vineri , 17 ianuarie 2020
Home / Actualitate / Tablou dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Tablou dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Pictura cu pricina se numeşte „Vas cu flori”, a fost realizată de maestrul olandez Jan van Huysum şi expusă pentru prima oară la galeria florentină în anul 1824.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziştii au luat tabloul, iar urma acestuia s-a pierdut. El a reapărut – ca proprietate a unei familii de nemţi – după reunificarea Germaniei de Vest cu Germania de Est.
Eike Schmidt, director al Galeriei Uffizi din 2017 – el însuşi neamţ – a declarat că e de datoria Germaniei să returneze acel tablou, pe care l-au confiscat naziştii.
În replică, Germania a anunţat că ştie despre ce este vorba şi încearcă să o facă. Situaţia juridică a tabloului este, însă una incertă, anunţă BBC. Mai exact, potrivit datelor guvernului german, tabloul n-a fost confiscat de nazişti – ca parte a persecuţiei politice asupra Italiei – ci pur şi simplu a fost furat de un soldat care l-a adus acasă. Iar asta înseamnă că tabloul aparţine Galeriei Uffizi, iar soldatul n-avea nici un drept să-l lase moştenire.
Familia soldatului – care, în mod evident, n-ar vrea să renunţe la tabloul de milioane de euro – susţine însă că tabloul n-a fost, propriu-zis, furat. Pur şi simplu, soldatul l-ar fi luat din Florenţa, ca să aibă ceva frumos de dus acasă. Aşa a ajuns pictura să facă parte din averea familiei.

Check Also

Sfârşitul trist al Cristinei Ţopescu, cea mai bună prezentatoare tv de după Revoluţie alături de Andreea Esca, şi viaţa ei de poveste

Am crescut ascultând-o pe ea la pupitru, aşa cum îi sorbeam elegantului ei tată fiecare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *