14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Actualitate Tablou dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Tablou dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Pictura cu pricina se numeşte „Vas cu flori”, a fost realizată de maestrul olandez Jan van Huysum şi expusă pentru prima oară la galeria florentină în anul 1824.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziştii au luat tabloul, iar urma acestuia s-a pierdut. El a reapărut – ca proprietate a unei familii de nemţi – după reunificarea Germaniei de Vest cu Germania de Est.
Eike Schmidt, director al Galeriei Uffizi din 2017 – el însuşi neamţ – a declarat că e de datoria Germaniei să returneze acel tablou, pe care l-au confiscat naziştii.
În replică, Germania a anunţat că ştie despre ce este vorba şi încearcă să o facă. Situaţia juridică a tabloului este, însă una incertă, anunţă BBC. Mai exact, potrivit datelor guvernului german, tabloul n-a fost confiscat de nazişti – ca parte a persecuţiei politice asupra Italiei – ci pur şi simplu a fost furat de un soldat care l-a adus acasă. Iar asta înseamnă că tabloul aparţine Galeriei Uffizi, iar soldatul n-avea nici un drept să-l lase moştenire.
Familia soldatului – care, în mod evident, n-ar vrea să renunţe la tabloul de milioane de euro – susţine însă că tabloul n-a fost, propriu-zis, furat. Pur şi simplu, soldatul l-ar fi luat din Florenţa, ca să aibă ceva frumos de dus acasă. Aşa a ajuns pictura să facă parte din averea familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...