6.8 C
Ploiești
marți, 2 martie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Ţara in care a apărut democraţia. 20 de curiozităţi despre Grecia

Ţara in care a apărut democraţia. 20 de curiozităţi despre Grecia

Grecia este ţara cu peste 2.000 de insule insorite şi iubite de turişti, poartă numele oficial de Republica Elenă.

1. Limba greacă este unică şi este folosită încontinuu de peste 5.000 de ani. Asta o face cea mai veche limbă scrisă încă în folosinţă.
2. Grecia este o ţară foarte căutată de turişti in timpul verii, având doi turişti per cap de locuitor.
3. Ţara Soarelui din Europa este Grecia cu o medie de 250 de zile însorite, peste 3.000 de ore.
4. Alexandru cel Mare a fost primul conducător care a făcut monede cu chipul său; până la el, monedele aveau zei şi zeiţe pe ele.
5. Grecia a avut prima groapă municipală de gunoi încă din anul 500 î.e.n.
6. Votul este obligatoriu în Grecia pentru persoanele de peste 18 ani.
7. Aproape 7% din producţia globală de marmură provine din Grecia. De asemenea, este al treilea lider în producţia de măsline şi lider mondial la bureţi de mare.
8. Grecia are zero râuri navigabile deoarece 80% din teritoriul ţării este muntos.
9. Locuit în mod continuu de peste 7.000 de ani, Atena este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei. Peste 40% din populaţia Greciei trăieşte în capitală.
10. Speranţa de viaţă în Grecia antică era de 36 de ani pentru femei şi 44 de ani pentru bărbaţi. Astăzi, speranţa de viaţă este de 84 ani pentru femei şi 79 ani pentru bărbaţi, fiind pe locul 23 în topul speranţei de viaţă.
13. Niciun punct din Grecia nu se află la mai mult de 137 km de apă. Grecia are aproximativ 14.400 km de coastă marină, a zecea cea mai lungă din lume.
14. Grecii sunt numiţi inventatorii matematicii deoarece au fost primii care au făcut din aceasta o disciplină teoretică. Lucrările grecilor Pitagora, Euclid, Arhimede şi Apollonius stau la baza matematicii moderne.
15. Primul filosof grec a fost Thales din Milet (624 – 546 î.e.n.). El a fost primul care a oferit o explicaţie firească a originii lumii decât una mitologică.
16. Grecii bogaţi puteau oferi ofrande zeilor sub formă de animale de sacrificiu. Cei săraci ofereau ofrande din patiserie sub formă de animale.
17. Koroibos din Elis, bucătar şi brutar, este primul atlet care a câştigat prima cursă de sprint din timpul primei Olimpiade, din 776 î.e.n.
18. Prima scenă pentru adulţi din istoria cinematografiei europene a fost în filmul grecesc „Daphne şi Chloe”, din 1931.
19. Grecii antici aduceau o sută de tauri ca ofrandă pentru Zeus în timpul Jocurilor Olimpice.
20. Primul istoric este considerat a fi grecul Herodot (484 – 425) autorul primei cărţi de istorie despre războaiele greco-persane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Hidro Prahova solicită servicii juridice de consultanță, asistență și de reprezentare

Deși are în organigramă 688 de posturi și un serviciu juridic deservit de patru persoane, Hidro Prahova, societate aflată în subordinea Consiliului Județean Prahova,...

Firmele de deszăpezire, amendate de CJ Prahova

Consiliul Județean Prahova a amendat trei firme de deszăpezire cu o sumă totală de aproximativ 11.000 lei: Terra Strade Total Construct Pleașa a primit...

Un clopot de biserică furat de nazişti, returnat Poloniei

Un clopot de biserică ce datează din anul 1555 va fi returnat Poloniei după 77 de ani de când naziştii l-au furat în timpul...

Tehnologie ploieșteană, utilizată la nivel național

Tehnologia digitală utilizată de staff-ul echipei de handbal feminin C.S. Activ Prahova-Ploiești în analiza tehnico-tactică a fost de un real ajutor și echipei Centrului...

În 2020, au scăzut investițiile străine în România

Banca Națională a României a publicat principalele date privind investițiile străine din România, în primul an de pandemie. Cifrele arată, așa cum ne așteptăm,...

Primăria Ploiești a depus la CNI solicitarea pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență

Primarul Andrei Volosevici și echipa de lucru din cadrul administrației și Consiliului Local Ploiești au anunțat că au depus la Compania Națională de Investiții solicitarea de includere...