avut nicio contrapropunere. Colegii au luat decizia de a se renunța la continuarea guvernării alături de PSD. Nu este o decizie ușoară, însă guvernarea nu poate rămâne în reperele defensive de până acum, noi nu putem să cauționăm în continuare măsuri care nu au o bază corectă, cum a fost OUG 114, nu putem merge mai departe cu construcții bugetare care constatăm după jumătate de an că nu se pot derula așa cum ne-am imaginat”.
Liderul ALDE a renunțat să se viseze președinte
Tăriceanu a continuat apoi să anunțe câteva decizii legate de renunțarea sa la cursa pentru Cotroceni, alianța cu Ponta etc.: „Am anunțat candidatura la prezidențiale pentru a nu se mai spune că intenția noastră de părăsire a coaliției de guvernare este bazată pe decizia PSD de a-și desemna candidat propriu la prezidențiale. Luni îmi voi anunța demisia din funcția de președinte al Senatului. Vom face ceea ce face orice partid de opoziție. Nu o să votăm pro Guvern. Partidul de opoziție votează moțiunea împotriva Guvernului. Le-am propus colegilor să susținem candidatura lui Mircea Diaconu. Suntem dispuși să-i acordăm sprijinul logistic pentru a-și derula campania.” Tăriceanu a precizat apoi că va încheia o nouă alianță cu Pro România, deși în interiorul formațiunii conduse de Victor Ponta există două voci care se opun acestei asocieri, Mihai Tudose și Daniel Constantin. Ultimul chiar i-a spuns public că este „rebut politic”.
Dăncilă menține PSD la guvernare
Marți, trei din cei patru miniștri ALDE și-au depus demisia din Guvern: vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Energiei-Anton Anton și ministrul pentru Relația cu Parlamentul-Viorel Ilie. În schimb, cu riscul de a fi exclusă din ALDE, ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a preferat să-și păstreze portofoliul. În locul acestora, Dăncilă i-a propus ca interimari pe Radu Oprea (Relația cu Parlamentul), Ioan Deneș (Ministerul Mediului) și Nicolae Bădălău (Ministerul Energiei). Este foarte interesant însă dacă, la nivel central, vor renunța la funții secretarii de stat ai ALDE sau eventualii președinți sau directori ai agențiilor statului român! Viorica Dăncilă a declarat că PSD va rămâne în mod responsabil la guvernare: „Am luat act de decizia ALDE de a abandona guvernarea și am discutat calea de urmat alături de colegii mei din PSD. Am luat hotărârea de a ne asuma actul guvernării pentru că România are nevoie de stabilitate. Guvernarea responsabilă înseamnă asumarea unor decizii pentru binele majorității, nicidecum fuga și practicarea unui joc politic pentru obținerea unor voturi.” Dăncilă a mai spus și că nu înțelege deloc decizia ALDE: „Avem responsabilitate față de cei care ne-au acordat votul în 2016, pentru programul de guvernare pe care ni l-am asumat impreună cu ALDE, dar iată că trebuie să ducem mai departe aceste lucruri doar PSD. Dincolo de interesele politice avem responsabilitatea de a ne ține promisiunile în fața românilor. Vom continua guvernarea, dar pentru noi este o decizie de neînțeles din partea ALDE”.
Între guvernare și moțiunea de cenzură
PSD nu se află însă deloc într-o situație confortabilă. Săptămâna trecută, premierul Dăncilă a operat niște modificări surprinzătoare în Guvern, iar acum stă la mâna președintelui țării, care s-ar putea să-i refuze pe cei nominalizați: Iulian Iancu-vicepremier pe probleme economice (omul aflat la originea controversatei OUG 14, care a determinat Exxon să-și anunțe plecarea din România); Dana Gârbovan-ministrul Justiției (judecătoarea este cunoscută pentru susținerea modificărilor legilor justiției și a codurilor penale în formula Iordache-Nicolicea-Toader, având poziții divergente cu raportul GRECO și susținând secția specială de investigare a magistraților); Mihai Fifor-ministru de Interne; Șerban Valeca-ministru al Educației; Ana Birchall- vicepremier pentru parteneriate strategice (aceasta a fost îndepărtată de la Ministerul Justiției, după ce a anunțat că susține desființarea secției speciale). Dacă președintele va refuza anumite nominalizări, se va menține o perioadă de criză. Pe de altă parte, PNL este singurul partid din opoziție care și-a asumat responsabilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură, dar numai dacă va obține peste 230 de semnături „pentru”, și a preluării actului guvernării, deși e aproape sinuciderea curată să iei puterea pentru un an, în criza bugetară de astăzi. USR a
declarat că va vota moțiunea, dar nu va guverna, cel puțin nu fără alegeri anticipate. UDMR, PMP, ALDE și Pro România au declarat că susțin moțiunea, dar cine oare mai poate avea încredere în aceștia?
O capcană întinsă opoziției?
Sunt voci care avansează ipoteza că totul face parte dintr-un joc prin care ambele partide speră să-și recâștige electoratul și popularitatea pierdută în special după atacul împotriva justiției. Adică, PSD-ALDE, ajutate de Pro România, ar forța o moțiune și o guvernare PNL pe care apoi s-o boicoteze în Parlament. Și oricum PNL nu are timp într-un an să repare ce a stricat alianța în economia națională prin măsurile populiste adoptate. Și nu are cum să redreseze bugetul țării, adus aproape în sapă de lemn. Pe urmă, celor de la PSD-ALDE nu le-ar rămâne, având în vedere memoria scurtă colectivă, decât să atace PNL, să-l acuze de incompetență etc., numai bine cât să-l facă să piardă procente din popularitatea de care se bucură acum, iar PSD și ALDE să urce iar în sondaje. Modelul cu guvernarea tehnocrată din 2016 este prea recent pentru a putea fi uitat!
Prahova nu sacrifică alianța de dragul lui Tăriceanu
La nivel local însă alianța PSD-ALDE e posibil să rămână. Sunt prea multe amiciții în joc, prea multe poziții de apărat pentru a fi sacrificate de dragul lui Tăriceanu. În Prahova cel puțin, liderul PSD, Bogdan Toader, a declarat că a avut o convorbire cu proaspăt demisionara Grațiela Gavrilescu, iar amândoi au căzut de acord că se vor susține reciproc la nivel local. Mai mult, PSD-ALDE vor conserva și voturile PMP. Bogdan Toader a spus presei locale: „După ce am aflat de această distanțare a aliatului nostru cu care am început guvernarea, am avut discuții pentru perioada următoare, pe plan local, cu doamna Gavrilescu și am stabilit că vom merge în continuare în alianță, așa cum am mers în fața electoratului în 2016, propunând un program de guvernare local de care trebuie să ne ținem cât mai intens, atât la nivelul municipiului Ploiești, cât și la nivelul Consiliului Județean Prahova.”

Distribuie:

Check Also

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1 Începem astăzi o serie de “radiografii” cu zonele din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *